Viitorul cărții, oglindit în orașul primelor scrieri

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Viitorul cărții, oglindit în orașul primelor scrieri 14
Viitorul cărții oglindit în orașul primelor scrieri

Vineri, 11 mai, în sala de la etajul doi a librăriei Casa Cărții a avut loc conferința ,,Viitorul cărților în epoca internetului și al comerțului on-line” la care s-au adunat peste 50 de persoane venite pentru a discuta și analiza situația cărților și mai ales a librăriilor din România la momentul actual. Întîlnirea a avut ca scop găsirea unor soluții în ceea ce privește lipsa de interes pentru cărți sau librării. Evenimentul a fost organizat în cadrul Tîrgului de Carte Librex, desfășurat la Iași în perioada 9 – 13 mai 2018.

De la etajul al doilea al librăriei Casa Cărții, unde se află Galeriile de Artă, se poate auzi forfota creată de cei ce urmează să intre în sala de con­ferințe special pregătită, încă de cum pășești pe prima treaptă a scării. Printre picturile care înfățișează pei­saje artistice pictate în culori vii, bu­chetele de flori colorate și așezate în vază, care stau atîrnate pe toți pe­re­ții galeriei se zăresc grupuri de oa­meni îmbrăcați la patru ace, cu sa­couri perfect călcate și pantaloni fă­ră cusur, care țin în mîini cești de cafea, gesticulînd sau arătînd prin expresii faciale sugestive că sînt ex­trem de prinși în subiectele pe care le dezvoltă alături de alți colegi de breaslă.

Se poartă discuții despre cărți, despre calitatea hîrtiei, despre pre­țurile ridicate și despre tinerii care nu mai cumpără cărți, din cînd în cînd un hohot de rîs prea puternic venit din spatele sălii atrage aten­ția celorlalți invitați care preț de cîteva secunde caută sursa zgomotului.

Ai librărie, ai parte!

Cînd toată lumea și-a găsit un loc, moderatorul evenimentului, dr. ec. Petru Radu, Președintele Orga­ni­zației Patronale ,,AGORA” a anun­țat motivul întîlnirii. ,,Ne-am propus să dezbatem această temă astăzi, care a izvorît din necesitățile noastre sociale de zi cu zi. Că sîntem difuzori, că sîntem editori de car­te, autori, toți se confruntă cu problema pe care urmează să o abordăm as­tăzi. Este o atenție mult prea scă­zută dată cărții, începînd de la cei care oficial ar trebui să se ocupe de cultura acestei țări și care ar trebui să stimuleze cultura de carte și terminînd cu tinerii care nu mai ci­tesc sau cel puțin nu mai citesc cărți cum­părate din librării ci preferă să le ci­tească on-line sau să le comande de pe Internet”, a spus dr. ec. Petru Ra­du în deschiderea evenimentului.

În timpul afirmației făcute de aces­ta, în sală se puteau observa cîte­va persoane care dădeau aprobator din cap semn că erau cu totul de acord cu acesta. Pe lîngă aceste afirmații, președintele organizației AGORA a adus în discuție, extrem de dezamăgit, situația gravă a pie­ței de carte din România. ,,Sursa acestor îngrijorări vine din datele statistice înregistrate în anul 2016, prin care aflăm că pe piața românească cîștigurile nu depășesc 72% din cos­turile de producție a cărților”, a com­pletat acesta.

Iașul și cele două case ale cărții

În scurt timp, moderatorul a ofe­rit publicului posibilitatea de a-și exprima părerea cu privire la su­biectul abordat moment în care, Lu­cian Vasiliu, directorul editurii Ju­nimea s-a ridicat în picioare și s-a așe­zat lîngă bustul lui Mihai Emi­nes­cu. ,,Trebuie să menționăm că aici în Iași se află două case ale căr­ții: cea în care ne aflăm acum și cea de peste drum, Biserica Trei Ierar­hi, fiind că acolo a fost prima școa­lă românească veche, pe vremea lui Ti­tu Maiorescu. Aici se poate spu­ne cu adevărat prima casa a cărții cu primele monografii ale țării, cu prima editura, cu prima școală și mai presus de toate cu tradiție”, a spus Lucian Vasiliu. Acesta a continuat prin a sublinia importanța păstră­rii tradiției, dar totuși și ne­voia de noutate cu care librăriile ar trebui să vină pentru a atrage cumpă­ră­tori.

Cea care a încheiat conferința a fost scriitoarea Mariana Șipoș, or­ganizator al tîrgului de carte Gau­deamus, care a făcut o paralelă în­tre felul în care se desfășoară tîrgu­rile de carte în Mexic și felul în ca­re se desfășoară acestea în Ro­mâ­nia. Aceasta a spus că în Mexic exis­tă întîlniri speciale organizate pentru tinerii care citesc cărți și doresc să își împărtășească părerile. ,,În li­brăriile de acolo, tinerii nu sînt con­diționați, există mese și un spațiu special de unde își pot cumpăra ceai sau cafea, apoi pot să stea să ci­tească și să răsfoiască ziare vechi. În România acest model există în li­bră­ria Cărturești și este un mare suc­ces”, a precizat scriitoarea, cu deza­măgire în glas.

Aproape de final, cînd toată lu­mea se îndrepta spre ieșire, cineva a ridicat vocea amintind de celebra postare de pe Internet a lui Um­ber­to Eco. ,,Cartea va dăinui. Ci­teş­ti tot timpul: citeşti în tren, în au­tobuz. Citeşti în parc. Citeşti când te plimbi şi chiar cînd faci dra­gos­te poţi să citeşti. Cu compute­rul este mai greu…”

de Andreea CIOBANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top