Cu 25% mai multă incertitudine

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Cu 25% mai multă incertitudine 0

Scăderile salariale din sistemul bugetar anunțate de Guvernul Boc în ultimele săptămîni au devenit subiect de polemică națională. În acest context, mediul universitar ieșean se împarte în tabere. Mulți nu știu și nu comentează măsurile de austeritate pînă la venirea deciziilor oficiale, iar alții se așteaptă la ce este mai rău. Puțini sînt cei care încă mai speră să rămînă cu aceeași sumă de bani în cont. Fie că sînt profesori universitari sau asistenți, cadrele didactice simt efectul negativ al propunerilor supuse dezbaterii în Parlament. Numai în momentul aflării rezultatului acestora vor ști ce va scrie pe fluturașul de salariu începînd din luna iulie. Însă, pînă la acea decizie oficială nu îi poate lămuri nimeni și nu îi poate elibera de griji, lăsîndu-i cu „cuțitul la os”.

Aplicarea măsurilor de austerita­te stîrnește neliniște printre cadrele di­dactice ieșene. Anunțul pre­șe­din­te­lui Traian Băsescu de la începutul lunii mai cu privire la eventualele scă­deri salariale cu 25% din siste­mul bugetar a creat controverse prin­­­­tre profesori, cei mai mulți dintre ei susținînd că aceste micșorări nu sînt justificate. Mai mult decît atît, aceștia consideră că toți vor avea de suferit, cu precădere cadrele di­dactice cu gradele de pregătire in­fe­rioare și cu mai puțini ani la catedră (preparatori, asistenți universitari, lec­tori universitari și șefi de lu­crări). Unul din susținătorii acestei ipoteze este prof. univ. dr. Corneliu Mun­teanu, cadru didactic la Fa­cul­ta­tea de Economie și Ad­mi­nis­tra­rea Afacerilor (FEAA) din cadrul Uni­ver­sității „Al. I. Cuza” (UAIC) din Iași. „Impactul diferă în funcție de gradul didactic, din punct de ve­dere al banilor și al nevoilor. Trebuie luat în calcul și faptul că asistenții, de exemplu, sînt și într-o clipă a vie­ții în care sînt nevoiți să facă in­ves­ti­ții pe termen lung – o locuință sau un bun de uz îndelungat. Pentru mi­ne personal înseamnă o ajustare a chel­tuielilor de întreținere, pentru că in­vestiții majore nu am de făcut în pe­rioada următoare. Mă așteptam să se ajungă și în faza asta. Pe vremea cînd eram eu asistent nu-mi ajungea nici mie sa­la­riul să strîng bani să-mi cum­păr un cos­tum, și acum mă gîn­desc la ei să­ra­cii… dacă au de plătit rate pentru apartament, pentru mo­bi­lă sau orice altceva, sînt cu cuțitul la os”.

Austeritate diferențiată

Conf. univ. dr. Lucian Miron, șe­­ful catedrei Medicale II a Fa­cul­tă­ții de Medicină din cadrul Uni­ver­sității de Medicină și Farmacie „Gri­gore T. Popa” (UMF), face o cla­­­sificare a impactului economic prin­­tre cadre didactice în funcție de gra­dul acestora în învățămînt: „cel mai puternic sînt atinși preparatorii care au un salariu de opt milioane (n.r.: lei vechi), asistenții care au cam 10 mili­oa­ne, și șefii de lu­crări, care sînt un­de­va mai sus, dar și ei sînt a­fectați. Eu am grad de conferențiar și am un salariu mai bun – în jur de 30 de mi­lioane, dar în mod categoric sîn­tem toți afectați”. Un alt pro­fe­­sor, de la aceeași in­stituție, eviden­ția­ză efectul fi­nanciar ne­fast pe care l-ar a­vea scă­de­ri­le sala­ria­­le pentru pro­fe­so­rii care lu­crea­ză în pa­­ralel în sis­temul sa­­nitar. „E un sfert din salariu pier­dut. Mai ales în do­me­niul sanitar un­de sînt salariile foar­te mi­ci, în­seam­nă o pri­vare de mul­te lu­cruri pentru fie­ca­re dintre noi. Aș pierde 3 mi­lioane lu­nar”, a pre­­cizat Cla­u­diu Co­­buz, re­pre­zen­tan­­tul medicilor re­zi­denți în Senatul UMF, care amin­teș­te și de măsurile lua­te de Guvern în lu­ni­le noiembrie și de­cem­brie ale anului tre­cut, prin care a fost redus fondul de sa­­larii al bugetarilor cu 15,5%.

Printre cei care au făcut calcule pentru a vedea cu ce su­mă de bani ar ră­mî­ne începînd din lu­na iulie se află și asist. univ. dr. Oana Sandu la Secția Actorie a Uni­versității de Arte „Geor­ge Enes­­cu” (UAGE). „Deo­cam­dată nu știm pentru că nu au ve­nit modifi­că­ri­le, nu știu decît că ni se va tăia din sa­lariu. Nu pot să spun pînă nu vin sta­tele de plată. Dacă e 25 %, din sa­la­riul meu de 11 – 12 mi­lioane ajung la 9 milioane. Scă­de­rea este foarte mare, se simte. După 14 ani vechime mi se pare mult. Iar salariile sînt și așa foarte mici”, a declarat aceasta.

