Universitățile își unesc forțele în proiectul „Iași – orașul studenției tale”

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Universitățile își unesc forțele în proiectul „Iași – orașul studenției tale” 30
Universitățile își unesc forțele în proiectul „Iași – orașul studenției tale”

Elevii de liceu care doresc să cunoască centrul universitar ieșean sînt așteptați în capitala Moldovei în perioada 21 – 25 aprilie. Cele cinci instituții de învățămînt superior din Iași au lansat, împreună cu Primăria Municipiului Iași, un proiect de promovare comună, care își propun să aducă la Iași peste 10.000 de elevi, fiind un demers unic la nivel național. Pentru ei se pregătesc autobuze care să-i transporte de la gară la universități, tururi ghidate și evenimente particularizate pentru a putea să le fie prezentat Iașul și universitățile ieșene.

Cele cinci universități de stat din Iași, împreună cu Primăria Muni­ci­piul Iași, au lansat un proiect de promovare a ofertei educaționale în rîndul elevilor din toată țara, sub egida „Iași, orașul studenției tale. Porți deschise la universitățile ieșe­ne”. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Universi­ta­tea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI), Universitatea de Medicină și Far­macie „Grigore T. Popa”, Universi­tatea de Medicină Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Iones­cu de la Brad” (USAMV) și Univer­sitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) vor organiza, în perioada 21-25 aprilie, o serie de e­venimente pentru elevii de liceu, în încercarea de a atrage cît mai mulți viitori studenți. Pînă acum, astfel de activități de promovare a ofertei educaționale se desfășurau doar la nivel de universitate, iar perioadele erau diferite. „Ne-am propus să aducem la Iași cel puțin 10.000 de viitori absolvenți de liceu din regiunea de Nord-Est a țării. Nu înseamnă că în afara perioadei de 21 – 25 aprilie Iașul va deveni un oraș închis. Vom încerca să comunicăm în permanență de ce universitățile de aici sînt atractive pentru elevi”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. Scopul nu este greu de atins, în condițiile în care reprezentanții UAIC și UMF au menționat că în anii anteriori – fie­care din aceste instituții de învăță­mînt superior – era vizitată de apro­ximativ 6.000-7.000 de elevi din zona Moldovei.

Autobuze pentru elevi

Pe lîngă evenimentele proprii pe care le va desfășura fiecare universitate, elevii care ajung la Iași pentru a cunoaște oferta educațională a instituțiilor de învățămînt superior vor avea la dispoziție mai mul­­te autobuze, care vor circula gratuit pe un traseu special stabilit pen­tru aceștia, autobuzele urmînd să opreas­că la stații apropiate de fiecare uni­versitate. Autobuzele vor porni la un interval orar de 70 – 90 de mi­nu­te în același timp pe două direcții, către Copou și către zona Tudor Vla­dimirescu, iar traseul circular pe care îl vor urma le va permite elevilor să urce și să coboare în dreptul fie­că­rei instituții de învățămînt superior.

