Războiul înseamnă libertatea românilor

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Războiul înseamnă libertatea românilor 18

Aproximativ 20 de persoane, de la studenți pînă la pensionari, au fost prezente joi, 8 noiembrie 2018, de la ora 19.00, la deschiderea expoziției „Muzeul Memoriei: expo”, unde au avut ocazia să vizioneze documentare video sau să asculte înregistrări ale supraviețuitorilor Primului Război Mondial. Expoziţia a fost amenajată în Hala Fix și a fost organizată de Muzeul Memoriei.

O mare parte din exponate au fost donate de istorici sau de colecționari, iar de la familiile unor soldați români au fost adunate relatări de pe front sau înregistrări audio în care supraviețuitorii își povesteau experiențele. O echipă dintre organizatori a călătorit în toată ţara pentru a căuta fotografii ale soldaţilor și pentru a discuta despre război cu cei ce au rămas în viaţă sau cu urmaşii acestora.

La intrarea în expoziție, pe un perete intitulat „Umbre”, erau proiectate pagini din jurnalele soldaţilor, iar pentru a facilita înţelegerea textului, o voce de fundal spunea povestea de viață a autorului paginilor. Cîţiva vizitatori s-au apropiat de perete pentru a citi, însă s-au oprit cînd au observat că umbrele lor reflectate ștergeau textul.

Pe lîngă cufere cu telegrame şi mărturii scrise de către soldaţi, în interiorul muzeului este o măsuţă unde sînt expuse telefoane vechi la care, dacă o persoană sună, poate asculta povestea unui soldat sau a unui membru al familiei sale. Fiecare telefon conţinea o altă poveste. La unul dintre telefoane, fiica unui soldat povestea despre tatăl său care s-a înrolat în armata română şi a ajuns prizonier în URSS, de unde a venit acasă pe jos, iar laaltul se putea asculta mărturia unui soldat despre viața din tranșee.

Pe un coridor întunecat amplasat în centrul sălii se puteau auzi înregistrări ale unor soldați ce povesteau întîmplările prin care au trecut pe front și cum le-au supraviețuit. De asemenea, pe un întreg perete al halei, în fața căruia se găseau cîteva căști folosite în război, erau expuse fotografii ale celor ce au murit pe cîmpul de luptă.O hartă digitală era amplasată lîngă fotografii, astfel se putea observa traseul pe care armata română l-a parcurs în timpul campaniei din 1917, dar și unde au avut loc cele mai importante bătălii.

Expoziţia se află laprima ediţie şi poate fi vizitată în perioada 8-15 noiembrie 2018, în intervalul orar 15.00-22.00.

de Ioana Doleanu

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top