Banii din portofelul părinților bat împrumuturile bancare

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Banii din portofelul părinților bat împrumuturile bancare 45
Banii din portofelul părinților bat împrumuturile bancare

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a devenit prima insituție de învățămînt superior din țară care pune la dispoziția studenților un program prin care aceștia pot accesa un împrumut bancar pentru a-și plăti studiile, în urma unui parteneriat făcut cu BRD. Reprezentanții universității spun că proiectul „Student la U.M.F. Iași” vine ca un răspuns la nevoile studenților, avînd în vedere că în anul universitar anterior, 30 dintre aceștia au renunțat la facultate din cauză că nu și-au putut plăti studiile. De cînd a fost lansat programul, peste 20 de studenți au fost interesați de acest împrumut și patru dintre ei au mers mai departe, pînă la semnarea contractului cu BRD. Anul viitor, după ce studenții vor fi din nou repartizați la regim cu buget sau cu taxă, se preconizează că acest număr va crește.

Proiectul „Student la U.M.F. Iași” presupune că orice student de la cele patru facultăți ale Univer­si­tă­ții de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), care a intrat de la începutul anului la regim cu taxă sau, pe parcurs, a trecut de la buget la taxă, poate să-și plătească integral sau parțial, pe parcursul ce­lor patru, cinci sau șase ani de stu­diu, toate taxele de școlarizare prin îm­pru­mutul de la BRD – Groupe So­cié­té Générale. Atunci cînd studentul merge la bancă pentru a obține acest împrumut, el trebuie să fie însoțit de unul dintre părinți în calitate de co-împrumutat, dacă urmează pro­grame de studii cu 180 și 240 de cre­dite, și de ambii părinți, dacă este înscris la o formă de școlarizare cu durată de cinci sau șase ani. În ca­zul în care intervin situații de di­vorț, vă­duvie sau necăsătorie între părinți, nu mai este nevoie de prezența am­bilor. Condițiile pentru finanțare vor fi stabilite în baza veniturilor pe care le au co-împrumutații, care pot fi cel mult trei persoane pentru un singur beneficiar. „Este un mare pas înain­te, avînd în vedere faptul că s-a con­statat că sînt studenți ne­vo­iți să re­nun­țe la studiile de la me­di­cină a­tunci cînd trec la regim cu taxă. În felul acesta, au un foarte mare su­port, adică ei pot să-și continue stu­diile pînă la capăt, pînă în anul al VI-lea, cînd vor deveni medici re­zi­denți”, a declarat Ivona Burduja, pur­tător de cuvînt al UMF Iași.

Un împrumut flexibil

După finalizarea studiilor, cînd studentul devine medic rezident, prac­ticant în sistemul medical ro­mâ­nesc, și cu un venit mediu lunar de peste 2.000 de lei, va începe să res­tituie lunar banii împrumutați. Stu­dentul dispune, pe perioada studii­lor, de o perioadă de grație parția­lă de 72 de luni, egală cu perioada stu­diilor de licență, adică de o perioa­dă în care achită doar o parte din do­bîn­dă. Dacă acesta are nevoie să-și finanțeze toți cei șase ani de stu­diu, împrumutînd astfel cîte 6.000 de lei în fiecare an, va plăti cîte 30 de lei pe lună dobînda, iar, după finali­za­rea acestei perioade de grație, va achita lunar cîte 860 de lei pe lună. De la un caz la altul, pot apărea cî­te­va variații, în funcție de dobînda la care este calculat creditul. „Acest produs este absolut necesar să fie flexibil, fiindcă un student intră în anul I la taxă, anul viitor intră la buget și apoi iar la taxă și tot așa. La sfîrșitul celor șase ani de studiu se trage linie, se însumează și se află creditul final”, a adăugat Ivona Bur­duja.

