Operațiunea ce clatină securitatea Africii

Informare Niciun comentariu la Operațiunea ce clatină securitatea Africii 0

Incidentul terorist din Algeria de­clanșat în urma intervenției aviației mi­litare algeriene și soldat cu sute de os­tatici străini, printre care și cinci ce­tă­țeni români este pe punctul de a de­veni una dintre cele mai grave crize ale ultimilor ani. În primul rînd, securitatea cetățenilor occidentali și a in­te­re­selor occidentale din Africa sînt ame­nințate, iar una dintre temeri este că vor urma și alte astfel de atacuri. „Un comando terorist a luat sute de ostatici în complexul de exploatare a gazelor de la Amenas, iar în timpul unei prime intervenții aeriene a ar­ma­tei, cel puțin 35 dintre aceștia au fost uciși, dintre care cel puțin șase stră­ini” (mediafax.ro, joi, 17 ianuarie).

În urma celei de a doua operațiuni aeriene a armatei, militarii au ocupat complexul de exploatare a gazelor. Conform unui post de televiziune din Qatar, la început au fost 41 de ostatici care proveneau din 11 țări diferite, și anume Norvegia, Franța, Statele Uni­te, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Ir­lan­da, Japonia și Germania. „Ata­cul este cel mai grav comis împotriva cetățenilor occidentali de la atentatele de la Madrid la Londra din timpul războiului din Irak și un semn grav că războiul din Mali nu va fi atît de ușor pe cît se aștepta” (zf.ro, vineri, 18 ia­nuarie). Grupările islamiste au ame­nin­­țat că vor ataca interesele occidentale nu doar în Africa, ci se vor ex­tin­de pî­nă în Europa. „Liderul grupării care a organizat luarea de ostatici a pro­pus eliberarea ostaticilor americani în schimbul unor islamiști de­ți­nuți în Sta­tele Unite. Aproximativ 650 de ostatici, dintre care 573 algerieni și jumătate dintre cei 132 străini au fost eliberați în cursul operațiunii militare la complexul In Amenas din estul Al­ge­ri­ei”(mediafax.ro, vineri, 18 ianuarie).

Printre aceștia s-au numărat și cei cinci români ostatici, însă doar trei dintre ei au rămas în viață. „Criza os­taticilor din Algeria a îndoliat mai multe țări, iar România se află din păcate, printre acestea. Cei doi ro­mâni, angajați ai uneia dintre companiile im­plicate în activitatea de la ex­plo­a­ta­rea petrolieră de la In Amena au de­cedat în această acțiune cu final tragic” (jurnalul.ro, duminică, 20 ianuarie). Ministerul Afacerilor Externe a confirmat decesul bărbatului care a fost rănit în timpul operațiunii de salva­re, susținînd totodată că vina apar­ți­ne autorităților algeriene. „Din informa­țiile obținute, rezultă că decesul a intervenit în spital ca urmare a rănilor grave, înregistrate anterior. Au­to­ri­tă­ți­le algeriene nu au informat corect și complet autoritățile române în le­gă­tu­ră cu situația de sănătate reală a acestuia, aspect comunicat și ambasadei Al­ge­ri­ei la București” (hotnews.ro, du­mi­ni­că, 20 ianuarie).

Chiar dacă situația va lua aparent sfîrșit, cel mai probabil vor persista problemele în apărarea intereselor și investițiilor din Africa, cu precădere cele din domeniul exploatării de gaze, existînd teama că vor începe și alte atacuri.

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top