Discuții premature

Dacă unii dintre profesorii au în­ce­put să facă calcule, mulți dintre ei nu se pot pronunța asupra problemei, cît timp nici o hotărîre oficială nu a fost făcută publică. Lipsa de in­for­mare a acestora se datorează faptu­lui că la nivelul conducerii institu­ți­ilor nu s-a făcut încă nici o preci­za­re. „În momentul acesta, nu știu cum mă va afecta scăderea salarială. Probabil mulți dintre noi nu avem o imagine clară a acestei probleme. Există două componente ale fi­nan­ță­rii, una de la buget și una din fonduri pro­prii. Noi nu știm dacă 25% se re­fe­ră doar la fondurile din buget sau nu. Din universitate nu ne spune ni­meni nimic mai ales în condițiile în care norma de lege nu a fost dezbă­tu­tă încă în Parlament. Rămîne să ve­dem singuri asta pe fluturașul de salariu pe care-l primim in iulie”, a declarat conf. univ. dr. Conțiu Ti­be­riu Șoitu, ca­dru didactic la Fa­cul­ta­tea de Fi­lo­so­fie și Științe Social – Po­litice din ca­drul UAIC.

Același lucru se întîmplă și la UAGE, unde lect. univ. dr. Irina Scu­tariu subliniază faptul că o dis­cu­ție cu privire la scăderile salaria­le este una prematură, în condițiile în care nu s-a comunicat nimic în mod ofi­cial la nivelul universității și nu s-a ținut nici o ședință de departament. „Este hotărîrea conducerii cum va pro­­ceda: dacă elimină cadre di­dac­ti­ce sau scad salariile. Nu știm încă nici o hotărîre oficială”.

Soluția va fi cautată după promulgarea legii

Prof. univ. dr. ing. Alexandru Săl­­ceanu, purtătorul de cuvînt al Uni­­­­versității Tehnice „Gheorghe Asa­­chi” din Iași afirmă faptul că „la mo­mentul asta ne dăm toți cu pre­­su­pu­sul” în condițiile în care încă se lu­­crează la această lege. De abia du­pă ce va fi aprobată aceasta va ve­ni cu „anumite instrucțiuni de aplicare care mai de care mai complicate și mai alambicate, care se re­fe­ră la fi­nanțările de la buget. Adică, dacă salariul de bază se va reduce cu 25%, se vor reduce toate procentele afe­­rente – gradația de merit, funcție de conducere, spor de vechime, spor de doctorat și așa mai departe”.

Rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Ișan, afirmă că trebuie evitate speculațiile și trebuie așteptată de­cizia pe care o va adopta Guvernul, pen­tru a putea stabili ulterior mă­su­ri­le pe care le va adopta atît uni­versi­tatea pe care o reprezintă, cît și ce­le­lalte instituții de învățămînt su­perior. Propune însă trei ipoteze: „po­­si­bil să fie măsuri diferențiate, po­sibil să fie un anumit prag sub ca­re nu se aplică aceste reduceri, nu știm în­că. S-ar putea ca prin aceste măsuri fon­durile proprii să fie asimilate fon­durilor din bugetul public, și să fie considerate toate la un loc. În al doi­lea rînd, e posibil ca măsurile să ope­reze diferențiat – pe fondurile din bugetul public, și venituri sau fon­duri proprii. O a treia ipoteză ar pu­tea fi diferențierea măsurilor pentru diverse tranșe sau categorii de venit”. Rectorul UMF, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, aduce în calcul și declarațiile făcute de către mi­nis­trul Educației, Cercetării, Ti­ne­re­tului și Sportului în ceea ce pri­veș­te situația din sistemul de în­vă­ță­mînt în contextul scăderilor salariale. „Tot ce știm este ceea ce a transmis ministerul, și anume că nu avem voie să folosim fonduri extrabu­g­e­ta­re, pentru a evita o deturnare de fonduri. Vom vedea cum apare legea – deși noi sperăm să nu treacă – și vom că­uta o soluție în așa fel încît venitu­ri­le să nu se diminueze. Trebuie să ve­dem ce decizie va adopta final­men­te Guvernul și ulterior vom ști ce avem de făcut. Vom căuta o so­lu­ție”.

Cadrele didactice nu pot face de­cît să aștepte rezultatul final care le va hotări salariile pe restul anului 2010. „Incertitudinea ne macină mai mult decît eventualele scăderi sala­ria­le. Nimeni nu garantează că pînă la finalul anului se va rezolva problema sau că nu vor mai apărea astfel de reduceri și pe viitor”, a conchis conf. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu.

* declarațiile au fost luate înaintea întîlnirii Guvernului de du­mi­ni­că, 30 mai, în cadrul căreia au fost adop­tate cele două proiecte legislative pri­vind restabilirea echilibrului bu­ge­tar.

Gianina PETRUCĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top