Panterele aleargă printre pahare de bere

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Panterele aleargă printre pahare de bere 21
Panterele aleargă printre pahare de bere

Miercuri, 30 mai 2018, de la ora 20.30, pe terasa localului Beer Zone, Dan Alexe și-a lansat și în Iași cel mai recent roman al său, „Pantere parfumate”. Așezat la o masă lunguiață, cu un pahar de bere în față pe care îl ră­sucește între degete uitîndu-se la cei ce stau lîngă el, autorul își drege vocea în timp ce Ana-Mihaela Cebotar, ele­vă în clasa a XI-a la Colegiul Național din Iași, interpretează cu măiestrie o piesă a lui Yann Tiersen.

Terasa este plină, iar pe mesele oa­menilor stau pahare înalte umplu­te cu bere arămie, lîngă care sînt așe­zați, în boluri de alamă, cîrnăciori pen­tru bere. Cînd fata termină interpre­ta­rea, Georgeta Condur, unul dintre mo­deratorii lansării, decide să ia cuvîntul, încercînd să descrie, fără a stri­ca misterul, romanul lui Dan Alexe. „Trebuie să înțelegeți că este un ro­man cinematografic, că citind cartea, prac­tic vedeți și filmul”, spune ea vădit en­tuziasmată, fiind atentă atît la reac­ția autorului, cît și la reacția publicului. Imediat ce microfonul îi este pasat prof. univ. dr. Alexandru Căli­nes­cu, critic literar, autorul își acoperă fața cu mîinile ca un copil timid care știe că va fi făcut de rușine. „Aș pu­tea vorbi mult și bine, ba chiar mult și rău, pentru că eu am o întreagă istorie cu Dan Alexe”, spune zîmbind Ale­xan­dru Călinescu, după care îl mus­tră pe Florin Cîntic pentru că „a furat star­tul” publicînd chiar în dimineața zi­lei respective o cronică a cărții în „Ziarul de Iași”.

Istoricul Florin Cîntic, pe de altă parte, povestește romanul pe larg, vor­bind despre traseul refăcut de personaje care merg pe urmele lui Alex­an­dre Dumas, și povestind de asemenea despre diversitatea de planuri abor­dată în roman, căci, după cum spune acesta, romanul este ca o pă­pu­șă matryoshka din care continuă să ia­să povești pe care cititorul nu le ob­servă în primă instanță. Se discută des­pre sexualitatea romanului, iar Cîntic punctează că mai presus de orice, personajul masculin face „o perma­nen­tă orgie în plan verbal” care o debu­so­lează, ba chiar o supără pe partenera sa.

„N-o să fac observații critice des­pre roman pentru că știu că Dan are multe admiratoare și s-ar putea să nu ies viu de aici”, încheie Florin Cîntic rîzînd, dînd mai departe microfonul spre autor care, cu fața deja roșie în­cearcă să transmită publicului mesa­jul cărții cît mai pe scurt.
După ce Radu Cucutean, redactor-șef adjuct al revistei „Suplimentul de Cultură”, tot încearcă să-i pro­voace pe cei din public să-i pună în­tre­bări autorului, o domnișoară blon­dă întreabă timid: „dumnea­voas­tră cîte limbi cunoașteți?”, iar lansarea se termină cu o discuție despre ni­ve­lul de dificultate al fiecărei limbi de pe planetă.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top