Renovările universităților ieșene au căzut de pe schele

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Renovările universităților ieșene au căzut de pe schele 9

Instituțiile de învățămînt superior din Iași au cămine asupra cărora se execută lucrări de renovare sau reabilitare de cîțiva ani, care nu au fost terminate la timp. Conducerile universităților susțin că mot­ivele sînt diferite, por­nind de la lipsa fondurilor proprii și a celor de la minister, cum este în cazul Universității „Alexandru Ioan Cuza” și a Universtității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, pînă la neînțelegeri cu constructorul angajat să realizeze lucrarea, cum este cazul Politehnicii. Astăzi, în Iași, încă se mai găsesc cămine care de aproape cinci ani stau în praf de ciment și înconjurate de schele.

Lipsiți de fonduri

Universitatea de Științe Agri­cole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) și Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” din Iași (UAIC) au fiecare în momentul de față cîte un cămin care se află încă în reabilitare. UAIC a început în 2011 să repare Că­mi­nul C5 din Complexul Titu Maio­res­cu, licitația fiind cîștigată de firma S.C. Com-Beton S.A. din Iași, cu prețul de 8 milioane de lei pentru toată lu­cra­rea. Una dintre responsabilitățile firmei a fost și mansardarea clădirii fiindcă, din cauza lucrărilor de mo­der­nizare, numărul de locuri urma să scadă, într-o cameră putînd fi ca­za­ți maximum trei studenți în loc de cinci cum a fost pînă la începutul lu­crărilor. Prin mansardare, se păs­trează cele 450 de locuri, în plus, camerele fiind mo­dernizate, ur­mînd a fi dotate și cu grup sanitar propriu. „Problema es­te că mai avem nevoie de 2.4 milioane de lei pentru a termina căminul. Fi­nan­țarea se fa­ce prin bugetul de stat, dar din oc­tom­brie n-am mai primit nimic, iar firma deocamdată face o revizuire la lu­crările efectuate fiindcă nu-i putem plăti deocamdată pentru restul treburilor”, a precizat ing. Ilie Sîrbu de la Biroul de Investiții al UAIC.

Aceeași problemă financiară o întîmpină și USAMV care lucrează de patru ani de zile la construirea unui nou cămin, A5. Acesta trebuia sa fie gata în urmă cu cel puțin un an de zile, însă lucrările „sînt finali­zate în proporție de 60% și așteptăm fonduri pentru continua­rea in­ves­ti­ți­ilor. Nu știu exact de cît mai avem nevoie, însă dacă vom primi banii în curînd, într-un viitor apropiat vom termina căminul, prin care spațiul noastru de cazare va creș­te cu 350 de locuri, pe lîngă cele 1.500 pe ca­re le avem momentan în campus”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Să­vuță, prorector res­pon­sabil cu re­la­țiile internaționale și activități studențești la USAMV.

Spre deosebire de UAIC și de Agronomie, Universitatea de Arte „George Enescu” de la Iași nici nu a mai încercat să modernizeze singurul cămin studențesc pe care îl de­ține, din cartierul Bularga. Aflat în proprietatea instituției de în­vă­ță­mînt superior de șapte ani de zile, C1 nu a mai trecut prin alte procese reabili­tare de la achiziție. „După ce a fost cumpărat, C1 a fost modernizat cu băi proprii, geamuri termopane dar, de-atunci nici n-am plănuit vreun proiect de renovare”, a menționat Ana Enache, administratorul cămi­nu­lui.

Renovări fără firmă

Nu toate problemele cu care se confruntă instituțiile de învățămînt superior sînt însă de natură financiară. Spre exemplu, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași se află în deocamdată în conflict cu constructorul care a cîștigat licitația de renovare a căminelor din Cam­pu­sul „Tudor Vladimires­cu”, S.C. CONSPEG ROM SRL Vaslui. Din 2008, de cînd au început lu­cră­ri­le de reabilitare ale clădirii, firma a realizat deocamdată doar 10-15% din sarcini și reprezentanții universi­tă­ții susțin că aceasta a introdus cos­turi suplimentare prea mari la renovarea Căminului T6. „Prețul contrac­tului original era de 4.8 milioane de lei, dar proiectul lor tehnic afecta structura de rezistență a căminului. A fost realizată o a doua schiță, care din trei camere o transforma pe cea din mijloc într-un hol comun ce le lega pe celelalte două, avînd cîte do­uă grupuri sanitare și cu o des­chi­de­re la palier. Dar costurile crescu­se­ră cu cîte 20%. Deși e normal să mai a­pară costuri suplimentare, în cazul acesta au crescut prea mult”, a precizat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției de Servicii Studen­țești (DSS) de la TUIAȘI.

Plata la constructor s-a realizat în tranșe, anual, pînă acum universitatea achitînd 1,6 milioane de lei firmei. „Problema este că pînă acum noi am verificat să vedem cum de­cur­ge treaba pe șantier, însă am ob­ser­vat că situația de pe teren nu coi­n­cide cu cea a devizelor de lucrări. Firma nici măcar nu a respectat terme­nii din contract”, a adăugat ing. Bogdan Budeanu. Aceeași modali­tate de plată o folosește și UAIC în cazul lucrărilor de reabilitare a Că­mi­nului C5. „Firma își face o eta­lo­nare lunară, pe cantitățile de lu­crări executate. În luna asta a turnat be­tonul, o plătesc pentru lucrarea as­ta, iar astfel avem continuitate la plată. Dacă vom primi măcar 10 milioane de lei de la minister, firma va mai munci o lună, două, pentru că tot ce mai are de făcut sînt finisările scum­pe, interioare și exterioare, adică gre­sie, faianță, tîmplărie, mobilă”, a ex­plicat ing. Ilie Sîrbu.

