Cuza, cea mai bătrînă doamnă din Copou

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Cuza, cea mai bătrînă doamnă din Copou 41

Cu toate că acum este văzută ca una dintre cele mai bune ins­tituții de în­vățămînt superior din țară, Universitatea „Ale­xan­dru Ioan Cuza” a trecut, în cei 150 de ani, de nu­me­­­roa­se obstacole. În a doua ju­mătate a secolului al XIX – lea s-a cre­zut chiar și faptul că „visul” lui Kogălniceanu nu va avea mari șanse de reu­­șită, iar în timpul ce­­­lor două conflagrații mon­­­­diale, a trecut prin suspen­da­rea cursu­ri­lor și mutarea facul­tă­ți­lor în alte orașe. Cea mai grea perioadă prin ca­re a trecut a fost, în schim­b, ve­ni­rea re­gi­mu­lui comunist la putere. Cu toate aceste dificultăți, Uni­ver­sit­atea a jucat un rol im­por­tant în so­cietatea ro­mâ­nească.

În urmă cu 150 de ani, în Iași se în­ființa prima universitate modernă din țară. Apărută la un an după unirea din 1859, ea a reprezentat afirmarea, pe plan intern, a capacităților noului stat. S-a ales acest oraș datorită lui Mihail Kogălniceanu, om politic mol­­dovean, iar prin înființarea ins­tituției aici, s-a dorit crearea unui pol cul­tural – „scaun al științei, în focar al in­teligenței românești”, după cum spunea el. Acest lucru venea în con­di­țiile în care orașul și-a pierdut din im­por­tanța administrativă și po­li­ti­că, du­pă ce întreg aparatul legislativ și ad­mi­nis­trativ s-a mutat la București.

Cu toate acestea, instituția nu s-a bu­curat de un succes din pri­mii ani de exis­tență. Infrastructura in­ter­nă a uni­ver­­sității nu era dezvoltată, și încă nu se formase un colectiv de cadre di­dac­tice. O bună parte din aces­tea veneau toc­mai din Ardeal pentru a susține cur­suri, printre profesori nu­mă­­­rîndu-se Simion Bărnuțiu sau Ștefan Micle. Adrian Vițalaru, prep. univ. drd la Ca­tedra de Istorie Con­temporană, adaugă faptul că o­pi­nia publică nici nu s-a arătat interesată în mod expres de stu­diile oferite, iar tinerii cu o oarecare situație financiară con­­­ti­nuau să mear­gă la universitățile din străinătate. „În­ceputurile sînt oarecum confuze, di­ficile. În primii ani chiar s-a pus pro­ble­ma dacă universitatea are șanse să func­ționeze chiar la Iași”, a continuat aces­ta.

Mai mult, se poate spune că instituția de învățămînt își are ră­dă­ci­nile în ve­chea Academie Mihăi­lea­nă, în­fiin­ța­tă în 1835 de, Mihail Stur­dza, domnul Mol­do­vei de la acea vreme. A fost con­­siderată prima ins­ti­tu­ție de în­vă­ță­mînt superior din țară, aceasta avînd trei facultăți: Filosofie, Drept, Teo­lo­gie.

De ase­menea, cur­surile erau îm­păr­țite în cla­se infe­rioa­re și superioa­re. Începînd cu 1860, aceasta s-a des­tră­mat, iar facultățile au trecut sub egida universității. Astfel, recunoaște și Adrian Vițalaru, studenții de la Drept se considereau urmașii vechii „fa­­cultăți de Dritu”.

Nici o formă fără fond

Interesul pentru universitate a cres­­cut o dată cu întoarcerea în țară a abso­l­venților de studii superioare ca­re au vrut să fie profesori. În aceeași pe­rioa­dă Titu Maiorescu vorbea de „teo­ria formelor fără fond”, iar prin în­cu­rajarea tinerilor de a merge la uni­ver­­­sitate s-a dorit de la bun început „un stat român modern puternic care în­­cerca să-și creeze elitele în școlile pro­prii. Pe acest fundal s-a creat și universitatea din Iași. Unul dintre ro­lu­­­rile universității din Iași era acela de a educa tinerii în spiritul național, de a for­­ma conștiințe”, a explicat Adrian Vițalaru.

Primii profesori s-au format în uni­v­er­sitățile din spațiul german sau fran­cez, astfel fiecare a predat după cum prin­­cipiile asimilate în tinpul studiilor. Nu se poate vorbi de adoptarea strictă a anumit model de organizare, fie el fran­țuzesc sau humboldian. O oareca­re în­toarcere spre această ultimă variantă s-a încercat în condițiile în care pe tro­nul Principatelor a venit Carol I, însă chiar și așa, după cum amintește Adrian Vițalaru, nu a fost niciodată vor­ba de o delimitare clară.

