O fraudă la admiterea studenților străini îngheață Medicina

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la O fraudă la admiterea studenților străini îngheață Medicina 134
O fraudă la admiterea studenților străini îngheață Medicina

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a hotărît reevaluarea tuturor celor 951 de dosare de candidatură a studenților străini după ce 94 dintre acestea au fost descoperite cu un punctaj mai mare decît cel determinat de Comisia de Evaluare. După vizita ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la Iași, rectorul instituției de învățămînt superior, prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, și-a dat demisia, iar DNA-ul a venit, la solicitarea ministerului, să ridice documentele privind admiterea de la sediul UMF. Ancheta Corpului de Control al ministrului pare a indica o fraudă pe linie administrativă, atît ministrul, cît și fostul rector, spunînd că aceste acțiuni nu ar trebui să afecteze imaginea corpului profesoral al Universității de Medicină.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” a a­nun­țat pe 20 octombrie că procesul de înmatriculare a studenților la programele de studiu în limbile en­gleză, franceză și română pe cont propriu valutar a fost suspendat în urma unor erori care au viciat cla­sa­mentul final al candidaților. S-a anunțat că erorile semnalate nu țin de documentele din dosarele stu­den­ţilor, ci de o greşeală de prelucrare şi de interpretare a unor in­di­catori care pot acorda puncte di­fe­rite în punctajul final de admi­te­re al studenţilor de către membrii comisiei care au gestionat dosa­re­le. Drept urmare, Senatul Universită­ții a decis reevaluarea tuturor ce­lor 951 de dosare ale studenților care au dorit să se înscrie pe liniile res­pective de studiu, urmînd ca astă­zi, luni, 26 octombrie, să fie publicată lista finală a studenților admiși. Tot astăzi se va decide și cine va fi noul rector al universității, în ur­ma demisiei prof. univ. dr. Dragoș Pieptu. Procesul de înmatriculare al studenților va fi încheiat pe data de 2 decembrie 2015, reprezen­tanții universității spunînd că au lăsat această marjă de timp pentru ca nimeni să nu fie defavorizat la admitere.

În urma semnalării acestor erori identificate la Ministerul Educației și Cercetării Științifice de către rectorul prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, un corp de control al ministrului edu­cației a fost trimis la UMF Iași, pen­tru a investiga situația.

În urma semnalării acestor erori identificate la Ministerul Educației și Cercetării Științifice de către rectorul prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, un corp de control al ministrului edu­cației a fost trimis la UMF Iași, pen­tru a investiga situația. În paralel, conducerea Universității a dema­rat propria anchetă internă. Pe 21 oc­tombrie, rectorul și-a dat demisia, el fiind și cel care a făcut publică vi­cierea procesului de admitere. În urma unei consultări cu ministrul educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, prof. univ. dr. Dragoș Pieptu a de­cla­rat că demisia este una de onoa­re „și nu o demisie din culpă. Nu vor­bim de asumarea unor fapte, ci de recunoașterea gravității lor, prin­tr-un gest simbolic, al demisiei. Există un prejudiciu de imagine su­ferit de Universitate și este de da­to­ria mea, ca rector interimar, să mi-l asum, ca un gest de onoare și să-l regret, ca dascăl al acestei școli”.

A doua zi, Direcția Națională Anticorupție (DNA) filiala Iași a făcut percheziții în sediul UMF, ri­di­cînd mai multe dosare. „Erorile grave din primele cercetări rezultă că au fost la nivelul aparatului ad­mi­nistrativ și îmi exprim speranța că reevaluările punctajelor vor con­firma faptul că membrii corpului academic nu au făcut erori în evalua­rea acestui punctaj, ci au fost alte elemente care merg pe linia cer­ce­tă­rii penale. Ca urmare a acțiunii cor­pului de control al ministrului de educație care s-a finalizat ieri, au fost înștiințate și organele de cercetare penală. Nu poate fi vorba de o ne­glijență atunci cînd modifici 94 de punctaje”, a declarat Ministrul Edu­cației, Sorin Mihai Cîmpeanu, la plecarea de la festivitatea de sărbă­torire a 155 de ani de învățămînt superior artistic la Iași. Ministrul a mai adă­u­gat că sancțiunea pentru persoana responsabilă din mediul administrativ de modificarea punctajelor va fi desfacerea contractului de mun­că, iar aceasta va răspunde și în fața instanței, fiind vorba de o fraudă.

