Piramidele, misterul care s-a răspîndit pe toate continentele

Lumea pe jar Niciun comentariu la Piramidele, misterul care s-a răspîndit pe toate continentele 378

Piramidele au trezit mereu fascinația oamenilor, iar arheologii au tot încercat să explice atît scopul acestora, cît și modul în care au fost construite. Cu o vechime de peste 3.000 de ani, se crede că aceste construcții monumentale ar îndeplini rolul unui mormînt pentru faraoni și familiile acestora în Egipt sau rolul de altar și loc de desfășurare a unor ceremonii religioase în cazul piramidelor civilizației Maya sau Chavin din Peru. De asemenea, se crede că Piramida Soarelui și Piramida Lunii din Mexic ar avea atît rol de observatoare astronomice, dar și în ritualurile religioase, iar alte piramide din jurul lumii ar fi îndeplinit funcția unor temple dedicate unor zeități. Cum multe dintre aceste construcții sînt realizate din blocuri de piatră de cîteva tone, extrem de greu de realizat inclusiv cu tehnologia de astăzi, imaginația oamenilor s-a lăsat dusă de val și nu puțini sînt cei care au ajuns să creadă că acestea au fost construite de extratereștri sau chiar de către uriași.

Piramidele egiptene

Despre piramidele egiptene se crede că ar fi „locuințe pentru viața de după moarte”. Fiind cele cele mai cunoscute, cele mai numeroase, dar și cele mai vizitate piramide, numărul construcțiilor identificate ca fiind „piramide egiptene” variază de la 118 la 138, o parte dintre acestea fiind fie erodate, fie distruse de către oameni. Scopul acestor construcții ar fi acela de așezămînt în care trupurile faraonilor să poată locui fără a fi afectate foarte mult de trecerea timpului, iar sufletele acestora să trăiască veșnic.

Nu se cunosc date exacte despre motivul construirii acestora, însă toate fac trimitere la religie. Conform mitologiei, zeul egiptean al soarelui, Ra, considerat tatăl tuturor faraonilor, s-ar fi autocreat dintr-o movilă de pămînt care avea forma unei piramide, după care i-a creat și pe ceilalți zei. O altă legendă spune că sufletele oamenilor trăiesc atîta timp cît trupurile acestora sau rămășițele lor încă există, așa că faraonii și-au luat toate măsurile pentru a trăi veșnic, conservîndu-și mai mult timp rămășițele. Teoriile moderne atribuie construcțiilor și alte funcții. Unele dintre acestea spun că piramidele ar fi de fapt niște baterii imense, iar pe aceeași linie merg și teoriile care spun că acestea ar fi niște platforme de aterizare a navelor extraterestre, iar piramidele ar fi avut și rolul de stații de alimentare pentru acestea.

Una dintre cele mai cunoscute piramide, considerată a fi și una dintre cele șapte minuni ale lumii, este Piramida din Giza, singura dintre cele șapte minuni ale lumii care a supraviețuit trecerii timpului. Pentru mai bine de 43 de secole, Piramida din Giza a fost și cea mai înaltă construcție din lume, asta pînă la construirea Turnului Eiffel în 1889.

La momentul construirii, piramida avea 146 de metri înălțime, însă astăzi se înalță doar pînă la 138 de metri. Cu o latură de 227 de metri, piramida cuprinde peste 2,5 milioane de metri cubi de piatră, iar la momentul finalizării construcției fețele piramidei erau placate cu plăci șlefuite din calcar. Construcția monumentală a fost opera faraonului Khufu din a IV-a Dinastie și a fost finalizată în jurul anului 2.560 î.Hr. Herodot spune că ar fi fost construită în mai bine de 20 de ani și că la ea ar fi lucrat peste 100.000 de oameni. Deși încă nu se știe exact cum au fost așezate blocurile de piatră, au existat mai multe teorii. Una din acestea spune că au fost construite rampe drepte sau în spirală care se înălțau pe măsură ce se ridica piramida. Acestea ar fi fost din pămînt, iar blocurile de piatră ar fi fost trase sau împinse la locul lor. O altă teorie sugerează că blocurile de piatră erau puse la locul lor folosind pîrghii lungi.

Adepții teoriei conspirației cred însă că piramidele ascund mult mai multe secrete, iar extretereștrii sau o civilizație mult mai dezvoltată ar fi cei care au construit piramidele. În jurul Piramidei din Giza au apărut nenumărate alte legende. Una este legată de faptul că tot ce ține de piramidă este blestemat. Astfel, cei care au luat drept suvenir bucăți din piramidă ar fi suferit tot felul de accidente, care nu au încetat decît în momentul în care au adus înapoi ceea ce au luat.