Înființarea acesteia nu a avut nici un impact semnificativ pe plan inter­na­­­țional. Relațiile cu alte universități din străinătate s-au creat greu, iar unul din factorii de care s-a ținut cont în acest sens au fost relațiile pe care le aveau chiar universitarii în afară. „Nu cu­nosc ca profesori din străinătate să fi sus­ținut prelegeri în a a doua ju­mă­­tate a secolului al XIX-lea. De obicei se ți­neau în ca­drul congreselor inter­na­țio­na­le pe care le găzduia Uni­versitatea din Iași, dar legăturile s-au clădit în timp și dificil. În principal s-a mers pe relațiile personale ale profesorilor. Unii din ei și-au făcut școala în afară și chiar doctoratul, întorcîndu-se, prin con­tactele lor s-au închegat re­la­ții­le ex­terioare”, a men­­­­­ționat profeso­rul din cadrul Ca­te­drei de Istorie Con­tem­porană.

Așa zisa „concurență” a apărut la o di­­fe­rență de patru ani, în 1864, cînd s-a în­­­fiin­țat și Universitatea București. Stu­­­denții alegeau capitala pentru că le ofe­­rea, teoretic, mai multe șanse de reu­­­­­șită profesională, iar cadrele di­dac­ti­­ce vedeau posibilitatea dezvoltării unei cariere politice.

„Exodul” universității ie­șene

Pînă în 1898, Universitatea și-a des­fășurat activitatea în Palatul Can­ta­­cuzino, actualul sediu al Uni­ver­sității de Medicină și Farmacie „Gri­gore T. Popa”. Construcția noului se­diu a avut loc în timpul lui Spiru Ha­ret, aflat la conducerea Minis­te­ru­lui E­du­cației Publice.

Clădirea în­fiin­țată, construită cu ele­mente arhi­tec­­turale în stilul baroc, a pur­tat nu­me­le de Palatul Universitar de la Co­pou.

În ceea ce privește costurile studii­lor, Fa­­­­cul­tatea de Medicină era cea mai scum­­­pă, însă, per ansamblu, nu se pu­teau compara cu taxele de la universi­tă­­­țile din străinătate. În plus, din do­rin­ța de a-i impulsiona pe tineri, regele și sta­tul, ofereau numeroase burse pentru cei tineri. Căminele în schimb, s-au construit abia în anii 1900, stu­­denții gă­­­sin­du-și cazare pe la gazde sau în in­ter­natele liceelor de la acea vre­me. De asemenea, profesorul Vi­ța­la­ru aduce aminte și de inițiativa au­to­ri­tăților lo­ca­le din afara Iașului pentru a-i încuraja pe tineri să vină la studii, cel mai bun exemplu este căminul Co­vur­lu­ian, amenajat de autoritățile din Co­vur­lui pentru a-i sprijini pe tinerii din acea zonă.

Universitatea a avut mult de suferit în timpul celor două conflagrații mon­­diale. După începerea Primului Răz­boi Mondial, cursurile au fost sus­pendate în 1916, o dată cu intrarea Ro­mâniei de partea Antantei. O dată cu refugierea casei regale la Iași, șe­din­­țele Parlamentului s-au ținut în Au­la Magna.

În 1944, din cauza apropierei ar­ma­tei sovietice, conducerea a decis eva­­cuarea universității, iar facul­tă­țile au fost temporar „strămutate” în Alba Iulia, Zlatna sau Rîmnicu Vîlcea. „S-a întîmplat în contextul în care au­to­­ritățile române se așteptau la un atac imi­nent din partea Armatei Ro­șii. În acele clipe, au evacuat și ins­ti­tuțiile sta­tului, bunurile de preț din te­ritoriile cedate pînă atunci și cele cu­ce­rite de so­vietici și cele din apro­pie­rea frontului”, a menționat Adrian Vițalaru.

Aceste mutări au dus la pierderea arhivelor, ca de exemplu cele ale Fa­cul­tății de Teologie, care se aflau în ga­ra din București în momentul în care au început ata­curile de pe 4 apri­lie 1944.

În timpul celui de al Doilea Răz­boi Mondial, în Universitate au fost ca­zate trupele nemțești, iar după 23 au­gust, a devenit un soi de înc­hi­soa­re pen­tru soldați. În aceste con­diții, autoritățile au decis, mai mult sim­bo­lic, organizarea unei sesiuni de exa­men, în perioada iunie – iulie 1944 pen­­tru a arăta că „viața își duce un curs normal”.

De la ruși vine ploaia

Cea mai grea perioadă pentru Uni­ver­sitatea din Iași a fost și cea mai lungă: instaurarea regimului autoritar. O dată cu terminarea celui de Al Doi­lea Război Mondial și cu venirea co­mu­niștilor la putere, evo­lu­ția ins­ti­tu­ției s-a blocat. Co­lec­tivul universitar a tre­­cut printr-o serie de epurări prin care se dorea eli­mi­na­rea elementelor „ne­­sănătoase”. Asist. univ. dr. Ionuț Nis­tor de la Facultatea de Istorie spune că s-ar pu­tea vorbi de trei astfel de procese. Pri­mul a început în 1944 cînd au fost sco­și de la catedră în jur de 30 de pro­fe­­sori care nu se aliniau cu noile concepții politice sau care aveau legături cu vechiul regim.