Modernizări cu oamenii de-acasă

Însă universitățile ieșene mai au și alte planuri de renovare în afara celor pentru care încă nu au fonduri pentru a le duce pînă la capăt. La USAMV, deși abia s-au terminat Căminele A1 și A3, „de anul ur­mă­tor vor urma și Căminele A2 și A4, întîi să re­zo­l­văm actualele dileme”, a menționat prof. univ. dr. Gheor­ghe Săvuță. La polul opus se află TUIAȘI care are în pro­gramul de investiții o întreagă listă cu cămine care vor intra vara aceasta în­tr-un pro­ces de modernizare și re­pa­ra­ții. Tot sistemul de hidroizolație va fi refăcut pentru Căminele T16, T17, T18, T19, și, pornind de la schimbarea gresiei, faianței, unele dintre acestea suferind infiltrații de apă prin pereți. „În T17, 55 de băi au problema asta, iar în T19 toate. Ciu­dat este că acestea au fost renovate de aceeași firmă care se ocupa de T6, dar, după un timp, mai apar și probleme. Oricum, pentru toate cămi­ne­le estimăm că vom avea nevoie de 730.000 de lei”, a menționat ing. Bogdan Budeanu, director DSS.

Hidroizolația va fi schimbată și în T3 și T4, care au cel mai vechi sistem de acest fel din campus, iar alte patru cămine vor trece prin același tip de lucrări doar că la o scară mai mică, prețul reparațiilor fiind estimat la aproximativ 100.000 de lei pentru toate cele șase clădiri. De ase­menea, se vor reface în toate cămi­ne­le instalațiile circuitului electric la împămîntare, care au fost deterio­rate în urma izolării termice re­cen­te, iar costurile de reparație vor fi de 70.000 de lei. De la 1 octombrie, în T12, T16 și T19 vor fi deschise trei noi spălătorii pentru studenți, în spa­ții care înainte erau închiriate în sco­puri comerciale sau erau folosite ca magazii. Mai mult, cu ajutorul personalului universității, a fost pusă gresie și faianță și alte lucrări de amenajare, „care au economisit a­proximativ 400.000 de lei în total. Doar pentru instalația electrică vom apela la o firmă, care își va asuma că totul va fi făcut conform standardelor”, a mai menționat directorul DSS.

Și căminul de tip apartament de o cameră, C3, în care locuiesc asistenții TUIAȘI, se află pe listele de investiții. Vor fi renovate instala­ți­ile de căldură, apă caldă și apă rece, a­ce­leași modernizări prin care ar trebui să treacă și T1, T2 și T5, însă acestea nu fac parte din proiectul „Rea­bi­litarea și Modernizarea Campu­su­lui Tudor Vladimirescu”, semnat de TUIAȘI în 2009 și derulat prin Pro­gramul Operațional Regional 2007 – 2013. Prin urmare, dacă universitatea va dori să le renoveze și pe a­ces­tea trei va trebui să investească din fonduri proprii pînă la 1.1 milioane de lei. „Deo­cam­­dată facem ultimele modificări la ca­ietul de sarcini, pentru a stabili toa­te detaliile pentru fir­me­le construc­toa­re, iar de la 1 iulie sper să ne apu­căm de treabă, pentru ca în octombrie to­tul să fie gata”, a adăugat ing. Bog­dan Budeanu.

Și UAIC dorește să reabiliteze un alt cămin, C4, din Complexul Tîr­gușor-Copou, însă, deocamdată, de­ma­rarea acestei lucrări depinde de rezolvarea dificultăților cu C5. „Noi avem o politică. Nu începem multe treburi deodată pentru că nu știm cînd le terminăm. C4 este în faza de expertiză tehnică, care se plătește din venituri proprii, care lipsesc. Sper ca dacă în mai terminăm cu C5, în iunie să începem lucrările la acest cămin”, a declarat ing. Ilie Sîrbu de la Biroul de Investiții UAIC.

Doar în campusul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF) nu se de­ma­rează momentan acțiuni de reabili­ta­re sau de modernizare, acestea fiind deja efectuate în anii anteriori. Din  2007 pînă în 2011 doar trei clădiri, E5, 1maiB și T22 au trecut printr-un proces de reparații capitale, fiind modificată și configurația camere­lor. Astfel, deși au fost înjumătățite lo­cu­rile de cazare din fiecare cămin, a fost ridicat și nivelul de confort al acestora. „Universitatea a reabilitat aceste clădiri, adăugînd cîte o baie proprie în fiecare încăpere, doar că din patru-cinci studenți cîți puteau să stea înainte într-o cameră, doar două locuri mai sînt disponibile. Ast­fel, în 1maiB mai sînt doar 210 lo­curi, E5 are 250, iar T22 este priori­tar pentru familii și are 94 de ca­me­re. Într-un interval de opt-zece luni, universitatea a realizat investiții din venituri proprii pentru lucrările din toate trei căminele de 18 milioane de lei”, a declarat ec. Daniela Dru­guș, director general administrativ UMF. În momentul de față, pentru celelalte cinci cămine pe care le mai deține Medicina, se va încerca să se realizeze operațiuni de moderni­za­re, însă doar prin încercarea de a accesa proiecte prin fonduri europene.

Însă, indiferent că este vorba de fonduri europene, naționale sau pro­prii, în lipsa acestora, investițiile in­stituțiilor de învățămînt superior ră­mîn doar la stadiul de intenție.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top