Prin grădina lui Napoleon

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Prin grădina lui Napoleon 14

Odată cu ora 17.00 aproape 100 de elevi de la Liceul Na­țio­nal și Liceul de Artă „Octav Băn­ci­lă” din Iași așteaptă zgomotos în Galeria „Benjamin Fondane”de la In­sti­tutul Francez (IF) lansarea vo­lu­mului de proză scurtă „Ce-a vă­zut Parisul” de Alexandru Pot­coa­vă.

Iar elevii nu apucă bine să în­țe­leagă sensurile picturilor din ta­blourile de pe pereți, căci apare autorul, însoțit de către Dan Daia, referent cultural la IF. Acesta din urmă ne urează „bun ve­nit” la cea de-a noua ediție Ca­fékultour și zîmbind, ne spune că aceasta ar putea fi ultima ediție. Asta de­oa­rece, re­fe­rentul cultural IF e de pă­rere că evenimentul și-a atins scopul și a­nume de a promova cultura în ca­fe­nelele ieșene.

După ce facem rapid cunoș­tin­ță cu Alexandru Potcoavă,  Nicoleta Mun­teanu, modera­toa­rea întîlnirii îi sfătuiește pe elevi „să fa­că abstracție de faptul că au­torul es­te aici” și îi încurajează să spu­nă cîte ceva despre carte. Pri­ma es­te Elena, care pășește pe scenă și își încleștează mîinile avînd gri­jă să nu scape cartea. „Din cauza sin­cerității cu care scrie, unele din­tre povești sînt in­sen­sibile, gro­teș­ti, sadice și amu­zante”. Fata continuă și spu­ne că nu ne re­co­mandă cartea pen­tru că este fru­moa­să, ci „pentru că este ade­vă­rată”,  autorul reușind „să facă Pa­risul mai complet, scoțîndu-i în evidență murdăria și tot ce se as­cunde în spatele imaginei sale”.

Bucuros că tînăra a înțeles des­pre ce este vorba în carte, Ale­xan­dru Potcoavă îi răspunde la o cu­rio­zitate privind motivul pentru care a ales textul respectiv să fie pe coperta 4. Andreea, o altă fată care a luat cuvîntul, admite că cel mai mult i-a plăcut diversitatea cărții, fiecare povestire avînd cîte o temă diferită, curiozitatea ei fiind cum reușește autorul să-și gă­seas­că inspirația.

La fel de prompt, invitatul spu­ne că de fiecare dată e foarte atent la ce se întîmplă în jurul său, baza de inspirație a personajelor sale fiind de cele mai multe ori una reală. De asemenea, Parisul „este doar un context”, Alexandru Pot­coavă vrînd mai degrabă să sur­prindă natura umană.

La final, după ce a mai răs­puns la alte cîteva întrebări ale li­ceenilor, autorul a citit din cartea sa două dintre poveștile preferate ale celor din public.

Cafékultour continuă și săp­tă­mîna aceasta, cu vernisaje la Pa­las Mall și Palatul Culturii, seri de film la Regatto Cafe (Palas Mall) și dezbateri în Galeria „B. Fon­dane” a IF.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top