Altare udate cu sînge

Chiar dacă cele mai cunoscute piramide sînt cele din Egipt, Piramidele Maya au trezit, de asemenea, fascinația arheologilor, dar și a celor pasionați de inexplicabil sau de teorii ale conspirației. Nu sînt la fel de monumentale, dar faptul că sînt ascunse în jungle, departe de orice sursă de piatră, cercetătorii și oamenii de rînd au ajuns la tot felul de speculații cu privire la originea lor și modul în care au fost construite.

În plus, civilizația maya a dispărut aproape inexplicabil, așa că în jurul construcțiilor din zona Mexicului, a Guatemalei și Americii Centrale au început să apară tot felul de speculații. Despre civilizația Maya se cunosc relativ puține lucruri, dar ritualurile lor sîngeroase, în care se ucideau mii de oameni pentru zeul soare, sînt cunoscute. Există mărturii în care aceste piramide, temple ridicate în cinstea zeilor, erau mînjite de sînge, care se strîngea apoi în bălți în care puteai să intri pînă la glezne.

Imaginea cu care este prezentată civilizația Maya acum este cea a unei inimi care încă mai bate după ce a fost smulsă din piept în cadrul unui astfel de ritual. Se spune că, în cadrul unui astfel de ritual, ar fi fost smulse peste 10.000 de inimi ale inamicilor. Însă dincolo de partea sîngeroasă, poporul Maya este recunoscut pentru operele de arhitectură. Cu temple greu de realizat și acum, populația a reușit să conceapă platouri în care agricultura era posibilă în junglă, pe terenuri accidentate, să realizeze tot felul de viaducte și chiar să reușească să colecteze în mai multe bazine fiecare picătură de ploaie. Cum a dispărut civilizația nimeni nu știe și doar se speculează pe această temă. Unii conspiraționiști spun că ar fi fost răpiți de extratereștri, însă cercetătorii mai serioși cred că totul e cauzat de apariția unei boli necruțătoare sau pur și simplu civilizația s-a împrăștiat pe continentul american în căutarea unui trai mai bun.

Piramidele din Europa, găsite cu satelitul

Cele mai puțin cunoscute sînt însă piramidele din Europa. O astfel de structură ar fi fost descoperită în Bosnia, iar unii cercetători afirmă că acest lucru arată că civilizația europeană a fost cel puțin la fel de dezvoltată acum cîteva mii de ani precum cea din Egipt. O altă piramidă ar exista și la Falicon, care se găsește lîngă Nisa, în Franța. Aceasta mai este cunoscută și pentru grota subterană în care se poate coborî cu dificultate.

O altă zonă cu piramide ar fi în Grecia, unde se găsesc astăzi 16 astfel de construcții. Dar dacă unele au fost dovedite, fără îndoială, a fi rezultat natural, ca forme de relief, altele, ca piramida lui Hellenikon, aflată în apropiere de satul Argolis, pare să fie construită de mîna omului. De asemenea, un test de termoluminescență realizat de Academia din Atena a revelat faptul că piramida datează din anul 2720 înainte de Hristos, ceea ce corespunde cu epoca piramidelor egiptene.

 

 

Tot în Europa, descoperită în 2003, este piramida din Italia. A fost descoperită utilizînd imagini din satelit. Structura ar exista la Montevecchia, la doar 50 de km de Milano. Acoperită în întregime de pămînt și vegetație, această piramidă seamănă astăzi o colină naturală. În iunie 2003 a fost publicat și rezultatul cercetării. Aparent, piramida ar avea o bază de 100 de metri și o înălțime de 50 de metri. În total, în acea zonă, au fost inspectate trei piramide, una dintre ele revelînd în mod clar prezența de blocuri de piatră integrate în structură în apropiere de suprafață. A mai fost descoperită o platformă dotată cu o suprastructură de 18 pe 9 metri. Ce a surprins cercetătorii este faptul că piramidele erau aliniate pe trecerea lui Orion la răsăritul Soarelui în timpul solstițiului de vară. Cît despre data contrucției lor, s-a cerut avizul profesorului Gregoria, un arheolog italian, iar acesta a situat construcția structurilor, cu titlu provizoriu, undeva în jurul anului 3000 înainte de Hristos, ceea ce corespunde cu epoca de construcție a piramidelor în Egipt.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top