Lipsa de bani și birocrația amînă strategia UMF 2020

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Lipsa de bani și birocrația amînă strategia UMF 2020 37

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), a propus, în urmă cu cinci ani, o strategie de dezvoltare a instituției de învățămînt superior, care cuprindea 20 de proiecte. Astfel, pînă în 2020, UMF ar fi trebuit să aibă o parcare în fața universității, spitale noi, centre de recreere și cercetare, dar și un campus. Între timp, rectorul s-a schimbat, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu promovînd, de asemenea, UMF 2020, însă cu doi ani înainte de termenul limită de implementare a strategiei, doar trei dintre proiectele propuse inițial au fost realizate și doar cîteva se află la stadiul de proiect, iar reprezentanții UMF dau vina pe lipsa banilor și pe avizele necesare realizării lucrărilor, întrucît obținerea lor este un proces anevoios și se întinde pe o perioadă lungă de timp.

În anul 2013, pe 14 ianuarie, Se­natul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a aprobat un Plan strategic de dezvoltare, care reunea 20 de pro­iecte ce trebuiesc realizate pînă în anul 2020. În cinci ani de la înce­pe­rea implementării proiectului, doar trei dintre acestea au fost realizate, iar dintre restul proiectelor din stra­tegia UMF 2020, doar o parte au în­ceput deja să fie implementate. Re­prezentanții instituției de învăță­mînt superior spun că legislația ne­cesită foarte mult timp, iar banii de la minister destinați investițiilor sînt din ce în ce mai puțini. „În­gre­u­na­rea procesului investițional rezidă din capacitățile financiare anuale pe care avem aprobarea ministerului de resort să le cheltuim, anul 2018 fiind, din punct de vedere bugetar, un an în care s-a impus restrînge­rea cheltuielilor totale cu cel puțin 10%. Sînt, de asemeni, cronofage (n.red. consumatoare de timp) procedurile de autorizare, avizare și achizițiile necesare proiectării și execuției obiectivelor propuse”, a menționat Ivona Burduja, purtător de cuvînt al UMF.

Jumătate din proiecte, amînate

Primul dintre proiectele reali­zate din strategia UMF 2020 a fost Centru de Medicină Expe­rimen­ta­lă „Grigore T. Popa” (CEMEX), ca­re a fost inaugurat în vara anului 2016, iar valoarea de investiție a fost de aproximativ cinci milioane de euro. Centrul de Limbi Străine „Grigore T. Popa” și Spațiile Me­to­dico-didactice prin Refunc­țio­na­lizarea Corpului Principal al Uni­versității au fost finalizate în de­cur­sul ultimilor doi ani, iar investițiile au fost de aproximativ un milion de euro, respectiv 800.000 de euro. La aceste trei proiecte se adaugă încă cinci, la care s-au început lucrările: UMF – Corp „Mihail Kogăl­ni­cea­nu”, Centrul de Abilități Funda­mentale „Grigore T. Pop”, Centrul de Recuperare Medicală și Educa­ție Fizică „1 Decembrie 1918”, Spitalul Stomatologic „Grigore T. Popa” și Extinderea Restaurant Stu­dențesc. Dintre acestea, unul singur se află în stadiul de execuție, res­pectiv UMF – Corp „Mihai Kogăl­niceanu”, a cărui investiție totală va fi de aproximativ 10 milioane de e­uro și, conform graficelor, ar trebui să fie gata în decursul acestui an. Celelalte se află la faza de proiect, iar atît timp cît nu sînt fonduri, ter­menul limită de implementare va fi amînat. „Păstrarea trendului de re­ducere a cheltuielilor duce în acest moment la o reprioritizarea a obiec­tivelor, acestea menținîndu-se toa­te în politica investițională a uni­ver­sității, dar cu un alt grafic de imple­mentare”, a adăugat Ivona Bur­du­ja.