În aceste condiții, Oana Crâş­ma­ru, secretar-şef de la Facultatea de Medicină Generală de la UMF Iaşi, a depistat la dosarele primite o se­rie de corecturi de punctaje. Ele puteau să fi fost făcute de comisie în timpul evaluării ca urmare a unor notificări că trebuie să se ia în considerare anumite hîrtii sau puteau fi realizate de o mînă rău inten­țio­na­tă care a modificat hîrtiile. Atunci a fost sesizat rectorul universității, prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, care a de­ma­rat o anchetă internă, informînd și ministerul la scurt timp după ace­ea.

Metehnele gestionării dosarelor

Una dintre explicațiile acestei si­tuații este aceea că rigoarea procedurii de admitere de la studenții ro­mâni nu se regăsește și în cazul admiterii la străini, după cum preci­zează surse din universitate. Dacă tezele de ad­mitere ale românilor se corectează pe baza unor procese verbale, do­sa­rele studenților stră­ini nu au o evi­dență a manevrării. Cei care vor să studieze la UMF în ca­drul progra­me­lor de studiu în limbile engleză, franceză și română pe cont propriu valutar își trimit do­sa­rul de can­didatură la universitate. Acesta ajun­ge la rectoratul uni­versității, unde există o comisie de admitere care îl verifică și îl eva­lue­a­ză. „Dosarele ră­mîn la rectorat pe orice masă, iar așa nu mai ai control asupra lui. Dacă studenții mai depun și contes­tații în urma afi­șă­rii rezultatelor, dosarele se întorc la co­misia de eva­luare și se reeva­luea­ză, ajungînd să circule în universita­te, fără a se trasa cu exactitate parcursul lor”, au explicat surse din UMF Iași.

În aceste condiții, Oana Crâş­ma­ru, secretar-şef de la Facultatea de Medicină Generală de la UMF Iaşi, a depistat la dosarele primite o se­rie de corecturi de punctaje. Ele puteau să fi fost făcute de comisie în timpul evaluării ca urmare a unor notificări că trebuie să se ia în considerare anumite hîrtii sau puteau fi realizate de o mînă rău inten­țio­na­tă care a modificat hîrtiile. Atunci a fost sesizat rectorul universității, prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, care a de­ma­rat o anchetă internă, informînd și ministerul la scurt timp după ace­ea.

Evaluarea dosarelor candida­ți­lor are loc pe parcursul lunii august și există o supraveghere, prin rota­ție, a dosarelor de la doctorat. „An­ga­ja­ții se succedau prin rotație, fiind­că o parte plecau în concediu, iar do­sarele cu actele candidaților au fost lăsate la întîmplare la rectorat, oricine avînd acces la ele. Dacă ar fi să găsim un vinovat, acesta ar fi neglijența cu care au fost mînuite aceste dosare. Senatul a dat două hotărîri în ceea ce privește compo­nen­ța comisiei de evaluare și a co­mi­siei tehnice, responsabilă de mî­nu­irea dosarelor și compusă din secretare. Această comisie tehnică trebuie să răspundă de această frau­dă”, susțin surse din UMF Iași.

„Vinovatul de serviciu”

Gabriela Cuciureanu, secretara șefă a universității, are contractul de muncă suspendat pe perioada an­chetei, fiind principalul suspect al reprezentanților universității. Aceas­ta a negat acuzațiile care i se aduc: „sînt nişte lucruri ciudate pe care eu nu le înţeleg şi nu mi le explic. Se pare că se vrea să se scoată un ţap ispăşitor şi întotdeauna cei mai mici plătesc. Nu am dispărut ni­că­ieri, am răspuns la toate solici­tă­rile universităţii, ale Comisiei de Dis­ci­plină, ale Corpului de Control al ministrului“, a declarat secretara pentru „Ziarul de Iași”.

Pe de altă parte, există persoa­ne din cadrul UMF Iași care consi­de­ră că vicierea procedurii de admitere ar fi, de fapt, o scînteie dintr-un con­flict de interese mai vechi din universitate, secretara șefă a univer­si­tă­ții fiind doar o victimă colate­ra­lă. „Modificarea e o escrocherie fiind­că e făcută prea grosier. Dacă ar fi fost Gabriela Cuciureanu în spa­te­le acestei falsificări, ea ar fi acționat mai rafinat. Fiind calculatorul în puterea ei, ar fi modificat notele direct din calculator, în temeiul că nu va mai verifica nimeni cu dosa­ru­l original în față. Ar fi putut face noi formulare de evaluare și să le completeze ca la carte” declară surse oficiale din cadrul UMF Iași.

Pînă la soluționarea completă a situației, reprezentanții univer­si­tă­ții au anunțat că lucrurile vor în­cerca să intre pe un făgaș normal după ședința de Senat de luni, 26 octombrie, cînd UMF va avea al treilea rector în același mandat și se va pregăti, dezbinată, pentru ale­gerile care vor avea loc în iarnă.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top