Reprezentații universităților de stat din Iași au decis să se promo­veze reciproc pentru prima dată, întru­cît fiecare dintre acestea are un profil diferit, neaflîndu-se astfel într-o com­petiție. „Mi se pare important acest demers inițiat de cele cinci univer­si­tăți ieșene, care au înțeles că o voce comună este o voce puternică. E a­devărat că trăim într-o lume con­cu­rențială, poate puțin prea concu­rențială. Numai că trebuie să fim cinstiți, nu e nevoie să ne furăm stu­denții unii de la alții. Trebuie să re­cunoaștem că cineva care va dori să studieze ingineria mecanică, nu se va înscrie la UMF, cineva care vrea să facă științele politice nu se va înscrie la USAMV, iar candidații de la UNAGE sînt oricum candidați cu abilități speciale”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI. Acesta a mai adăugat că proiectul „Iași, orașul studenției tale” ar putea fi un prim pas pentru a realiza o universitate comună, care să cuprindă toate cele cinci institu­ții de învățămînt superior de stat din Iași, acest lucru fiind realizabil însă într-un viitor îndepărtat. Și cei­lalți reprezentanți ai universități­lor ieșeni au vorbit despre importanța promovării reciproce. „În perspectiva învățării de-a lungul vieții, tre­buie să avem în vedere și absol­ven­ții cu duble specializări foarte îndepărtate. Avem un absolvent de muzică, care este și absolvent de informatică. Este în același timp un compozitor foarte bun și un progra­mator foarte bun. De asemenea, a­vem un absolvent de fotografie, care a absolvit și arhitectură peisa­gistică la USAMV. Cooperarea noastră cu universitățile nu începe cu acest pro­iect. Noi avem și o revistă știin­țifică la care publică cadre didactice de la toate instituțiile de învă­ță­mînt superior din Iași”, a decla­rat conf. univ. dr. Florin Grigoraș, prorector responsabil cu relații in­ternaționale, imaginea universită­ții și probleme studențești a UNAGE.

Caravane și tururi ghidate

Pe lîngă „Traseul universitar”, ele­vii care vor vizita Iașul în pe­rioada 21-25 aprilie vor găsi la ga­ră un punct de informare, de unde vor primi o broșură cu detalii des­pre cele cinci universități, despre oportunitățile de cazare în campusuri, valorile burselor, cele mai importante obiective culturale din oraș, dar și despre cei mai im­por­tanți angajatori din capitala Moldovei. De asemenea, va fi realizat și un film de prezentare a Iașului universitar, care va fi prezentat în toate județele din zonele Moldovei. „În ultimii doi ani de zile, în timpul mandatului nostru, noi am dezvol­tat strînse legături atît între noi, rec­torii, cît și între universități. Noi nu concurăm între noi, avînd fie­care un alt specific. Este un pro­iect deosebit, avînd în vedere că a­ceas­tă activitate se desfășura deja în fiecare universitate, iar acum s-a extins la tot centrul universitar ie­șean”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF.

Pînă în prezent, instituțiile de învățămînt superior din Iași organizau „Zilele porților deschise”, în care se organizau tururi ghidate prin facultăți, pentru a le face elevilor cunoscută activitatea universitară. La UAIC, de exemplu, reprezen­tan­ții instituției de învățămînt or­ganizau cursuri deschise la care pu­teau să participe elevii, experimen­te la facultățile de științe, dar și un salon de oferte academice, în cadrul căruia fiecare facultate își prezenta oferta educațională. „Noi am depă­șit deja granița de Nord-Est a țării în ceea ce privește promovarea, prin diferite activități, cum ar fi școlile de vară, la care au venit elevi din ju­dețele Alba, Mureș, Covasna, Ia­lomița, Călărași, Vrancea”, a de­cla­rat prof. univ. dr. Mihaela Ono­frei, ordonator de credite al UAIC.

Pe lîngă astfel de activități de promovare, studenții instituțiilor de învățămînt superior din Iași merg anual în caravane prin liceele din județele Moldovei, pentru a le pre­zenta elevilor universitățile și spe­cificul fiecăreia. „Noi avem, în acest cadru larg pentru promovarea ofer­tei educaționale, «porțile deschise permanent». Dacă la alte universi­tăți există cîteva zile în care elevii pot să le viziteze, noi avem acest con­cept pentru întreg anul universitar. Orice grup de elevi cu profesori sau părinți, care doresc să ne viziteze, se adresează biroului de promovare printr-un e-mail, precizînd ce in­te­rese au în arealul nostru de formare”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Vîn­tu, rectorul USAMV.

Activitățile individuale vor con­tinua și anul acesta la fiecare univer­sitate în parte, „Iași, orașul studen­ției tale” fiind doar o completare a evenimentelor care atrăgeau la Iași mii de elevi în fiecare an.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top