Greva a fost generală doar pe hîrtie

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Greva a fost generală doar pe hîrtie 29

Ziua înghețului bugetar, 31 mai, n-a spe­riat pe nimeni. Mult anunțata gre­vă generală a angajaților de la stat s-a diluat încă de când la început, a cre­at confuzie în rîndul salariaților și a ac­centuat slăbiciunile sistemului de e­du­ca­ție. Scaunele guvernanților nici măcar nu s-au clătinat, iar de elimi­narea re­du­ce­rilor salariale cu 25% și a pensiilor cu 15% nu s-a îndrăznit să se vorbească. Ne­­mulțumirile mediului academic ieșean au răsunat doar în amfiteatre și numai 30% dintre profesori și-au suspendat ac­­tivitatea, și nu 70% cum anunțau săp­tă­mîna trecută sindica­liș­tii. Ca alternativă la greva generală, unii au decis să nu treacă notele în catalog sau să voci­fe­­reze pe la colțuri. În cele din urmă, cei asupra cărora se răsfrîng cel mai as­pru reducerile sînt preparatorii și asis­ten­ții universi­tari. Foarte mulți vor totuși să ia atitudine și propun organizarea unei greve de o zi. În tot acest timp, stu­den­ții nu prea au sesizat ce se întîmplă.

Învățămîntul ieșean s-a dezbinat, odată cu greva generală de săptămîna trecută. Situația îi ne­mul­țu­meș­te pe unii, iar pe alții îi fa­ce să-și ple­ce ca­pul. În timp ce U­ni­ver­si­­ta­tea de Ar­te „George Enescu” (UAGE), îm­pre­ună cu U­ni­versi­ta­tea de Me­di­ci­nă și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași au tratat cu detașare ac­țiunile de protest ale co­legilor de breas­lă din educație și nu s-au im­pli­­cat deloc, ce­le­lalte universități din Iași au încercat să respecte de­ci­­ziile luate de li­de­­rii sindicali de la cen­­tru. Pro­tes­tele lor nu au avut în­să impactul scontat.

Buzunare goale și remușcări

Din dorința de a nu-i afecta pe studenți cu măsurile lor de protest și invocînd pierderea unui procent din salariu, pentru fie­ca­re zi de grevă sau, unii profesori au în­ce­tat să-și mai apere drepturile. „Cur­­surile s-au ținut după programul normal. Gu­ver­nu­lui îi convine ca noi să facem gre­vă, pentru că face economie pe sea­ma noastră, no­uă, însă nu, fiindcă fie­care zi de gre­­vă înseamnă încă o mic­șorare din sa­­­lariu”, a declarat A­li­na Gu­dru­man, preparator la Fa­cul­tatea de Farmacie, din ca­drul UMF.

La UAGE, potrivit inf. Emilian Po­pa, președintele organizației de sin­dicat, salariații instituției înțeleg si­­tuația dificilă în care se află e­co­no­mia românească și nu vor să trans­for­me acțiunile sindicale, în acțiuni po­­li­tice. Problema banilor este însă cel mai important aspect pe care l-au luat în considerare: „am numai o su­tă de membri de sindicat și nu pu­team susține financiar ziua de gre­­vă. De unde să plătesc orele ne­sus­­ținute? Universitatea noastră es­te una mică, are 200 de angajați de toți. Dacă la Cuza sînt 3000, din ca­re jumătate sînt sindicaliști, ei și-au per­­mis. Noi fiind democrați, ne-am spus părerea și ne-am retras, ceilalți au mers mai departe”, a declarat inf. Emilian Popa.

Un motiv pentru care cadrele di­­­­­dactice nu și-au suspendat acti­vi­ta­­tea este și acela de a nu amîna în­che­ierea situației studenților de la fi­nal de an universitar. „Nu am fă­cut nici o grevă pentru că asta ar fi în­­semnat o blocare a sis­­temului, ceea ce era în de­fa­voa­rea studen­ților. Noi și asa sîn­tem pu­­țini pentru că nu avem bani să scoa­tem postu­ri­le la concurs. Da­că am fi făcut și gre­va, se ajungea la în­­ghe­țarea anului și atunci ce re­zol­vam? Oricum nu se va ajunge la nici un rezultat în con­­dițiile în care se des­fășoară a­ceastă grevă. Dacă se fă­cea una or­ga­nizată, nu pe termen ne­­limitat, atunci profesorii ar fi parti­­cipat, dar așa nu are nici un sens”, a de­­clarat conf. univ. Ileana Co­jo­ca­ru la Fa­cul­tatea de Farmacie a UMF.

