Universitatile iesene se schimba la fata

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Universitatile iesene se schimba la fata 63

La Politehnica, Badea nu mai are urmas

Pentru ocuparea fotoliilor de rector a existat competitie, au fost contre dure, jocuri de culise si acuze intre contracandidati. La Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (UTI), echipa manageriala s-a schimbat in intregime, ceea ce coincide cu asa numita cadere a „dinastiei” fostului rector, prof. univ. dr. ing. Nicolae Badea si cu instalarea prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, fostul prorector cu activitatea de cercetare stiintifica, la „prezidiu”. Acesta din urma nu doreste sa critice vechea echipa sau sa „vorbeasca urit” despre predecesorul lui, dar afirma ca pentru noua conducere cuvintul de ordine este „schimbare”, iar noile criterii sint „corectitudinea, echitatea, transparenta”. Cu contracandidatul sau, prof. univ. dr. Nicolae Taranu de la Facultatea de Constructii si Instalatii, sustinut in campania sa de Nicolae Badea, va avea „o buna colaborare”, asa cum ar fi fost si daca rezultatul alegerilor ar fi fost invers. Intre cei doi a fost o competitie strinsa, dupa primul tur de scrutin scorul fiind 32-32. Dupa pauza insa, patru membri in Senat si-au schimbat optiunea de vot. „Cine au fost, am vrea si noi sa stim”, a precizat Ion Giurma.

Actualul rector sustine ca prorectorii au fost alesi astfel incit „sa fie reprezentate toate profilele de pregatire in inginerie”. Astfel, prorector cu activitate didactica este prof. univ. dr. ing. Mircea Gusa de la Facultatea de Electrotehnica, de relatiile internationale se va ocupa acad. prof. univ. dr. ing. Horia Teodorescu de la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, de certarea stiintifica va fi responsabila prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu de la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, seful prorectoratului cu strategii universitare va fi prof. univ. dr. ing. Spiridon Cretu de la Facultatea de Mecanica, iar secretar general va fi prof. univ. dr. ing. Gelu Dan Galusca de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor.

Daca rectorul Ion Giurma are un proiect mangerial care pretinde ca este aplicabil, noii prorectori au fost „suprinsi” sa se gaseasca responsabili de niste domenii pentru care nu au dezvoltat nici un „plan de atac”. Prof. Mircea Gusa considera ca in domeniul activitatii didactice lucrurile sint puse pe fagas si ca fostul prorector, prof. univ. dr. ing. Mihail Voicu „a facut treaba buna”. Isi cere scuze insa ca nu are un proiect in minte pentru ca a aflat de noua functie „de-abia in ziua sedintei”. Doreste ca in Politehnica sa se revina la normarea pe grupe, iar activitatile de laborator sa se faca pe semigrupe si sa se realizeze o crestere a numarului de ore de aplicatii in statele de functiuni. Acesta va lua in considerare, ca viitor prorector, si problema migratiei tinerilor, care nu mai sint atrasi sa ramina in universitati. Mircea Gusa isi doreste sa se poata, in cadrul legii, ca studentii sa devina angajati ai universitatii inca din semestrul al doilea din ultimul an de studiu. El se gindeste si la o posibila forma de a-i constringe pe studenti sa nu mai lucreze full-time.

Prorectorul care se va ocupa cu cercetarea stiintifica isi propune ca pina la sfirsitul lui 2008 sa obtina acreditarea din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru citeva dintre laboratoarele UTI.„Pentru a fi acreditate, laboratoarele trebuie sa indeplineasca o sumedenie de criterii, sa se suprapuna unui anumit standard ISO. In plus, acreditarea pe fiecare laborator costa 6000 de euro, de aceea va mai dura ceva vreme pina ce punem unele dintre aspecte la punct”. Noul rector, cadru didactic la Facultatea de Hidrotehnica, sustine si el acest demers cu predilectie, pentru ca „Politehnica sa poata participa la toate competitiile”. In ceea ce-i priveste pe studenti, Ion Giurma doreste ca inca din toamna acestia sa beneficieze de o cantina, astfel incit „sa nu mai aiba probleme in a se concentra la invatat, avind cazare si masa”. In acest sens isi propune si o mai buna activitate cu studentii, pentru ca ei sint „beneficiarii tuturor activitatilor din universitate”, propunindu-le oferte educationale competitive si un acces la baza de practica a parcului „Tehnopolis”. Nu in ultimul rind, profesorul Giurma vrea si un nou site al UTI, usor si eficient de utilizat si actualizat.

Vasile Isan, succesorul lui Oprea la „Cuza”

