Casa Regală a României a decorat cultura ieșeană

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Casa Regală a României a decorat cultura ieșeană 49
Alteța Sa Regală, Principesa Margareta a României, a fost cea care a înmînat decorațiile.

Reprezentanți ai instituțiilor culturale din România și din Republica Moldova și personalități marcante ale vieții diplomatice și sportive au fost prezenți pe data de 25 martie la evenimentele organizate cu ocazia aniversării Alteței Sale Regale, Principesa Margareta a României. Printre instituțiile decorate cu distincțiile „Nihil Sine Deo” și „Crucea Regală a României” se numără și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iași și Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași, toate decorate pentru rolul pe care îl joacă în societate.

Pe 25 martie, de la ora 17.30, a avut loc ceremonia de decernare a distincțiilor în Holul de Onoare al Castelului Peleș, fosta reședință de vară a regilor României. Decora­ții­le au fost înmînate de către Alteța Sa Regală, Principesa Margareta a României în prezența Alteței Sale Regale, Principele Radu.

Decorația Regală „Nihil Sine Deo” este înmînată atît civililor, cît și militarilor care au adus servicii deosebite Casei Regale. A fost ins­ti­tuită pe 30 decembrie 2009 la Pa­la­tul Elisabeta și poate fi acor­dată pentru 200 de membri. Distincția este rea­lizată din bronz și email alb și are gravat chipul Majestății Sale, Re­ge­le Carol I. Panglica acesteia este ro­șie cu două dungi aurii, două al­bas­tre, două albe și una neagră, are for­mă de dreptunghi pentru băr­bați și formă de fundă pentru femei.

„Cuza”, leagănul educației

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este prima institu­ție de învățămînt superior înfiin­ța­tă de domnitorul Alexandru Ioan Cu­za, iar pentru că anul acesta uni­versitatea împlinește 155 de ani de la înființare, Majestatea Sa, Regele Mihai I i-a acordat distincția rega­lă „Nihil Sine Deo”. „Se acordă de­co­rația Regală «Nihil Sine Deo» Uni­versității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași la 155 de ani de la fondare pentru că a reprezentat locul de în­ceput al educației universitare în Ro­mânia, bogată în știință și cul­tu­ră de-a lungul deceniilor. Pentru a onora personalitățile marcante ale României, Europei și ale întregii lumi care au studiat pe băncile sale sau au predat la catedrele sale. Pentru că prin activitatea științifică și de cercetare din prezent continuă să fie un focar al științelor și formatoa­rea creatorilor de profesie și dezvoltare economică. Pentru că, în ciuda sacrificiilor făcute de-a lungul vremurilor, păstrează idealu­ri­le cunoașterii onestității și dem­ni­tă­ții în spațiul public”, se preci­zează în decretul pe care Alteța Sa Regală, Principesa Margareta a Ro­mâniei l-a înmînat, alături de me­da­lie, rectorului Universității „Alex­andru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Vasile Ișan. „M-am simțit onorat, am simțit că nouă, participanților de la UAIC, ni se face o mare onoa­re. Ne-a făcut o mare bucurie, are o intensă încărcătură emo­țio­na­lă”, a declarat acesta după ceremonie.

Distincția „Nihil Sine Deo” are o dublă semnificație pentru Uni­ver­sitatea UAIC. Una istorică pentru că „a fost în legătură o bună pe­rioa­dă cu isto­ria Casei Regale și cel puțin trei momente susțin această aser­țiu­ne”, a explicat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul universi­tă­ții.

Distincția „Nihil Sine Deo” are o dublă semnificație pentru Uni­ver­sitatea UAIC. Una istorică pentru că „a fost în legătură o bună pe­rioa­dă cu isto­ria Casei Regale și cel puțin trei momente susțin această aser­țiu­ne”, a explicat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul universi­tă­ții. Primul dintre aceste momente îl constituie inaugurarea Palatului Uni­versitar care s-a făcut cu sprijinul direct al Casei Regale, al doilea eveniment este prima ani­ver­sare a Universi­tă­ții „Cuza” din 1911 la care a participat întreaga familie regală, iar cel de-al treilea moment este legat de inaugurarea Fundației Regale (unde se află astăzi Biblioteca Cen­trală Uni­ver­si­tară) din perioada in­terbelică, realizată de către Regele Carol al II-lea. În plus, distincția are și o semnificație simbolică „cu o în­căr­cătură emoțională intensă, cu o recunoaștere implicită a faptului că întotdeauna regii luminați, în­țe­lepți și iubitori de cultură, au fost și protectorii celor care slujesc cercetarea, cărturăria”, a continuat rectorul UAIC.

Distincția „Nihil Sine Deo” a fost acordată și Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași la 165 de ani de la fondare, „pentru în­trea­ga sa activitate culturală care a acoperit un vast repertoriu de-a lun­gul deceniilor. Pentru a recunoaște marile personalități ale teatrului ro­mânesc formate și promovate pe scena acestuia. Pentru păstrarea vie a flăcării spiritului culturii națio­na­le și în cele mai grele momente ale trecutului recent și pentru că prin programe culturale moderne aduce teatrul în fața tinerelor ge­ne­rații ca formă de expresie unică adaptată nevoilor de comunicare ale secolului nostru”, se men­țio­nea­ză în decretul de acordare a decorației „Nihil Sine Deo” pentru TNI. Acestea au fost înmînate de către Alteța Sa, Principesa Mar­g­a­re­ta, directorului teatrului ieșean, Cristian Hadji Culea.

