Peste 4.000 de elevi au vizitat în weekend universitățile ieșene

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Peste 4.000 de elevi au vizitat în weekend universitățile ieșene 50

Peste 4.000 de elevi au vizitat universitățile ieșene în perioada 21 – 22 aprilie, în cadrul evenimentului ,,Zilele Porților Deschise”, dedi­cat tinerilor din ciclul de liceu cu sco­pul de a le prezenta acestora oferta educațională. Activitatea face parte din proiectul „Iași, orașul studen­ției tale. Porți deschise la uni­ver­si­tățile ieșene” și va continua pînă pe 25 aprilie, fiind un parteneriat între U­ni­versitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” (TUIASI), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF), Universi­tatea de Științe Agricole și Medi­ci­nă Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) și Primăria Municipiului Iași. Cele cinci instituții de învățămînt superior organizează workshop-uri, tururi ghidate, standuri de informa­re, cursuri deschise și activități spe­ci­fice fiecărei facultăți. Pentru a putea vizita toate acestea, par­tici­panții se pot deplasa gratuit cu autobuze prin Iași pe „Traseul universitar”, care are stații la fiecare universitate ce face parte din proiect.

Cei interesați de programele UAIC pot vizita în fiecare zi, între orele 10.00 și 14.00, standurile celor 15 facultăți, care sînt amenajate în Sala Pașilor Pierduți. De asemenea, se organizează cursuri deschise și workshop-uri pentru diferite do­me­nii de activitate. Sîmbătă, 21 aprilie, partici­pan­ții au avut acces la două prelegeri gra­tuite: „Poveştile din poveşti: jocuri intertextuale în literatura con­tem­porană”, la Facultatea de Litere și „(Bio)diversitatea lumii prin ochii unui biolog hoinar”, la Facultatea de Biologie. În Sala „Pașilor Pierduți”, elevii vor putea vizita și standurile ligilor studențești de la TUIASI. În ceea ce privește oferta de studiu a facul­tă­ților de la Universitatea Tehnică, li­ceenii pot găsi informații la info point-ul din fața clădirii rectoratului universității. Tot aici, aceștia pot lucra pe modele concepute la impri­mate 3D, pot experimenta proiecții de realitate virtuală, pot vedea plat­forme de simulare a cutremurelor și pot participa la experimente.

Tururi ghidate prin facultăți

La USAMV, proiectul „Zilele Por­ților Deschise” a început cu do­uă zile mai devreme, prin „Simpo­zio­nul Științific al Studenților”, unde tineri din România și Republica Mol­dova și-au prezentat lucrările de cercetare. Începînd de sîmbătă, elevii au avut de ales din mai multe activități printre care s-au numărat vizite în laboratoare unde au putut participa la experimente de seră și vizualizări 3D a lucrărilor practice. De luni pînă miercuri, USAMV va organiza și cursuri deschise, la care vor putea participa elevii. Universitatea pune la dispoziție pentru cei interesați și transport la fermele didactice Adamachi și Rediu, situate în afara Iașului. „Ne bucură faptul că, anul a­ces­ta, proiectul este coordonat de pri­mărie. Sperăm că este doar un înce­put deoarece primăria ar putea să facă mai mult pentru mediul universitar. Pînă la urmă, Iașul trăiește prin studenții săi, iar ei trăiesc prin proiectele universităților”, a decla­rat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, pro­rector responsabil cu activitățile sociale, studențești și relațiile cu a­lumnii la USAMV.

Elevii care vizitează UNAGE, vor putea participa, începînd de sîmbătă, 21 aprilie, la Facultatea de Arte Vizuale și Design, workshop-uri de pictură murală și de foto-vi­deo. La acestea se adaugă și atelie­re pe diverse teme cum ar fi cel orga­nizat de Facultatea de Teatru, „Po­ezia – arta mînuirii cuvîntului”. Marți, 24 aprilie, aceeași facultate va găz­dui un atelier de ceramică. Tot cu ateliere îi întîmpină pe elevi și UMF. Aceștia vor putea participa aici la workshop-uri și ateliere practice, dar și la cursuri deschise care vor a­vea loc în Aula Magna „George Emil Palade”, tururi ghidate în labo­ratoarele universității și vizite la mu­zeele universității. „Anul trecut, în patru zile au fost prezenți aproximativ 1.500 de participanți, iar anul acesta, doar în primele două zile am avut undeva la 900. În afara tururilor tradiționale, am încercat să aducem noutate prin organizarea de workshop-uri pe teme ușor de înțeles din farmaceutică, bio­in­gi­ne­rie medicală și chiar de consiliere în carieră”, a declarat Ivona Burduja, purtător de cuvînt al UMF Iași.

Programul complet al evenimen­tului se găsește pe site-ul fiecărei u­niversități, iar elevii pot fi însoțiți de cadre didactice sau de părinți. Este pen­tru prima dată cînd cinci uni­ver­sități de stat din România reali­zea­ză un proiect comun pentru promo­vare reciprocă a ofertei edu­cațio­nale.

de Lorel ATOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top