Universitatile si-au lasat proiectele in plata crizei

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Universitatile si-au lasat proiectele in plata crizei 9

Criza economica nu se opreste la poarta universitatilor. Domeniile cele mai afectate sint cercetarea si investitiile in infrastructura institutiilor de invatamint superior. Pe de o parte, proiectele stiintifice care au obtinut finantare in anii trecuti au fost blocate, iar pe de alta parte, lucrarile in serviciile auxiliare activitatii didactice asteapta ca bugetul alocat Educatiei sa fie defalcat pe universitati. Astfel, in timp ce unii rectori asteapta ingrijorati banii de la Guvern, altii pregatesc strategii de criza.

Primele semne ale crizei au aparut deja. Cercetarea din invatamintul superior este in momentul de fata blocata. Finantarea proiectelor din cadrul Programelor “Idei” si “Resurse Umane” este sistata pina la data de 1 mai 2009, perioada in care directorii de proiect vor recalcula si diminua bugetele obtinute in competitiile din anii 2007 si 2008. Directorii de proiect sint obligati, pina la acea data, sa sisteze orice cheltuieli legate de proiectele pe care le au in subordine. Procesul va fi reluat abia dupa semnarea unor acte aditionale in care se va indica suma recalculata.

Astfel, sumele obtinute de universitati in anii trecuti – pentru dosarele depuse spre finantare – vor ajunge in miinile directorilor si coordonatorilor de proiect abia in luna mai. Profesorii-coordonatori cred ca odata cu diminuarea  bugetelor va scadea si calitatea proiectelor, avind in vedere restrictiile materiale impuse de Consiliul National al Cercetarii din Invatamintul Superior (CNCSIS).

Cercetare in repaus

Rectorul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, prof. univ. dr. Vasile Isan  considera ca decizia de a micsora bugetul pentru cercetare  nu este una viabila. “Este de inteles o actiune  in privinta finantarii de baza in activitatea curenta pentru investitii, dar in ceea ce priveste cercetarea, gasesc ca toate argumentele politice actuale sint slabe. In loc sa ia masuri (n.r.: Guvernul) pentru cercetare astfel incit aceasta activitate sa fie continuata si sa demareze in perioada de boom economic, se iau masuri ca sa iti mearga si mai rau in perioada de relansare a economiei”.

Bugetul pentru cercetare obtinut de UAIC pentru cele 24 de proiecte cistigate in 2008 in cadrul Planului National (PN-II) este de aproximativ 20 de milioane de lei. Din cauza intirzierii fondurilor, aceste proiecte au fost, temporar, sistate. Conducerea universitatii sustine ca a inceput deja demersurile pentru acoperirea cheltuielilor de cercetare. “Noi in universitate vom incerca, in masura posibilitatilor, si deja am inceput acest lucru, sa compensam o parte din aceasta diminuare drastica a fondurilor publice alocate cercetarii prin angajarea de proiecte proprii; prin cresterea activitatii acelor departamente de cercetare formate pe linga facultati si a celor doua departamente interdisciplinare de cercetare, de stiinte si stiinte socio-umane”, a explicat rectorul Vasile Isan.

Achizitiile publice sint aminate

Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi (UTI) intimpina in momentul de fata aceleasi probleme in legatura cu finantarile pentru proiectele contractate prin CNCSIS. “Deocamdata nu au venit filele de plan. Numai dupa aceea putem face achizitii publice. Pentru moment, nu sint cifre venite de la Bucuresti. Cele doua autoritati (n.r.: CNCSIS si Centrul National de Management Programe) au spus sa nu demaram proiectele pe 2009, dar asta nu inseamna ca, peste o saptamina sau doua, daca vin precizarile de la centru, proiectele nu-si vor relua activitatea normala. Stim ca bugetul s-a micsorat, dar nu stim inca pe ce componente, cu cit. Vom gestiona cheltuielile in functie de venituri”, a declarat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, purtatorul de cuvint al universitatii. Anul trecut, UTI a cistigat in competitia nationala de la CNCSIS finantare pentru 85 de proiecte, care se vor derula in perioada 2009-2011. Suma pe care urma sa o primeasca se ridica la 47. 906. 878 lei.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iasi avea pentru anul 2009 o finantare in valoare de 15 700 000 lei. Aceasta cistigase anul trecut 15 proiecte din cadrul Programului Planul National II, sectiunea “Idei”. Era cea mai mare suma primita pina acum de aceasta institutie de invatamint. “Motivul principal este criza financiara si faptul ca bugetul s-a aprobat foarte tirziu. De regula, ne trimiteau pina acum 30% din suma, luata ca un avans pentru cercetare, asta insemnind 20 – 30 de miliarde de lei vechi”, a declarat conf. univ. dr. Costel Samuil, director al Departamentul Universitar de Cercetari Agronomice de la USAMV.