De asemenea, prof. univ. dr. Di­nu Airinei, decanul Facultății de E­­conomie și Administrarea A­fa­ce­­rilor (FEAA) a Universității „A­­le­xandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a pus studenții pe primul plan și nu i-a implicat în acțiunile de pro­­­test. „Eu nu aș putea să caracte­ri­zez gre­va, nici parțială, nici totală. De­­ca­natul nu a fost în grevă, ca ar fi în­sem­nat sa îmi bat joc de studenți. Ei au venit aici cu probleme, au un pro­­gram stabilit, așteaptă să plece în va­canță, și-au găsit un job pentru va­­canță, și eu să le spun «Eu sînt în gre­­vă, veniți cînd se termină, că ori­cum nu știu», a menționat acesta.

Catalog pe post de scut

Dacă atît la UAGE cît și la UMF angajații au stabilit de la bun în­ceput că nu vor face grevă, la U­ni­­versitatea de Științe Agricole și Me­­dicină Veterinară „Ion Io­nes­cu de la Brad” (USAMV), perso­na­lul nu a fost atît de consecvent. De cînd fe­derațiile sindicale au a­nun­țat ca­len­darul măsurilor de pro­test, îm­po­tri­va proiectului Legii E­du­cației Naționale și mai tîrziu îm­po­triva re­du­cerilor salariale și ale pen­siilor, sa­lariații USAMV au os­ci­lat în lua­rea unei decizii de în­tre­ru­pere a ac­ti­vității. „Atitudinea oa­me­nilor a fost diferită. Chiar dacă la re­ferendu­mul din martie 80% din an­gajați au răspuns pozitiv pentru gre­vă, a­cum ei au fost acoperiți și de alte di­mi­nuări salariale. Eu nu am putut lă­sa peste 300 de persoane fă­ră posibi­litatea de a-și plăti rata la bancă. Ei cred că orice acțiune re­ven­dicati­vă nu are sorți de izbîndă. Sînt atît de timorați din acest punct de ve­de­re și nu au deloc încredere. Nu știu da­că au avut-o vreodată. S-au făcut pre­siuni în mediul preuniver­sitar și tea­ma s-a extins cu foarte mult succes”, a declarat conf. univ. dr. Olimpia Iacob, liderul sindical al USAMV.

Ca măsură alternativă la în­ce­ta­rea procesului didactic, la USAMV, unele examene care au fost pro­gra­ma­­­te săptămîna trecută nu s-au mai des­­fășurat, iar altele s-au dat, însă pro­­fesorii nu au trecut în mod oficial notele în catalog.

Aceeași măsură au aplicat-o și unii profesori ai Universității Teh­ni­ce „Gh. Asachi” (UTI) din Iași: „A­ceastă grevă a fost una de a­ver­tis­ment. Profesorii au dat exa­me­nele, dar nu au trecut notele în ca­talog. Dacă în săptămîna ur­mă­toa­re nu intervine altceva, acestea vor fi trecute. Dar în principiu, este po­si­bil să reîncepem măsurile de pro­test”, a precizat conf. dr. ing . Ana Ni­cuță, lider de sindicat la Fa­cul­ta­tea de Construcții și Instalații.

Din totalul angajaților Po­li­teh­ni­cii, 92% sînt membri de sindicat, iar 90% dintre aceștia au fost de acord cu greva generală, însă ea nu a luat proporțiile pe care le-au pre­vă­zut liderii sindicali de la centru. La UTI, personalul auxiliar a lu­crat du­pă programul normal, la fel și se­cre­tariatele. Sînt și cadre di­dactice ca­re nu au dorit și nici nu vor dori să participe la greva generală. „Eu nu fac grevă din principiu. Da­că eu amîn exame­nul, risc să-l dau cînd stu­denții au pro­gramat un altul. Și așa nu învață nici la mine, nici pentru celălalt examen”, a men­ți­onat prof. dr. ing. Con­­stantin Chi­riac de la Facultatea de Con­struc­ții.

Copoul nu se revoltă

În ceea ce privește situația de la UAIC, reprezentanții instituției nu au încă o evidență cu cei ca­re au fă­cut grevă. Conform prof. univ. dr. Di­nu Airinei, decanul FEAA, gre­va a fost una parțială, ac­­ti­vitățile de e­valuare pentru discipli­­ne­le cu 100% evaluare pe parcurs au fost în­trerupte, respectiv cur­su­ri­le, se­mi­nariile, laboratorele ca­re nu pre­su­puneau o evaluare în zi­lele res­pec­tive. „Cei 25% din sa­la­rii, a­ceas­ta e mare problemă, trebuie să re­­cunoștem că avem o catego­rie de sa­lariați: preparartori, asistenți, perso­nalul auxiliar cu salarii foar­te mici, iar o astfel de reducere în­­seam­nă pentru unii o catastrofă, iar pen­tru profesorii care au un sa­la­riu mai mare, să spunem de 5000 de lei, nu ar fi un efort deosebit, dar pentru unul care are 1000 de lei și îi taie 20% din salariu și mai are și credite, e chiar o problemă”, a afirmat prof. univ. dr. Dinu Airinei.