Un început lent al proiectului

În primul semestru din anul uni­versitar curent, de la cele patru fa­cul­tăți ale universității, 24 de stu­denți au fost interesați de acest pro­iect, iar doar patru dintre aceștia au accesat împrumuturi între 6.000 și 18.000 de lei pentru a-și plăti taxe­le de școlarizare. „Așa cum am și preconizat, în primul an numărul creditelor solicitate nu are cum să fie semnificativ deoarece lansarea a fost făcută la început de an universitar, iar studenții înmatriculați la taxă aveau o sursă sigură pentru plata acesteia pentru anul universitar început. Preconizările noastre sînt de creștere, începînd cu anul uni­versitar viitor”, a declarat ec. Da­niela Druguș, director general ad­ministrativ al UMF Iași.

Bogdan este unul dintre cei pa­tru studenți care au apelat la acest îm­pru­mut pentru a-și plăti ultimul an de studiu de la Facultatea de Far­ma­cie și a optat pentru o perioadă de grație de 17 luni, timp în care plătește lunar între 29 și 30 de lei. „Am fost la bancă, am vorbit cu un consultant și mi-au făcut și o simu­lare în ceea ce privește creditul. Mi-am ales o perioadă de grație în ca­re plătesc o anumită dobîndă și după această perioadă, pot opta între două variante, ori plătesc toată suma pe care am împrumutat-o, de 6.000 de lei, ori stabilesc mai departe o rată lu­nară prin care să rambursez ba­nii. Ideea aceasta este destul de bună și utilă pentru studenți, iar în alte țări împrumutul acesta este destul de des folosit”, a menționat Bogdan. Pentru că este în ultimul an de facul­tate, studentul a fost la bancă îm­preună cu ambii părinți, în calitate de co-împrumutați, și, deși aceștia mai aveau un alt împrumut mai ma­re la o altă bancă, acest lucru nu a reprezentat un impediment.

Bogdan spune că este destul de riscant pentru un student din pri­mul an de facultate să facă un împrumut pe toți anii, fiindcă în funcție de ROBOR (n. red. rata medie a do­bîn­zii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, stabilită de că­tre Banca Națională a României) rata poate crește și acest aspect nu poa­te fi controlat. „Dacă ROBOR-ul crește, te expui unor riscuri destul de mari. Eu nu am riscat foarte mult, fiind­că sînt în ultimul an și în această pe­ri­oada nu se pot schimba foarte mul­te”, a adăugat studentul de la Fa­cul­tatea de Farmacie.

Ionela este și ea tot în ultimul an de studiu, la Facultatea de Medi­ci­nă, și a apelat la acest împrumut pentru a-și achita taxele de școla­rizare. Spune că devine mai indepen­den­tă față de părinți și că în zece ani de acum încolo, o să aibă timp să-și plă­tească creditul. „Fiind în anul al VI-lea, important este să nu mă mai bazez pe părinți pentru a-mi plăti facultatea. Apoi, la final, mun­cesc și îmi plătesc singură taxele. Momentan, am scăpat de-o grijă”, menționează Ionela.

Deși reprezentații BRD au anun­țat că doresc să extindă acest par­teneriat și cu alte universități din Iași și din țară, pînă acum, nicio al­tă instituție de învățămînt superior din România nu a adoptat un program asemănător. Cu toate că nu au fost foarte mulți studenți de la UMF ca­re au apelat la acest împrumut ban­car, el rămîne o variantă pentru cei care riscă să abandoneze studiile pentru că nu își pot achita taxele. În alte țări europene, cum ar fi Marea Britanie, studenții, indiferent de na­ționalitatea acestora, se pot împrumuta chiar de la stat, iar atunci cînd se angajează încep să achite rate lu­na­re.

Instabilitatea dobînzii și a pie­ții economice îi face pe împru­mu­tați să fie reticenți în fața programului și de aceea, cînd se decid să ape­leze la bancă, ei o fac, de cele mai multe ori, atunci cînd mai au doar un an de studiu pentru a fi siguri că nimic rău nu se poate întîmpla.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top