Student, secretar și medic, o conexiune fără semnal

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Student, secretar și medic, o conexiune fără semnal 153
Student, secretar și medic, o conexiune fără semnal

Situate strategic în apropierea căminelor, cabinetele medicale studențești oferă servicii gratuite atît tinerilor înmatriculați la universitățile ieșene care sînt din capitala Moldovei, cît și celor veniți din alte orașe, însă puțini știu de existența lor. Deși nu au fonduri suficiente, iar cadrele medicale sînt nevoite să se descurce cu ceea ce au la dispoziție, aceasta este cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii generaliști – comunicarea cu studenții, ce este aproape inexistentă. Astfel, unii tineri nici nu au venit să își facă măcar fișa medicală, doctorii susținînd că mulți dintre ei termină facultatea fără să știe unde sînt situate cabinetele.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) şi Casa Naţională de Asigurări de Să­nătate (CNAS) au semnat anul aces­ta un protocol prin care elevii și stu­denții cu vîrsta cuprinsă între 18 și 26 de ani sînt asiguraţi fără plata contribuţiei de asigurări de să­nă­tate, dacă nu realizează venituri din mun­că. Astfel de la 15 septembrie, aceș­tia nu mai sînt obligați ca la în­ce­pu­tul fiecărui an universitar să de­pu­nă la sediul Casei de Asigurări o ade­ve­rinţă eliberată de instituţia la ca­re studiază. Protocolul semnat de MENCS şi CNAS va permite elimi­narea acestei formalităţi, iniţial pen­tru elevi, iar într-o etapă ulterioară şi pentru studenţi sau doctoranzi, urmînd ca prin intermediul unor ser­vicii web dezvoltate de către Minis­terul Educației, verificarea și validarea calității de asigurat să fie efec­tuate de către CNAS.

Această decizie de a simplifica procedura s-a luat din cauza co­mu­nicării proaste între secretariatele uni­versităților și casa de asigurări. Studenții ieșeni au stat ore în șir timp de ani de zile plimbîndu-se în­tre secretariatele facultăților și se­diul Casei Județene de Asigurări de Să­nă­tate din cauza faptului că do­cu­men­tația nu era trimisă la timp de la secretariate, iar aceștia nu apă­reau asigurați în bazele de date. „Con­form legii, toți studenții sînt asi­gu­rați. Acum toate persoanele care au peste 18 ani au acel card național emis de Casa de Asigurări de Să­nă­tate. Înaintea apariției cardului, la începutul anului universtar, toa­te secretariatele trimiteau lista cu studenți către CNAS. Aceasta era procedura. Toate problemele care au fost pînă acum cu listele au apărut din cauza secretariatelor de la fa­cul­tăți, iar baza de date nefiind pu­să la punct, studenții au fost ne­voiți să-și rezolve singuri problemele cu casa de asigurări”, a precizat Inna Petrache, medic coordonator al Uni­versității Tehnice „Gheorghe Asa­chi” din Iași (TUIAȘI).

Pentru a beneficia de consulta­ție la cabinetul medical al universi­tă­ții, fiecare student trebuie să se prezin­te cu cartea de identitate, cardul de sănătate nefiind necesar. Acesta de­vine însă obligatoriu dacă sînt tri­miși la un medic specialist.

Cu documentele la purtător

Pentru a beneficia de consulta­ție la cabinetul medical al universi­tă­ții, fiecare student trebuie să se prezin­te cu cartea de identitate, cardul de sănătate nefiind necesar. Acesta de­vine însă obligatoriu dacă sînt tri­miși la un medic specialist. Cei care vin pentru prima dată la cabinetul medical trebuie să prezinte buleti­nul de identitate și carnetul de student pentru întocmirea fișei medi­ca­le, însă în asta constă și cea mai mare problemă a medicilor gene­ra­liști. Studenții nu sînt informați în totalitate cu privire la serviciile de care pot beneficia în cabinetele medicale universitare, lucru care îi privează de unele dintre ele, sus­ți­n cadrele medicale.

Medicii cabinetelor spun că cea mai aglomerată perioadă este la începutul anului universitar, pen­tru că atunci se depun dosarele de bursă medicală. Aceștia au nevoie de un certificat medical eliberat de un medic specialist, vizat de me­di­cul de familie al studentului și de medicul dispensarului în raza că­ruia sînt arondaţi stu­den­ţii univer­si­tăților şi de structura ie­rar­hică a acestuia, conform nor­me­lor de or­ga­nizare a dispensarelor. Vizele me­dicale pot fi obţinute şi pe certifica­te medicale separate, pe care este precizat acelaşi diagnostic. Medi­cii spun că în fiecare zi se prezintă pentru consultație între 20 și 30 de pacienți pe tură, adică 50 – 60 pe zi, și sînt pacienți care vin și în timpul vacanței. Printre studen­ții care vin la cabinet se numără cei ce au do­miciliul în afara Iașului, dar și din Iași și chiar din alte țări.

