La universitățile din Iași, „Big Brother” păzește mîncarea din frigidere

Honoris fără Causa Niciun comentariu la La universitățile din Iași, „Big Brother” păzește mîncarea din frigidere 82
La universitățile din Iași „Big Brother” păzește mîncarea din frigidere

În ultimii doi ani, rata de infracționalitate din campusurile și complexele studențești ieșene a scăzut considerabil în urma instalării camerelor de supraveghere pe holurile și în apropierea căminelor unde sînt cazați studenții universităților de stat ieșene. În urma măsurilor luate, multe dintre grupurile infracționale care operau de mai mult timp în căminele de stat au fost prinse, iar numărul actelor de delincvență în care făptașul nu era descoperit a ajuns aproape de zero.

În Campusul „Tudor Vladimirescu”, de exemplu, odată cu instalarea sistemului de supraveghere video a scăzut și numărul dosarelor pe care Inspectoratul de Poliție Județean Iași le închidea fără a fi descoperit făptașul. „Noi de cinci ani extindem sistemul de supraveghere video, deci am investit destul de mult. Acum, aproape în totalitate străzile și aleile campusului sînt supravegheate. Erau tot felul de altercații, furturi, care ajungeau la poliție și erau închise dosarele cu autor necunoscut, iar acum sînt mult mai puține”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești (DSS) de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).
Conform reprezentanților Poliției de Proximitate, astfel de cazuri sînt mai frecvente în Campusul „Tudor Vladimirescu” din cauza faptului că în zonă sînt amplasate mai multe cluburi pe care le frecventează și persoanele ce nu sînt cazate în campus. „De cele mai multe ori în zona Tudor Vladimirescu nu studenții sînt cei agresați, ci persoanele care vin acolo pentru localurile amplasate în preajmă”, au precizat reprezentanții Poliției de Proximitate.

Frigiderele comune, cea mai ușoară pradă

Furtul și distrugerea bunurilor sînt cele mai frecvente probleme întîlnite atît în căminele care aparțin Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), cît și în Campusul „Tudor Vladimirescu”. Așa cum afirmă reprezentanții Poliției de Proximitate, în ultimele luni au fost înregistrate mai multe sesizări cu privire la distrugerea de bunuri, fiind mai multe cazuri raportate de mașini vandalizate: cu zgîrieturi în mai multe zone, portiere îndoite sau oglinzi sau ștergătoare rupte, cît și spargeri în urma cărora se iau bunuri lăsate în autoturisme. „Acum camerele de supraveghere sînt utilizate de studenți pentru că sînt multe mașini lovite, iar ei vin și cer să vadă imaginile. Am ajuns un fel de polițiști comunitari ai studenților”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector responsabil cu activitatea socială, studenți și relații cu alumni la USAMV.

În ceea ce privește furturile, foarte mulți studenți se plîng pe grupurile de Facebook ale căminelor de faptul că le-au dispărut lucruri din camere. Cele mai multe dintre postări fac referire la dispariția anumitor alimente din frigiderele comune. În astfel de situații, există regulamente interne ale universităților, cât și ale căminelor, care prevăd sancțiuni aplicate ce sînt mult mai mici decît cele aplicate de Poliție în cazul furtului de obiecte de preț sau a unor sume considerabile de bani. Cazurile mai grave sînt cel mai adesea soluționate de polițiști cu ajutorul agenților de pază ai universităților și folosindu-se de imaginile de pe camerele de supraveghere instalate în cămine și în preajma acestora. De exemplu, în Complexul „Titu Maiorescu” care aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, imaginile preluate de pe sistemele de supraveghere au constituit probe într-un dosar în care era anchetat un grup de hoți care operau de mai multă vreme în mai multe dintre căminele din Iași. „Cîțiva hoți au încercat recent să sustragă bunuri din rucsacul unei studente, dar datorită vigilenței acesteia și a intervenției agentului de pază care i-a urmărit pe hoți, poliția a reușit să anihileze activitatea acelui grup infracțional”, a declarat ec. Costel Palade directorul general administrativ al UAIC.

Pe de altă parte, studenții cazați în căminele care aparțin Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași nu au depus plîngeri la poliție și nici nu s-au plîns administrației căminelor pe parcursul acestui an universitar, pentru diverse infracțiuni. „E posibil ca, cel puțin în cazul UNAGE, studenții sau cei de la direcția administrativă să nu fi apelat la noi pentru că foarte aproape de ei este amplasată Secția de Poliție numărul 5”, au susținut reprezentanții Poliției de Proximitate.

Violența în căminele ieșene

Odată cu implementare sistemului de supraveghere video a scăzut și numărul altercațiilor între studenții cazați în căminele universităților ieșene, existînd doar cazuri izolate care se rezolvă cel mai adesea cu ajutorul agenților de poliție. În complexul studențesc de la USAMV, de exemplu, în acest an a fost sesizat un singur caz, la fel ca și în cazul Complexului „Titu Maiorescu” de la UAIC. „În urma unei agresiuni fizice între două studente, una dintre ele s-a transferat în alt cămin. În funcție de abaterea săvîrșită, se ia o declarație scrisă studentului și se aplică o sancțiune conform regulamentului de cazare și a contractului de cazare. De cele mai multe ori, conflictele se rezolvă pe cale amiabilă”, a adăugat ec. Costel Palade. Pentru studenții cazați în căminele care aparțin de USAMV, măsurile care se iau în astfel de situații sînt mai dure, tinerii care încalcă regulamentul intern urmînd să fie dați afară din cămin încă de la prima abatere.

Complexul „Tîrgușor-Copou”, unde sînt patru cămine ale UAIC, este o altă zonă care, conform reprezentanților Poliției de Proximitate, a fost problematică pentru mult timp din cauza căminului C4, în care erau sesizate cele mai multe cazuri de abuz. De cîțiva ani însă, reprezentanții Poliției susțin că situația s-a mai liniștit prin faptul că a fost echilibrat numărul băieților cazați în cămin cu cel al fetelor, fiind înregistrate altfel din ce în ce mai puține astfel de plîngeri.

de Diana MARCU
de Claudia PINCOVSKI

Sursa foto: advancedcontrolcorp.com

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top