Taxele de școlarizare la Medicină, plătite cu împrumuturi de la bănci

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Taxele de școlarizare la Medicină, plătite cu împrumuturi de la bănci 227
Taxele de școlarizare la Medicină, plătite cu împrumuturi de la bănci

Dacă pînă acum studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” erau nevoiți să ceară bani părinților cînd ajungeau sub linia locurilor la buget, pentru a nu-și abandona studiile, începînd cu anul în curs, aceștia vor putea realiza un împrumut bancar în urma unui parteneriat încheiat de universitate cu BRD. Acesta a fost gîndit astfel încît să se muleze pe necesitatea studentului de a-și plăti taxa de studiu și poate fi personalizat, în funcție de nevoile acestuia. Împrumutul este flexibil și poate fi accesat atît de studenții care au intrat pe locurile cu taxă de la început, cît și de cei care au ajuns pe acestea, după ce, în trecut, au fost la buget. Decizia realizării acestui proiect a fost, conform reprezentanților instituției, urmare a faptului că în ultimii ani mai mulți studenți și-au abandonat studiile, din cauza faptului că nu au avut bani să-și plătească taxele mari de școlarizare. Oricare ar fi, în final, valoarea creditului, noutatea pentru student este că-l va putea restitui numai atunci cînd va avea propriile sale venituri, de medic rezident, practicant în sistemul medical românesc, cu un venit mediu lunar de peste 2.000 de lei.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a devenit miercuri, 28 sep­tembrie, singura universitate din țară care a demarat un proiect ce vine în ajutorul studenților și care preîntîmpină eventualele renun­țări la studiu, din cauza faptului că a­ceștia nu au resursele financiare pen­tru a-și plăti taxele de studiu. Ast­fel, reprezentanții instituției de în­vățămînt superior și ai BRD-ului au semnat în cadrul unei conferințe de presă un parteneriat care va sta la baza liniei de finanțare a studii­lor de licență a studenților înma­tri­culați la taxă, numită „Student la UMF Iași”.

Primul proiect de susținere financiară al studenților

Conform reprezentanților UMF, proiectul este urmarea identificării unei probleme, anume a faptului că, doar în anul anterior, s-a constatat că 30 de studenți au renunțat la stu­dii din cauză că nu au reu­șit să își plătească taxele de șco­la­rizare, fie pentru că au intrat direct pe lo­cu­rile la taxă sau au pierdut locul ob­ținut la buget. „UMF și-a propus identificarea acestei soluții care să servească cel mai bine atingerii scopului propus: susținerea finan­ciară a studenților actuali și a po­ten­țialilor studenți pentru fina­li­za­rea studiilor. Linia de finanțare pen­tru studii este, de altfel, o so­lu­ție financiară tradițională pentru spa­țiul vest-european și nord-at­lan­tic, dar neexplorată în mod real în România, în ciuda prevederilor legale din Legea Educației Națio­na­le”, a precizat prof. univ. dr. Vio­rel Scripcariu, rectorul UMF.

În momentul care s-a do­rit alegerea unei bănci parte­nere pen­tru derularea acestui proiect, s-a făcut un studiu de piață, s-a constatat că niciuna dintre ofertele exis­tente la momentul respectiv pe pia­ță nu corespundeau cerințelor cău­tate de UMF, mai precis, în special acea perioadă de grație care îi scu­tește pe studenți de plata ratelor pe parcursul studiilor.

Astfel, dacă un student aflat în primul an la UMF dorește să acceseze o finanțare pentru toți cei șa­se ani de studiu, durata creditului va fi de zece ani. El va primi în fiecare an de studiu (din totalul de șase), cîte 6.000 de lei, echivalentul taxei de școlarizare pe un an de zile, bani care vor intra direct în contul uni­versității. Conform unei esti­mări realizate cu dobînzile valabile lu­na trecută, reprezentanții BRD au es­ti­mat că, pentru un credit total în valoare de 36.000 de lei, studentul nu va plăti nicio rată timp de șase ani cît este la facultate, ci va începe să înapoieze banii în rate de cîte 860 de lei cînd va deveni rezident și va avea un salariu mediu de 2.400 de lei. Suma totală ce va trebui să fie re­turnată, în acest calcul estimativ valabil pentru anul acesta, este de 48.684 de lei. Dobînzile pot varia la finalul celor șase ani de studiu pentru cei care decid să se împrumute. „Cel mai important avantaj pentru student este că i se acordă o perioadă de grație în rambursare pe toată durata anilor de studiu, indiferent de durata lor (patru, cinci sau șase ani)”, a mai adăugat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Credit studențesc personalizat

Deși conform reprezentanților ins­tituției, în momentul care s-a do­rit alegerea unei bănci parte­nere pen­tru derularea acestui proiect, s-a făcut un studiu de piață, s-a constatat că niciuna dintre ofertele exis­tente la momentul respectiv pe pia­ță nu corespundeau cerințelor cău­tate de UMF, mai precis, în special acea perioadă de grație care îi scu­tește pe studenți de plata ratelor pe parcursul studiilor. „S-a văzut, într-adevăr, că mai există bănci des­chise unor astfel de parteneriate, în­să ele nu aveau această flexibilitate de a jongla cu perioada de ram­bursare a împrumutului. Dat fiind faptul că la UMF competiția între studenți este foarte mare, există posibilitatea ca un student să aibă ghinionul și, chiar și o singură da­tă, acesta să cadă sub linia care fa­ce diferența dintre studenții în­ma­tri­culați la buget și cei la taxă. A­tunci, el va avea nevoie de 6.000 de lei și va putea merge să acceseze creditul, chiar și pe un singur an. Dacă situația se va mai repeta, va putea merge să îl acceseze din nou”, a explicat Ivona Burduja, purtă­to­rul de cuvînt al UMF Iași.

Prin urmare, studenții nu trebuie să acceseze creditul în anul I și să intre în posesia întregilor sume puse la dispoziția lor. Conform li­niei de finanțare care poate fi per­so­nalizată la nivel de student, aceș­tia pot accesa, anual, în funcție de mediile obținute, sumele de care au nevoie. La finalul celor șase ani de studii, ei sînt obligați, însă, prin con­tract, să tragă linie și să vadă cît anume datorează băncii și să re­tur­neze în patru ani banii înapoi conform dobînzii stabilite în contract.

Printre condițiile generale pre­vă­zute în proiectul liniei de finanțare se numără și faptul că, deși titula­rul finanțării va fi studentul, anali­za condițiilor pentru finanțare se va realiza în baza veniturilor de care dispun părinții. Prezența acestora, în calitate de co-împrumutați, este obligatorie.

Astfel, dacă în cazul liniilor de studiu de 180 și 240 de credite este necesară prezența unui singur pă­rinte, în cazul studen­ți­lor ale căror studii se desfășoară pe o durată de cinci sau șase ani, este necesară pre­zența ambilor părinți. O altă con­di­ție prevăzută în contract și con­si­derată a fi avantajoasă este posibilitatea studenților să achite ori­cînd banii restanți băncii, fără să fie nevoiți să plătească co­mi­sioane suplimentare, cum se în­tîmplă în ca­zul multora dintre cre­di­tele stan­dard oferite de către ins­ti­tuțiile bancare.

Miercuri, în cadrul aceleiași con­ferințe de presă, reprezentanții BRD au precizat că sînt deschiși să ex­tin­dă acest program de susținere fi­nan­ciară și la alte universități din țară, cu precădere, la cele de me­di­ci­nă și farmacie, cu aceleași ofer­te par­ticularizate, în funcție de ne­voile fiecărui student.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top