Fie reduceri­le cît de drastice, mai mult de ju­mă­ta­te din salariați și-au des­fășurat pro­gramul normal, cre­zînd că a­ceas­tă formă de pro­test nu va duce nicăieri. „Din punctul meu de vedere nu au fost presiuni de nici un fel, adică lu­mea a fost liberă să aleagă dacă fa­ce greva sau nu, dar din cîte am văzut s-au făcut ore. Afișul (cu „greva generală”) es­te, dar în șe­din­ța de departament li­de­rul de sindicat a spus care este si­tua­ția, cei care țin grevă să anunțe , că se taie ziua de salariu, cine nu, își ve­de de trea­bă. În proporție de pes­te 50% s-au des­fășurat orele. A­nun­țul pe ușă poa­te să stea liniștit. Nu s-a fă­­cut gre­vă generală din cauză că poa­te con­tează că se reține din sa­la­riu, nu au încredere în eficiența gre­vei. Iar în­crederea în liderii de sin­di­cat s-a pier­dut”, a declarat prof. univ. dr. O­vi­diu-Gabriel Ian­cu, de­ca­nul Fa­­­cul­tății de Geo­gra­fie și Ge­o­logie a UAIC.

Solidari cu tăcerea

Din indiferență, din lipsă de în­cre­dere în sindicaliști sau pur și simplu uitînd de sentimentul de so­li­­da­ri­tate, profesorii au renunțat să mai spe­re că pot schimba ceva pri­vind re­­ducerile veniturilor. „Bu­ge­tarii sînt dezbinați, nemultumiți, triști, nu văd ce se mai poate face. Cum spu­­nea un ps­iholog, «atitu­di­nea ro­mâ­­nilor față de grevă este in­flu­en­ța­tă de istorie», ge­nerația în vîr­­stă, ca­re a trăit sub Ce­aușescu și n-a făcut o manifestare de proporții de­cît cînd a ajuns cu­ți­tul la os, cînd a fost o ches­tie de e­xis­tență, de viață și de moar­te”, a pre­cizat prof. univ. dr. O­vi­diu-Gabriel Iancu.

Se pare însă că profesorii nu res­­ping în totalitate greva generală, ci pro­­pun o singură acțiune de pro­test, con­­centrată și de amploare. De­canul FEAA observă: „Noi nu în­țelegem de­­mocrația. Eu aș vrea mai degrabă o grevă de o zi, două, în care să pun niș­­te probleme, nu așa, pe termen ne­­limitat. Ce re­zol­văm? Pu­tem da pes­­te cap o gene­ra­ție de e­levi și de stu­­denți.”

***

Vocile din amfiteatru

„E bine că nu s-a făcut grevă, pen­tru că am fi rămas în urmă cu ma­­teriile, ținînd cont că sîntem în săp­­tămîna dinaintea examenelor. Cred că greva ar fi creat mai mult in­­conveniente decît beneficii pen­­tru studenți. La liceu era alt­ce­va, nu se pierdea mare lucru, mai luam și noi o mini-vacanță”, a de­clarat Ma­­ria, studentă în a­nul al treilea la Fa­cultatea de Me­di­ci­nă a UMF.

—–

„Ar fi trebuit ca profesorii să fa­că grevă. Nu o făceau doar pentru ei, ci și pentru noi. Că doar vor crește taxele la cămin, taxele la facultate”, a declarat A­le­xan­dru, student în anul al cincilea, la Fa­cul­tatea de Farmacie a UMF.

—–

„Unii profesori au anunțat că fac grevă, alții n-au zis nimic. Au tot dreptul să facă grevă, dar pe noi ne afectează destul de mult fap­tul că nu ni se trec notele”, E­le­na Pînzaru, anul I, la Fa­cul­ta­tea de Inginerie Chimică și Pro­tecția Mediului a Po­li­teh­ni­cii.

—–

„Eu nu am auzit nimic, am a­vut examen miercuri și nici vorbă să nu-l fi dat. Face cineva grevă la facultatea asta?”, a spus Ana Plu­tariu, din anul I, la Fa­cul­ta­tea de Automatică și Cal­cu­la­toa­re a UTI.

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top