Daca la Politehnica s-a produs, macar la nivel formal „schimbarea”, la Universitatea „Alexandru Ion Cuza” din Iasi (UAIC) s-a realizat succesiunea. Astfel, prof. univ. dr. Vasile Isan, de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor este continuatorul proiectelor fostului rector, prof. univ. dr. Dumitru Oprea de la aceeasi facultate, care si-a pastrat, in mare, vechea echipa de prorectori. Acesta a cistigat competitia pentru fotoliul de conducere cu 38 de voturi, surclasindu-i pe cei doi contracandidati, prof. univ. dr. Dan Cristea de la Informatica si prof. univ. dr. Ovidiu Cirja, actualmente decan al Facultatii de Matematica. Noul manager al Universitatii isi propune, pe linga o continuare a programelor initiate de vechea conducere, si unele inovatii in domeniul cercetarii: „O idee ar fi crearea unor departamente de cercetare la fiecare facultate si, dupa posibilitati, a unor institute de cercetare”. In ceea ce priveste posibilitatea ca facultatile de stiinte exacte sa fie avantajate, noul rector sustine ca „nu putem sa dezvoltam nimic fara stiintele exacte”. Acesta considera ca o redistribuire a fondurilor in functie de implicarea in activitatea de cercetare ar echilibra balanta intre unele facultati umaniste, cu multi studenti, care obtin bani din taxele de studii si cele de stiinte exacte, care aduc bani la buget prin cercetare. Din punctul sau de vedere, o prioritate pe 2008 o reprezinta „constituirea liniilor complete de studiu in limbile straine pentru toate cele trei cicluri, in toate facultatile”, deci posibilitatea de a invata de la licenta pina la doctorat intr-o limba straina.

Din partea cotracandidatilor sai, prof. Vasile Isan nu a avut parte de critici aprige si la vedere, oponentii sai acceptind postura de invinsi. „Pe linga competente, contracandidatul meu numarul unu a avut o sustinere foarte larga din partea conducerii vechi”, a declarat prof. univ. dr. Dan Cristea. El apreciaza ca unul dintre punctele asupra carora ar trebui sa se concentreze noua conducere este birocratia, care ar putea fi solutionata prin utilizarea unui soft creat de specialisti. „Il apreciez pe noul rector, dar va trebui sa tina cont de parerile celor care au trecut de partea cealalta a baricadei”, a mai sustinut acesta, referindu-se la cei 22 de senatori care i-au acordat votul. Prof. univ. dr. Ovidiu Cirja, candidatul care a intrunit 11 voturi, a preferat sa nu comenteze chestiunea alegerilor si a sustinut ca „acesta e un capitol incheiat pentru mine”.

Schimbarea majora la UAIC adusa de proaspat aleasa conducere a fost crearea unui nou prorectorat pe programe de master si doctorat, ce va fi condus de prof. univ. dr. Gheorghe Iacob de la Facultatea de Istorie. „Prorectoratul s-a creat din motive firesti: primele masterate (conform noii impartiri in cicluri de trei-doi-trei ani) intra din toamna. Tot atunci va aparea prima promotie de doctorate din ciclul cu trei ani”, a declarat prof. Gheorghe Iacob. Acesta spera sa fie regindita selectia studentilor admisi in cele doua cicluri superioare, pentru ca „procesul Bologna a dus la largirea mediocritatii, pe primii trei ani de studiu am pierdut razboiul”. In acest scop, considera ca o alta metoda de selectie, pe linga cea existenta a dosarelor, ar fi binevenita. Atributii noi apar si in cadrul prorectoratului responsabil cu serviciile pentru studenti si absolventi, a carui conducere va fi detinuta de catre prof. univ. dr. Carmen Cretu de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei. Desi nu exista inca unanimitate in ceea ce priveste actiunile destinate absolventilor, UAIC a sustinut infiintarea Fundatiei Alumni, al carei rol va fi acela de a tine legatura cu acestia. In ceea ce priveste celelalte prorectorate, prof. univ. dr. Gheorghe Popa si-a innoit mandatul de prorector cu activitatea de cercetare, la fel ca si prof. univ. dr. Henri Luchian, prorector responsabil cu relatiile internationale, prof. univ. dr. pr. Gheorghe Popa, prorector cu dezvoltarea institutionala (strategie universitara dupa denumirea din mandatul anterior) si prof. univ. dr. Constantin Salavastru, fost prorector pentru activitatea didactica, actualmente prorector responsabil de programe preuniversitare si de licenta. Fostul rector este multumit de rezultatul alegerilor: „Doua treimi din Senatul actual este regasita in noul Senat. Nu s-a intimplat decit o predare de stafeta”, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Oprea.

La Arte, Munteanu ramine, vechii prorectori dispar

Prof. univ. dr. Viorel Munteanu isi continua mandatul de rectorla Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi (UAGE). Acesta a cistigat din al doilea tur de scrutin alegerile in fata contracandidatului sau, Corneliu-Gheorghe Solovastru, fost prorector, cu 20 de voturi la 17. Prof. Viorel Munteanu mizeaza pe „continuitate”, dorindu-si o universitate mai „bogata” in parteneriate, activitati si fonduri. In urma propunerilor venite din partea Senatului, la care profesorul Munteanu nu a avut nici o obiectie, pentru prorectoratul cu probleme didactice a fost ales conf. univ. dr. Doru Albu de la Faculatea de Interpretare Muzicala iar pentru prorectoratul responsabil cu cercetarea stiintifica a fost desemnat conf. univ. dr. Florin Grigoras de la Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design. Postul de secretar stiintific i-a fost atribuit asist. univ. dr. Ruxandra Balaita, de la Departamentul de Teatru.

***

Cu alegerile incheiate si fotoliile ocupate, membrii noilor structuri de conducere se gasesc in postura de a se tine de promisiuni. Ideile nu le lipsesc, dar pentru aplicarea lor mai cer timp. Ca in urma oricaror alegeri, se spera si se crede ca va fi mai bine si se va lucra mai eficient, in spirit demagogic si, desigur, pentru studenti.

Laura PAULET

Andra MARDARE

Autor:

Laura Păuleț

Redactor, redactor-șef și director al Opiniei studențești în perioada 2006-2014.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top