Universitățile fac dezinsecția la fără frecvență

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Universitățile fac dezinsecția la fără frecvență 100
Universitățile fac dezinsecția la fără frecvență

Una dintre problemele constante din căminele ieșene o reprezintă prezența periodică a gîndacilor în camerele de cămin. Reprezentanții universităților spun că aceștia apar odată cu venirea căldurii, mai ales în acele camere neîngrijite, în care studenții nu păstrează curățenia. Deși la majoritatea instituțiilor de învățămînt superior din Iași fac dezinsecții cel puțin o dată pe an, studenții se plîng în continuare pe Facebook că găsesc gîndaci în camere și în bucătărie, chiar și la scurt timp după operațiunile de curățenie. Date fiind problemele cu păstrarea curățeniei, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, spre exemplu, se realizează controale periodice în camere la care se verifică curăţenia, iar dacă în timpul a două vizite nu se observă îmbunătățiri, studenţii riscă să fie daţi afară din cămin.

Conform reprezentanţilor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, dezinsecţia se face cel puţin o dată pe an, mai ales în timpul vacanțelor, atunci cînd studenţii sînt plecați, iar activitatea se poate desfăşura fără întreruperi. „Noi facem o dezinsecţie generală vara, după care nu mai există probleme. Cu toate acestea, cîteva dintre cămine rămîn deschise și pe timpul verii, iar acolo nu se poate realiza o astfel de operațiune”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești (DSS) de la TUIASI.

Acesta a mai menţionat şi că păstrarea curățeniei este foarte importantă pentru a evita astfel de situații și din aceste motive se păstrează o bună comunicare cu reprezentanţii studenților din fiecare cămin, care anunţă dacă există probleme. În cazul în care dezinsecţiile se realizează în timpul anului universitar, studenţii sînt anuntaţi din timp pe reţelele de socializare, ori prin şefii de cămin, comunicîndu-li-se şi intervalul orar în care trebuie să părăsească camerele.

Dezinsecții o dată la trei luni

Reprezentanții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) afirmă că dezinsecția se face o dată la trei luni în toate căminele, însă această procedură se mai poate realiza ori de cîte ori este necesară sau este cerută de către studenţi. „Au existat mai multe sesizări în Complex Tîrgușor-Copou, prin urmare am solicitat prestatorului de servicii repetarea dezinsecției la toate cele patru cămine, lucru care s-a și întîmplat”, a declarat ec. Costel Palade, director general administrativ al UAIC. În cazul dezinsecțiilor periodice, conform regulamentului de cazare, studenții sînt anunțați cu șapte zile înainte de programarea operațiunii. După 30 de minute de la efectuarea procedurii, conform specificațiilor tehnice, studenții pot intra din nou în camere.

Deși astfel de operațiuni se realizează des, gîndacii își fac apariția la cîteva zile după terminarea procedurii. Studenții cazați în căminul C2 spun că ar exista probleme frecvente în ceea ce priveşte gîndacii. „Sînt camere în care se fac și șapte-opt dezinsecții pe an. Am discutat cu oamenii de la firma specializată, am văzut soluția și procedura de stropire și mi se pare bună, dar totuși nu înțeleg cum de nu se rezolvă astfel de situații”, a declarat Sergiu Timofte, student în anul al III-lea la Facultatea de Biologie de la UAIC. Aceștia mai cred că problema principală ar fi infrastructura căminului și, cu precădere, sistemul de canalizare. De aceea, la ședința cu șefii căminelor universității, au propus o verificare a canalizării și din cauza faptului că era o problemă cu mirosul neplăcut care ajungea în cămine. Studenții spun că la următoarea astfel de ședință, doresc să ridice în discuție și problema cu gîndacii.

Sancțiuni pentru studenții care nu păstrează curățenia

La căminele Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) se fac două dezinsecții și deratizări pe an, în timpul vacanțelor de vară și iarnă, perioadă în care căminele sînt închise trei săptămîni. Reprezentanţii USAMV spun că începînd de anul trecut lucrează cu o firmă specializată şi că se observă o diferenţă în ceea ce priveşte calitatea produselor. Aceştia susţin că insectele apar atunci cînd există mizerie, motiv pentru care au fost implementate şi o serie de sancţiuni pentru studenţii care nu păstrează curăţenia în propriile camere. „Se realizează verificări periodice şi la prima abatere studenţii primesc doar un avertisment în cazul în care nu păstrează curăţenia, dar la a doua verificare, dacă situaţia nu s-a schimbat, sînt daţi afară din cămin. Am aprobat acest regulament pentru studenţii care menţin cu adevărat curăţenia şi nu merită să suporte astfel de lucruri”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector responsabil cu activităţi sociale, studenţeşti şi relaţii cu alumni al USAMV.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), dezinsecțiile nu se realizează după un program, ci doar atunci cînd este nevoie. Conform reprezentanţilor universității, nu au existat probleme grave în ceea ce priveşte gîndacii în ultimii ani și nici nu au existat plîngeri din partea studenților. În cazul în care se realizează o dezinsecţie, studenţii sînt anuntaţi prin afişe amplasate la intrarea în fiecare cămin.

Reprezentanții de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași spun că dezinsecţia în căminul lor se face doar atunci cînd studenţii sesizează apariţia gîndacilor în camerele lor. „Nu au existat probleme majore în ceea ce priveşte apariţia acestor insecte în cămin. În cazurile speciale, cînd se realizează procedura, studenţii sînt anuntaţi din timp, prin intermediul şefilor de palier, dar şi cel de cămin sau prin grupul online”, a declarat prof. univ. dr. Florin Grigoraș.

Cu toate că instituțiile de învățămînt superior susțin că folosesc cele mai bune produse și există un program prestabilit în care se realizează dezinsecțiile, în unele dintre căminele universitare gîndacii apar în ciuda dezinsecțiilor, deși se încearcă colaborarea cu firme private și se verifică periodic dacă firmele de salubritate transportă gunoiul din tomberoanele fiecărui complex studențesc.

de Ioana DOLEANU

sursa foto: Stiu cum sa castigati timp pentru dumneavoastra

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top