„Eu m-am bucurat foarte mult, a fost un moment care te pătrunde și îți conferă o importanță pe care nu o ai întotdeauna, nu o ai în fie­ca­re zi, nu o ai în fiecare lună, nu o ai nici măcar în fiecare an”, a de­cla­rat Petru Ciubotaru, actor al Tea­tru­lui Național care a fost prezent la ceremonie. Această distincție în­seamnă pentru Teatrul Național „Va­sile Alecsandri” din Iași o recu­noaș­tere a valorii în competiția cu toate celelalte teatre și instituții de cultură din țară. „Decorația repre­zin­tă un act de așezare a valorii teatrului acolo unde îi este locul și a fost dintotdeauna. Ne dăm sea­ma că trebuie să așteptăm ca acestea să fie recunoscute de cei care nu au timp neapărat ca să vadă spec­tacolele teatrului, dar care aud, citesc ce se vorbește despre ele. Ne gîn­dim că această privire înțeleaptă, lucidă, rațională asupra spectaco­lelor noastre, ar trebui să o aibă și cei care sînt mai aproape de noi”, a continuat să explice Petru Ciu­bo­taru.

Păstrarea spiritului muzicii

Filarmonica de Stat „Mol­do­va” este cea de-a treia instituție ie­șeană decorată de Casa Regală, iar distincția și decretul i-au fost înmînate lui Bujor Prelipcean, di­rec­torul instituției. „Astăzi Ma­jes­ta­tea Sa Regele prin Alteța Sa Re­gală Principesa Moștenitoare Mar­ga­reta a României oferă «Crucea Casei Regale a României» Filar­mo­nicii «Moldova» din Iași la peste șapte decenii de la înființare pentru întreaga sa activitate con­cer­tistică și culturală prin interme­diul căreia s-au lansat, promovat și crescut valori inestimabile ale cul­turii muzicale românești. Pen­tru eforturile făcute chiar și în cele mai grele perioade ale trecutului recent, pentru păstrarea spiritului național în muzică, pentru promo­varea muzicii culte în rîndul tine­re­lor generații și pentru recunoaș­te­rea muzicii românești peste ho­tare”.

Decorația „Crucea Casei Re­ga­le a României” a fost instituită pe 10 mai 2008 la Palatul Elisabeta, la fel ca și „Nihil Sine Deo”, și este acordată doar pentru 150 de membri. Aceasta este realizată din ar­gint și email albastru, are formă de cruce pe care este imprimat cifrul rege­lui cu patru coroane, iar pe verso are stema regală. Panglica este ar­gintie și are două dungi al­bastre. La fel ca și în cazul de­co­ra­ției „Nihil Sine Deo”, cea care este înmînată băr­ba­ților are formă dreptunghiulară, iar cea pentru femei are formă de fundă.

Principesa

La ceremonie au mai fost decorate și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Teatrele Națio­na­­le din București și Cluj, Filar­mo­ni­cile din București și Cluj, dar și gu­vernatorul Băncii Naționale, acade­micianul Mugur Isărescu, preș­e­din­tele Academiei de Științe a Mol­dovei, academicianul Gheor­ghe Du­ca, actrița Valeria Seciu, epis­co­pul Vincențiu al Sloboziei și Călăra­și­lor, jurnaliștii Mircea Carp și Emil Hurezeanu, muzicienii Tiberiu Soa­re și Alexandra Dăriescu.

Dineu pentru moștenitoare

Cu ocazia aniversării Alteței Sale Regale, Prin­cipesa Marga­re­ta a Româ­ni­ei și Alteța Sa Regală, Principele Ra­du au organizat o ceremonie de înmînare a distinc­țiilor, o recep­ție și un dineu.

După prima festivitate, invi­ta­ții au participat la o recepție care a avut loc în Sala de Muzică a Castelului Peleș unde atmosfera a fost întreținută de Orches­tra Forțelor Aeriene de la Bra­șov. Aceasta a fost urmată de un dineu care a avut loc în Su­fra­ge­ria de Stat unde Alteța Sa Re­ga­lă, Principesa Moștenitoare și Al­teța Sa Regală, Principele Radu i-au avut ca musafiri pe Alteța Sa Regală, Principesa Maria și Alte­ța Sa, Principele Nicolae, dar și pe președintele României, Klaus Iohannis, alături de prima doam­nă, Carmen Iohannis.

Printre invitații Familiei Re­ga­le s-au numărat și Arhi­du­ce­sa Maria Magdalena a Austriei, fii­ca Principesei Ileana a României, și fiul ei, Baronul Johannes von Holzhausen, precum și per­so­na­li­tăți din Suedia și Marea Bri­ta­nie.

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top