Astfel, pentru mai bine de ju­mă­tate dintre proiectele propuse în stra­tegia UMF 2020 nu au fost de­marate încă procedurile de rea­li­za­re, deși unele dintre ele ar putea fi gata într-un interval scurt. Centrul Recreațional „Grigore T. Popa”, de exemplu, care constă în realizarea unui pavilion cu spații de relaxare și terenuri de tenis pentru studenți și cadre didactice, lîngă căminele studențești din zona Sărărirei, are o durată de implementare de doar trei luni, conform proiectului, iar investiția ar trebui să fie de 200.000 de euro. Cu toate acestea, el nu se află nici măcar la faza de pro­iec­ta­re, la fel ca și celelalte 11, deși pentru unele au mai fost încercări de demarare a procedurilor. Piața Na­țiunii, de exemplu, care presu­pu­ne modificarea spațiului din fața uni­versității astfel încît să se realizeze o parcare subterană, un muzeu și un spațiu de recreere, a fost lansat în dez­batere publică de mai multe ori, dar a rămas împotmolit la acest sta­diu și, cel mai probabil, nu va fi ga­ta pînă în anul 2020, pentru că du­rata sa de implementare este de 24 de luni. Acestora li se mai adaugă Centrul de Studii Aprofundate „Gri­gore T. Popa”, Extinderea Bi­blio­te­cii „Grigore T. Popa”. Spații de Stu­diu în Aer Liber”, Extinderea Au­lei și a Corpului Facultății de Far­ma­cie, Spații Administrative în Incin­ta UMF, Fundația Alumni „Vladi­mir Buțureanu”, Campusul Univer­sitar „Grigore T. Popa”, Centrul de Conferință „Grigore T. Popa”, Centrul de Evaluare și Examinare „Grigore T. Popa”, Centru Integrat de Cercetare și Producție de Izo­topi Radioactivi și Primul Centru de Testare Clinică de Faza 1 din Ro­mânia, majoritatea cu o durată de im­plementare de doi ani și un bu­get de peste un milion de euro pen­tru fiecare proiect, ceea ce în­seam­nă că nu vor fi implementate conform strategiei UMF 2020.

Investiții de zeci de milioane de euro

Pînă vor fi finalizate proiectele propuse inițial, instituția de învă­ță­mînt superior a mai adăugat cî­te­va la strategia UMF 2020. ASCLEPIOS – Centru de Evaluare și Testare are ca termen final de execuție a lu­cră­rilor luna ianuarie a anului viitor, iar Institutul de Anatomie se află, în prezent, la faza de documen­ta­ție și avizare a lucrărilor de inter­ven­ții. Tot la faza de elaborare a avize­lor necesare, se află și proiectul care prevede renovarea căminelor 1 Mai A, E1, C9 și C10, care va amîna rea­lizarea Campusului Univ­er­si­tar „Grigore T. Popa” – care presu­pu­ne o investiție de peste 16 milioane de euro, fără a se cunoaște data cînd vor începe lucrările. „Această re­pri­oritizare face ca, la acest moment, așa cum rezultă și din raportul rec­torului, o parte din obiective să nu fie finalizate pînă la nivelul anului 2020, deși, dintre obiectivele mai sus enumerate sînt și la acest mo­ment unele în diverse stadii de rea­lizare, iar modificări favorabile pri­vind politica națională de reduce­re a cheltuielilor pot duce la noi re­prioritizări, astfel încît gradul de rea­lizare a strategiei 2020 să fie cît mai aproape de 100%”, a mai men­țio­nat Ivona Burduja. Deși reprezentanții UMF au vorbit în permanență în ultimii cinci ani despre cele 20 de pro­iecte care au fost lansate cînd prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae era în­că rector al instituției de învă­ță­mînt superior, strategia s-a dovedit a fi mult prea încărcată pentru un in­ter­val atît de scurt de implementare. Iar lipsa banilor pentru investiții și birocrația nu au făcut decît să îm­pot­molească unele idei chiar la faza de proiect.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top