O săptămînă de cultură

De pe scena Iașului Niciun comentariu la O săptămînă de cultură 8

„Săptămîna Ateneului Tătă­rași”, eveniment aflat la a V-a ediție, a adus în atenția ieșenilor împlinirea a 95 de ani de activitate a instituției culturale anterior menționată. 25 aprilie 1940 a fost ziua în care Ateneul și-a deschis porțile și de atunci cultura și arta și-au făcut casă pe scena clădirii. Pentru a celebra această zi, în pe­rioada 17-25 aprilie s-au organizat diverse evenimente cu acces gratuit, cu excepția spectacolelor de teatru „Astă seară Lola Blau” cu Ma­ia Morgenstern și „Vizitatorul” cu Alexandru Repan, la care prețul unui bilet a fost de 30 de lei.

Pentru a sărbători eforturile ne­întrerupte timp de 95 ale echi­pe­lor de conducere ale Ateneului în încercarea de a păstra dinamismul culturii ieșene, publicul a par­tici­pat la numeroase spectacole or­ga­nizate cu acest prilej. Evenimen­tele principale au fost spectacolul de teatru „Astă seară Lola Blau” în care a jucat Maia Morgenstern, Spectacolul de muzică folclorică susținut de artista Laura Lavric, spectacolul „Vizitatorul” susținut de Teatrul Nottara din București și Alexandru Repan și gala Ate­neului Tătărași. Vineri, 24 aprilie, la Ateneu a avut loc proiecția filmului „QED” (quod erat demonstrandum), iar după vizionare, publicul a participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Ioa­na Petcu, senior editor la altiasi.ro.

În plus, au mai fost organiza­te dezbateri, un spectacol de muzică lăutărească, o promenadă cu tram­­­vaiul de epocă pe traseul Tătărași Nord – Copou, concursuri de cul­tură generală, șah, dans și desen, lecții de balet pentru copii, pro­iecții ale unor spectacole și fil­me și vernisajul expoziției „Co­ne­xiuni subiective” de Marinela Ru­su.

Șirul de evenimente s-a în­che­iat cu gala Ateneului Tătărași care a avut loc la Ateneu, sîmbătă, 25 aprilie, de la ora 19.00. În cadrul ga­lei, au fost premiați actorii Do­ru Aftanasiu (spectacolul „Mitică Popescu”, regia lui Viorel Vârlan) la categoria cel mai bun rol principal masculin, Cezara Fantu pen­tru cel mai bun rol principal femi­nin (spectacolul „Cerere în căsă­to­rie”). Distincția de cel mai bun spectacol și cea mai bună regie a fost acordată regizorului Radu Ghi­laș, pentru „Cerere în căsătorie”, piesă care a primit și premiul publicului. În plus, seara a fost animată de momente artistice și un joc de lasere pe fațada Ate­ne­u­lui. Jocul energic de lumini pro­iec­tat pe zidurile construcției anun­ța împlinirea a aproape un veac de educație prin artă și cultură.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top