Bobocii s-au îngrămădit la universitățile din Iași

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Bobocii s-au îngrămădit la universitățile din Iași 35
Bobocii s-au îngrămădit la universitățile din Iași

Toate universitățile din Iași au raportat anul acesta mai mulți studenți înscriși la cursurile de zi de la licență și de la masterat. Fie că fluxul de noi studenți a fost pus pe seama unei creșteri economice resimțite la nivelul românului de rînd, care și-a putut susține copilul la universitate, plătindu-i taxele, fie pe creșterea gradului de promovare a examenului de bacalaureat cu 10%, concluzia reprezentanților instituțiilor de învățămînt superior a fost aceeași – anul acesta este primul în care înscrierile de noi studenți nu sînt mai mici decît în anii anteriori. Lucrul acesta se va resimți în primul rînd la nivel financiar, fiindcă majoritatea universităților își acopereau locurile de la buget, iar acest surplus se va număra în locuri ocupate la taxă.

Universitatea de Științe Agri­co­le și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” a fost prima instituție de învățămînt superior din țară care a deschis ofi­cial anul universitar printr-o ce­remonie fes­ti­vă, la finalul lunii sep­tembrie. În­să anul acesta, la festivitate au participat un număr mare de oficia­li­tăți din mediul aca­demic, printre care și aproape toți rectorii univer­si­tăților din Iași, cît și ministrul E­du­cației și Cercetării Științifice, So­rin Cîmpeanu. Argu­men­tul adus inclusiv de ministru a fost că, deși universitățile de A­gronomie din toa­tă țară au raportat un număr oarecum constant de studenți, anul ac­esta USAMV a în­re­gistrat cei mai mulți studenți în­matriculați în anul I din toată istoria sa – 940.

„Sîntem foarte mulțumiți de re­zul­tatele de anul acesta de la ad­mi­tere. Avem cel mai mare număr de candidați admiși din istoria uni­ver­sității, aproape 940 de studenți în anul I. Niciodată nu am depășit un asemenea număr. Am avut și candidați cu medii mai mari, ne-am ocupat locurile de la buget la licență și master”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Țenu, prorector al USAMV.

„Este o premieră faptul că aveți cel mai mare număr de studenți înmatriculați în anul I în urma ad­mi­terii din acest an în raport cu orice alt an din istoria univer­si­tă­ții. Este o premieră faptul că sînteți atît de aproape cu finalizarea in­fra­structurii de cercetare pe care am trecut-o în revistă astăzi. La aceasta se adaugă studenții, pentru că așa cum am spus-o de fie­ca­re dată, o universitate fără stu­denți nu ar fi altceva decît un institut de cercetări cu rezultate mai mult sau mai puțin bune”, a precizat minis­trul Sorin Cîmpeanu. La rîndul său, prorectorul responsabil cu activitatea didactică, prof. univ. dr. Ion Țenu, s-a declarat mulțumit de ci­frele obținute anul acesta la ad­mi­tere, spunînd că astfel de cifre, deși nu au fost preconizate, nu au fost complet neașteptate.

„Sîntem foarte mulțumiți de re­zul­tatele de anul acesta de la ad­mi­tere. Avem cel mai mare număr de candidați admiși din istoria uni­ver­sității, aproape 940 de studenți în anul I. Niciodată nu am depășit un asemenea număr. Am avut și candidați cu medii mai mari, ne-am ocupat locurile de la buget la licență și master”, a precizat pro­rec­torul. Numărul crescut de stu­denți din acest an a fost pus de că­tre conducerea USAMV pe seama sporirii interesului față de do­me­niile în care, spun aceștia, peste 75% dintre absolvenți își găsesc un loc de muncă în primii ani de la terminarea facultății.

800 boboci în plus la „Cuza“

Pentru prima dată în ultimii șa­se ani, Universitatea „Alexan­dru Ioan Cuza” din Iași nu a pierdut la nivelul numărului de stu­denți la admiterea din vară ci, din contră, a înmatriculat aproape 6.000 de studenți, cu 800 mai mulți decît anul trecut. Prof. univ. dr. Gheor­ghe Iacob, prorector al instituției de învățămînt superior responsa­bil cu programe de licență, a precizat că numărul studenților este în scă­de­re din anul 2008, atît ca număr total de tineri înscriși la studiu, cît și noi admiși. Dacă în 2008 „Cuza” avea înmatriculați aproape 42.000 de studenți, anul acesta sînt apro­xi­mativ 25.000.

