Perlele de pe axa timpului

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Perlele de pe axa timpului 16
Perlele de pe axa timpului

Expoziţia „Accesorii femini­ne, odinioară şi astăzi”, de la Mu­zeul Unirii din Iași, a avut ver­nisajul marți, pe 1 decembrie 2015, începînd cu ora 11.00. Aceasta a fost pusă la punct la inițiativa Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, împreună cu re­prezentanții de la mai multe muzee din Iaşi, în parteneriat cu Direcţia Județeană de Cultură Iaşi. Expoziţia aduce în atenția pu­blicului ieșean obiecte de podoa­bă şi obiecte vestimentare din e­poci diferite.

Cei care au întemeiat acest pro­iect sînt conservatorul Aurica I­chim şi istoricul Sorin Iftimi. Ex­ponatele ilustrează amprentele culturale ale doamnelor deose­bi­te din istoria noastră, formînd o spi­rală a timpului. În centrul sălii, în­tr-o vitrină fastuoasă se află pie­se arheologice ce datează din ne­olitic pînă în secolul al XIX-lea, ca­re te îndeamnă să traversezi în­treaga axă a timpului văzută prin eleganţă şi rafinament. Pietre în diferite culori, accesorii şi po­doa­be din epoca bronzului, perioada migraţiilor, timpurile moderne pî­nă în perioada interbelică atrag in­vitaţii însetaţi de istorie. Rochia albă a doamnei Elena Cuza, ră­peş­te atenţia încă de la intrarea în sală, dar şi rochia care a fost îm­brăcată de către actorul Miluţă Gheorghiu, cînd a interpretat „Chi­riţele” lui Vasile Alecsandri, a­ceas­ta făcînd parte din colecţia Teatru­lui Naţional „Vasile Alecsan­dri”din Iaşi.

„Expoziţia es­te completată cu obiecte aflate în posesia unor cu­noscuţi anticari ieşeni, epoca mai recentă fiind ilustrată prin etala­rea unor piese din colecţiile particulare ale unor doamne din Iași, prezenţe active în viaţa cul­turală a ora­şului şi ca­re au acceptat să fie alături de noi în acest proiect”, a declarat gazda verni­sajului, Aurica Ichim. În înche­ie­re, ea a adresat mulțumiri co­le­gelor ei de la laboratorul de conservare, care „au făcut un maraton pentru ca o­biectele, conform normelor de con­servare, să arate foarte bine”.

Publicul poate admira obiecte care au aparţinut Elenei Cuza, pre­cum şi unor doamne din familia Kogălniceanu, Ghica, Sturza sau Mavrocordat, pînă pe 7 ianuarie 2016. Vernisajul s-a încheiat cu un colocviu dedicat Elenei Cuza, sus­ținut de Corneliu Coman, şi cîteva prelegeri privind rolul femeii în istoria modernă, ținute de Au­rica Ichim, Sorin Iftimi, Cătălin Mihalache şi Mihaela Tudosie.

Text scris de Anca Micodan

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top