La UMF, studenții pot discuta despre orice problemă de natură medicală chiar cu cadrele didacti­ce de la universitate. „Pentru stu­den­ții la medicină este mai ușor pentru că ei lucrează în mediu, aceștia se pot adresa cuiva de acolo unde-și fac studiile”, a declarat Adriana Popescu, medic generalist din Com­plexul „1 Decembrie” al Univer­si­tă­ții de Medicină și Farmacie „Gri­go­re T. Popa” din Iași (UMF).

Una dintre cele mai mari difi­cul­tăți ale medicilor ține de frecvența scăzută a studenților în restul anului la controalele de rutină și lipsa de comunicare dintre aceștia și ca­bi­netele medicale. „Transmitem stu­denților să vină la cabinet să se poa­tă înscrie. În acest mod noi putem depista studenții care au boli croni­ce și pe care îi putem trata din timp. Astfel, să nu se trezească la vreo 24 – 25 de ani fără să știe de această boală sau să se descopere fortuit, pur și simplu cu un consult medi­cal aleatoriu”, a declarat Carmen Că­ra­re, medic primar de la cabinetul amplasat în Complexul „Titu Ma­iorescu” al Universității „Alexan­dru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).

Fără semnal între student și cabinet

Una dintre cele mai mari difi­cul­tăți ale medicilor ține de frecvența scăzută a studenților în restul anului la controalele de rutină și lipsa de comunicare dintre aceștia și ca­bi­netele medicale. „Transmitem stu­denților să vină la cabinet să se poa­tă înscrie. În acest mod noi putem depista studenții care au boli croni­ce și pe care îi putem trata din timp. Astfel, să nu se trezească la vreo 24 – 25 de ani fără să știe de această boală sau să se descopere fortuit, pur și simplu cu un consult medi­cal aleatoriu”, a declarat Carmen Că­ra­re, medic primar de la cabinetul amplasat în Complexul „Titu Ma­iorescu” al Universității „Alexan­dru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).

Aceasta a mai precizat că. în anul al II-lea, studenții sînt aștep­tați la cabinet pentru a face fiecare un control de rutină, iar de la simple consultații se poate depista dacă persoana în cauză e obeză sau nu, dacă are un sindrom hipercoleste­rolic, anemie înaintată, dacă are o afecțiune oculară, miopie sau astig­matism, cît și dacă suferă de o boa­lă cronică.

Pentru cazurile din urmă se pri­mește o trimitere la un medic specialist. „De abia în anul al doilea facem un examen de bilanț, obliga­toriu, însă nici atunci nu se pre­zin­tă mulți studenți. De exemplu, din 30 de studenți nu se prezintă decît o mică parte. În acest cabinet con­sul­tația este gratuită, primește un bi­let de trimitere către un cabinet ca­re are contract cu CNAS, adică nu este privat, iar statutul de student îți permite să ai o anumită gratuitate și mai multe beneficii”, a mai adăugat aceasta.

Medicii afirmă că cele mai întîl­nite afecțiuni sînt cauzate de postura incorectă și timpul mult pe­tre­cut la calculator, iar cele mai frec­ven­te boli variază de la un sezon la al­tul. Pentru a primi rețete aceștia trebuie, conform convenției care există în­tre cabinete și CNAS, să aibă maximum 26 de ani, să fie studenți și să nu aibă venituri proprii.

Buget mic pentru sănătate

Cînd vine vorba despre finan­țare, medicii nu spun prea multe, dar fiecare, în parte, susține că fon­durile sînt insuficiente și că este ne­voie de mai multe materiale me­dicale. Finanțarea cabinetelor me­di­cale universitare provine din două surse: din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății (pentru salarii și materiale necesare), și de la Pri­mă­ria Municipiului Iași (doar pentru materiale și medicamente), prin Direcția de Sănătate Publică și Di­recția de Asistență Comunitară (DAC). Pentru unele universități precum TUIAȘI, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Ve­te­ri­nară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) și la UAIC, o parte din necesarul de materiale este asigurat chiar de acestea. „Bugetul ne aco­peră necesarul de materiale, dar pen­tru strictul necesar. Avem echipament și medicamentație în conformitate cu legislația, dar fondurile sînt reduse”, a declarat Inna Petra­che.

Toate serviciile de care studen­ții beneficiază în cabinetele universit­a­re sînt gratuite și, odată cu noua lege, aceștia nu mai sînt nevoiți să bată la mai multe uși chiar și pentru o simplă adeverință medicală. Pe lîngă consultații la cabinete, aceș­tia mai pot beneficia și de ade­ve­rin­ţe medicale pentru absenţe de la ore­le de curs, certificate pentru obţi­ne­rea unor burse medicale, adeverin­ţe pentru scutiri de educaţie fizică, adeverinţe medicale pentru caza­rea în cămin, pentru Serviciul Paşa­poar­telor, dar și pentru educaţie sani­ta­ră și acordarea primului ajutor.

de Beatrice JURAVLE
de Sabina-Maria NICA

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top