„O a doua etapă a fost începînd cu 1947-48, etapa comprimărilor. Pe fondul restrîngerilor de norme, sub formă mas­­cată au fost înlăturați cei care, ia­ră­și, nu erau dezirabili regimului. Aceasta, în schimb, nu a mai fost atît de violentă. Acum nici cei din prima eta­pă nu au făcut închisoare, dar au fost înlăturați cu mult tam tam în pre­să. Erau multe atacuri puternice, de exem­plu împotriva lui Radu Vulpe, un istoric recunoscut care a fost în­lă­tu­rat cu prima epurare. În a doua parte s-a făcut, fără accesul publicului la informație”, a adăugat Ionuț Nistor. A treia etapă a re­pre­zentat organizarea comi­sii­­lor de ana­liză a cursurilor. În cadrul aces­tora, erau analizate toate progra­me­le și cur­su­­rile universitare pentru a se verifica dacă sînt conforme cu ideo­lo­gia parti­du­­lui.

Cercetarea universitară a cunoscut o orientare forțată către Răsărit, cînd „din 1948 modelul și știința sovietică au devenit axiome”, iar una din ma­te­rii­le care se studia, indiferent de facul­ta­tea și specializarea urmată, ținea de ideologia marxist-leninistă. De ase­me­nea, pentru a absolvi facultatea, studenții trebuiau să dea examen la aceas­­tă materie. Au­to­no­mia de care s-a bucurat pînă în 1944 a dis­părut, iar eli­ta universitară a intrat într-un con de um­­bră prin înlăturările care s-au făcut.

Prima sută de ani

Unul din momentele cele mai im­por­tant din această perioadă a fost săr­­bătorirea centenarului Uni­ver­si­tă­ții. În anul 1960, autoritățile au încercat să re­vitalizeze spiritul academic prin or­ga­nizarea unor evenimente, pregătite cu cinci ani înainte. Cu această ocazie au fost inaugurate căminele din com­ple­­xul „Tîrgușor-Copou”, Gră­di­na Bo­tanică a fost mutată în actualul se­diu și s-a inaugurat Corpul B al Uni­ver­si­tății. Poșta Română a emis o co­lec­ție specială de timbre dedicate aces­tei sărbători. Atunci, la evenimen­te au fost invitați profesori străini din Occi­­dent, iar, pe filieră politică, de la Bu­­cu­rești, au sosit cei mai im­por­­tanți li­deri comuniști, printre aceș­tia nu­mă­rîn­du-se Gheorghe Maurer sau Ale­xan­dru Bîrlădeanu. „A fost, pen­­tru mo­mentul respectiv, o primă ieșire din anii grei ai deceniului 50 pen­­tru uni­ver­­sitatea noastră. La ser­bă­ri­le or­ga­ni­zate au participat reprezen­tan­­ți din cî­te­va zeci de universități din stră­i­nătate și au fost în total vreo 54 de oas­peți”, a spus prep. univ. dr. Adrian Vi­ța­la­ru.

Pentru comuniști, aceasta a re­pre­zen­tat mai ales o ocazie de a-și face pro­pagandă în fața străinilor, dorind să creeze o imagine favorabilă țării. „Mai degrabă a fost o legitimare, un soi de afirmare în plan național și mai ales internațional a poziției pe care îl are sis­temul românesc de ducație”, a adău­gat Ionuț Nistor.

Unul din cele mai importante mo­men­te referitoare la viața studen­țeas­că a fost revolta din 1987. O bună parte din studenții ieșeni au mărșăluit din Co­pou pînă în campusul „Tudor Vla­di­mirescu”, nemulțumiți de con­di­țiile proas­te din cămine. Cu toate că nu a fost considerată o mișcare de natură po­litică – prin me­sa­jele lor erau lozinci precum „Vrem apă să ne spă­lăm și lu­mină să învățăm” – Se­cu­ri­ta­tea i-a sanc­ționat pe o parte din ei. S-au organizat șe­dințe publice cu părinții pro­tes­tatari­lor, iar aceștia au fost ame­nin­­țați cu ex­ma­tricularea din universitate fără posibilitatea de a se mai îns­crie la orice alta din țară.

***

O dată cu revoluția din 1989, Uni­ver­­sitatea și-a redobîndit autonomia, iar una din cele mai importante măsuri luate în perioada anilor ’90 a fost și re­în­ființarea Facultății de Teologie Ortodoxă, în 1991. Dacă, inițial, „Cuza” a avut trei facultăți, în mo­men­­tul de față ea numără 15, cea mai veche fiind cea de Drept. Pentru so­cie­­tate, „Cuza” a jucat, prin persona­li­tățile marcante care au predat sau care s-au format aici, un important rol în dezvoltarea elitelor și valorilor ro­mâ­nești.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top