Cel mai frumos poem din orașul acesta

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Cel mai frumos poem din orașul acesta 13
Cel mai frumos poem din orașul acesta

În camera din dreapta, conturul pereților verzi s-a construit din me­­­­se și scaune masive din lemn, așezate u­­nele lîngă altele. Dreptunghiul, că­­ru­ia oamenii i-au prins forma în ju­rul orei 20.00, în Bază, e unul li­niș­tit. Oamenii nu se plimbă, nu vorbesc zgo­motos și abia-abia se-aude un mur­mur de voci nerăbdător. Toți au priviri ușor confuze și-așteaptă ca, de nicăieri, s-apară actorul Tea­tru­lui Național „Radu Stanca” din Sibiu, Flo­rin Coșuleț. E celebru pentru a­ce­lași one-man show niciodată la fel, „Nimeni nu știe ce e în inima mea”, pe care și anul trecut l-a jucat în Ia­și și care-i unul dintre cele mai lon­ge­vive spectacole ale teatrului din ța­­ră.

Un bărbat îmbrăcat într-o hai­nă de-un verde spălăcit, aparent ne­gli­jent, tîrîindu-și picioarele sub gre­u­­tatea bocancilor, apare din dreapta barului. Are în brațe o găleată cu flori colorate pe care-o strînge griju­liu la piept și se plimbă fără vreun sens printre mese. Se uită ne­du­me­rit, cu o atitudine golănească și se o­­prește în dreptul mesei unui domn. „Doriți o floare? E gratis.” Băr­ba­tul îndreaptă mîna către găleată, dar n-a­pucă s-atingă nimic, pentru că se-a­ude imediat vocea actorului – „E gratis. Dar vine cu o poezie, care cos­t­ă trei lei”. Spectatorul cumpără po­­emul, primește floarea și, nu î­na­in­te să spună cîteva glumițe care te-ar fi făcut, mai curînd, să crezi c-ai a­juns la un spectacol de stand-up comedy, intră în rolul unui bărbat pasionat și, plin de patos, îi recită doamnei că­ruia i-a fost oferită floarea, cîteva versuri.

„Io vreau una mai tristă. Te rog, să fie tristă!” – spune următorul băr­bat, cumpărătorul a două flori, a­di­că echivalentul a două poeme. Ac­to­rul rîde, mai glumește puțin cu pu­blicul, se sprijină de-o masă în­con­ju­rată de scaune goale și spune, mai mult la mișto, o poezie-descîntec, din care nu se înțelege mai nimic, dar din care-ar trebui să fie clar că e­mo­ția principală transmisă este tris­te­țea. Nu știi dacă trebuie luat în serios sau nu și, cînd ești aproape la limită să gă­sești răspunsul și mai-mai că ai vrea să părăsești sala, vinde cîteva flori noi și plata prin poem se transformă în­tr-un spectacol pe care-ai vrea să nu-l mai uiți. „Dacă aș avea mijloace, n-aș face altceva decît o bancă de lemn în mijlocul mării. Ar fi ca un lăcaș de stat cu capul în mîini în mijlocul su­fletului.” Îl recunoști pe Sorescu, vezi emoția care pare să-l fi prins pe Flo­rin ca într-o transă și, căzînd dintr-o extremă în alta, ajungi să nu mai vrei să pleci de-aici.

„Sînt cel mai frumos din o­ra­șul acesta!” Aproape că dai dreptate ac­torului – te uiți la el cu ochi blajini și te bucuri c-a ajuns să te facă să vezi că sînt oameni care s-au adunat în­tr-un bar, joi seară, s-asculte po­e­zi­e preț de cîteva ore. „Pe străzile pli­ne cînd ies n-am pereche/ Atît de gra­ți­os port inelu-n ureche/ Și-atît de-n­florite cravata și vesta.” Florin stă în picioare pe-o masă, are ridicate mîi­nile pe tavan și, cînd spune din nou, răspicat – „Sînt cel mai frumos din o­rașul acesta”, nimeni nu mai spu­ne nimic. Dacă-l privești prin lumina ver­surilor, are dreptate.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top