Bineinteles, au de suferit si proiectele deja incepute. “Sint foarte multe activitati care necesita materiale, reactivi, deplasari, cercetari. Evident ca se vor face mai greu. Daca anul trecut s-a dat 0,38% din P.I.B. pentru cercetare, anul acesta s-a ajuns la 0,28% din P.I.B. Momentan asteptam de la Minister sa se stabileasca  mai intii care sint prioritatile si cit se va acorda pentru cercetare in acest an”, a adaugat conf. univ. dr. Costel Samuil.

Solutii anticriza

Cu toate acestea, cercetarea nu este singurul domeniu afectat de turbulentele financiare provocate de criza economica. Rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan, crede ca bugetul planificat pentru activitatea didactica va fi cel putin egal cu cel din 2008, poate chiar va inregistra o crestere de 5-10%, dar ca “Ministerul de Finante poate sa nu aiba lichiditatile pe care sa le vireze in contul ordonatorului de credite, care este Ministerul Educatiei, care, la rindul lui, ne da, in Trezorerie, banii necesari pentru a sustine acele activitati planificate”, presupune rectorul.

Un alt capitol care va fi afectat de criza financiara este cel al veniturilor din taxele de scolarizare. 50% din studentii inmatriculati la UAIC platesc taxa de studii. “Pentru noi efectul cel mai drastic al crizei e posibil sa  apara tocmai din neachitarea taxei de studii, din motive variate, toate generate de criza financiara. Chiar daca taxele de studii vor ramine constante, la nivelul anului universitar respectiv 2008-2009, e posibil ca platitorii de taxe sa nu mai aiba veniturile necesare pentru acoperirea lor”, apreciaza Vasile Isan.

Conducerea UAIC are in vedere mai multe masuri pentru mentinerea numarului de studenti pe locurile cu plata. “Ele (n.r.: taxele) vor ramine la nivel constant si vom cauta niste solutii pentru a face posibila aminarea platii taxei sau achitarea lor in mai multe transe”, adauga rectorul UAIC.

Mai putini bani pentru renovari

La UTI, proiectele care vizau modernizarea campusului universitar “Tudor Vladimirescu” ar putea fi afectate de criza economica. Caminele T6 si T21 se afla in renovare si urmau sa fie date in folosinta la 1 octombrie. “Sintem inca la inceputul anului, s-a schimbat Guvernul, de-abia s-a votat bugetul, dar semnale sint ca nu vor veni bani la nivelul anului trecut sau celui de dinainte. In momentul de fata nu stiu daca vor veni bani suficienti pentru a putea fi date in exploatare de la 1 octombrie. Daca pentru caminul T21 lucrarile sint mai avansate si necesarul de bani este mai mic, pentru T6 situatia este sub semnul intrebarii”, a declarat ing. Gheorghe Gheorghita, directorul Directiei Serviciilor Studentesti de la UTI.

Lucrarile de constructie la un nou sediu pentru viitoarea Facultate a Tehnologiei Prelucrarii Produselor Agricole, la un nou camin si la o baza hipica pentru USAMV nu au avut de suferit, cel putin pina in momentul de fata. “La noi, caminele se construiesc si restul proiectelor merg in continuare. Constructorii au facut ce au vrut, dar acele lucrari le-au facut pina acum pe banii lor”, a declarat prof. univ. dr. Valeriu Cotea, rectorul interimar al USAMV.

In felul acesta, totul depinde de bunavointa, dar, mai ales, de bugetul firmelor de constructii contractante. In timp ce conducatorii de proiecte de cercetare isi diminueaza bugetul, iar rectorii asteapta subventiile pentru lucrarile de infrastructura, procesul educational este in pauza. O alta misiune pe care si-au asumat-o sefii universitatilor este pregatirea unor noi masuri prin care sa combata criza economica.

George GURESCU
Lina VDOVII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top