„Înmatriculăm cu 800 mai mulți tineri decît anul trecut, după opi­nia noastră există cîteva explicații. Una dintre ele se referă la cunoscuta creștere a procentului de absol­venți la facultate. O alta privește și creșterea nivelului economic sau a celui de trai din România. Nu fac niciun fel de propaganda actualului Guvern, dar cei 800 de studenți în plus sînt toți la taxă, pentru că la buget primim de 15 ani aceeași ci­fră, pînă în 3.500”, a explicat pro­rec­torul. Acesta a adăugat că la admiterea de anul acesta s-a ob­ser­vat o creștere importantă pentru domeniile științifice – la ma­te­ma­tică, la chimie sau la fizică. Facultatea de Matematică a reușit anul acesta să își închidă admi­te­rea încă din sesiunea de vară, pentru prima dată de mulți ani. „Pro­fesorii de la matematică au făcut o cercetare, neștiințifică să îi spunem, dar din care a rezultat că toți ab­sol­venții de matematică își găsesc posturi după terminarea studiilor, mulți chiar posturi bune”, a specificat prof. univ. dr. Gheorghe Ia­cob. El a precizat că la Facultatea de In­formatică s-a ajuns la o cerere a pieței atît de mare încît companiile recrutează studenții încă din anul al II-lea, iar între universitate și firme există o convenție ca studen­ții să fie lăsați să își termine studiile pînă la momentul angajării.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a avut un număr atît de mare de candidați bine pregătiți care au trecut examenul de admitere încît s-a luat decizia ca de anul viitor, acesta să fie mai dificil. Repre­zen­tanții instituției de învățămînt su­pe­rior au precizat că, dat fiind faptul că ultima medie de admitere la Facultatea de Medicină Generală, spre exemplu, a fost aproximativ 9.40, diferența între ultimele zeci de locuri a fost la nivelul sutimilor și mulți studenți cu medii foarte mari au rămas la taxă.

Admitere mai grea la UMF de anul viitor

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a avut un număr atît de mare de candidați bine pregătiți care au trecut examenul de admitere încît s-a luat decizia ca de anul viitor, acesta să fie mai dificil. Repre­zen­tanții instituției de învățămînt su­pe­rior au precizat că, dat fiind faptul că ultima medie de admitere la Facultatea de Medicină Generală, spre exemplu, a fost aproximativ 9.40, diferența între ultimele zeci de locuri a fost la nivelul sutimilor și mulți studenți cu medii foarte mari au rămas la taxă. De aceea, începînd cu noul an universitar, Con­siliul de Administrație al UMF, cu aprobarea Senatului, a luat de­cizia de a modifica regulamnetul de admitere. În primul rînd, se va scădea ponderea notei de la baca­laureat de la 25% cît este acum la 10% din media finală de admitere.

Examenul va consta într-un singur test grilă din două materii, nu doar una, cum era pînă în pre­zent, după cum urmează – la Fa­cultatea de Medicină Generală se va da test din biologie, obligatoriu, și chimie organică sau fizică la ale­gere, la Facultatea de Medicină Den­tară la fel și la Facultatea de Far­macie, chimie organică obligatoriu și biologie vegetală sau biologie la alegere. Conducerea UMF a mai hotărît și ca de anul viitor universitar Facultatea de Bioinginerie Me­dicală să dea examen de admitere cu test grilă din chimie sau fizică, față de concursul de dosare care a fost pînă acum. La cele trei facul­tăți care au examen de admitere la două discipline, ponderea discipli­nei principale este de minimum 60%, iar ponderea celei secundare este de cel puțin 30%.

Rezultatele au surprins anul acesta pe toată lumea

Rezultatele au surprins anul acesta pe toată lumea

„Experiența admiterii din ulti­mii ani a arătat o creștere a com­petiției la toate facultățile din ca­drul UMF Iași. Pentru o mai bună selecție a tinerilor care doresc să devină medici, dentiști, farmaciști sau bioingineri, am decis să în­ce­pem un proces de modificare trep­tată a admiterii. În acest scop, am consultat studenți ai universității noastre, cadre didactice din Co­mi­sia de Admitere, directori și profesori de biologie, fizică și chimie din liceele din Iași și din Moldova ca­re ne trimit un număr semnificativ de studenți în fiecare an”, au precizat reprezentanții Consiliului de Administrație al UMF Iași într-un comunicat de presă.

În urma consultărilor, care au du­rat și s-au întins pe mai multe luni, membrii CA au decis ca, pe viitor, introducerea treptată a tes­te­lor la prima vedere (vor fi în proporție de 50% anul viitor) și introducerea treptată a întrebă­ri­lor de complexitate mai mare, tip complement multiplu, complement grupat etc. Biografia și curriculele se vor afișa în cursul lunii octombrie, iar cărțile de teste se vor publica în decembrie.
Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” a reușit la rîndul ei să își ocupe anul acesta aproape integral locurile de la buget, avînd un număr de cinci facultăți care nu au mai organizat admitere în toamnă la licență. Reprezentanții institu­ției de învățămînt superior spun că nu se așteptau ca la începutul anului să fie 4.000 de candidaturi pe lo­curile scoase la concurs, fiind pri­mul an de cînd a început scăderea numărului de studenți cînd s-a înregistrat o astfel de cifră.

***

Deși nu au dorit să se pro­nun­țe dacă o astfel de creștere poate continua și în anii viitori fără programe naționale organizate, susți­nu­te și finanțate de către minister, reprezentanții universităților au spus însă că, într-o perioadă în ca­re finanțarea învățămîntului superior suferă în continuare la nivel național, acestea sînt primele sem­ne bun „după o perioadă lungă de secetă”.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top