Morala predată copiilor în duet

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Morala predată copiilor în duet 40
Morala predată copiilor în duet

Fabulele lui La Fontaine, Donici sau Asachi au prins viață duminică, 26 mai 2019, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” de la Ateneul din Iași începînd cu ora 11, într-un spectacol intitulat „După faptă și răspaltă”. Spectatorii sînt întîmpinați de o scenă plină cu jucării din pluș, iar copii care aleargă prin sală se așază lîngă părinți și bunici. Pe fundal, răsună muzică veselă iar puștii aflați în încăpere îngînă versurile melodiilor cunoscute. Luminile se sting încet, iar pe scenă apar cei doi actori, Ionuț Gînju și Arun Cotic, care se vor transforma, pe parcursul piesei, în diverse animale.

Regizată de Ionuț Gînju, piesa de teatru pune în lumina reflectoarelor poveștile pline de tîlc ale copilăriei. Cei doi protagoniști ai spectacolului, Radu (Arun Cotic) și Matei (Ionuț Gînju), încep printr-o scenă în care se gîndesc cu ce să se ocupe. Pentru a rezolva această dilemă decid să apeleze la jocul „piatră, hîrtie, foarfecă”. Rîsetele copiilor se aud în sală după ce prima încercare rezultă în egalitate, iar Radu, pentru a se „încălzi”, îndeamnă spectatorii să se ridice de pe scaune și să facă exerciții cu mîinile. După încă o rundă care se lasă cu egalitate și un set de exerciții din partea copiilor și părinților din sală, la cea de-a treia încercare Matei iese învingător și are dreptul să aleagă jocul. „Să jucăm un joc în care nu o să vorbim noi oamenii ci o să vorbească animalele”, propune Matei, uimindu-l pe partenerul său de scenă. Aceștia cad repede de acord, iar imediat după scena rămîne pustie și începe o melodie menită să anime copiii din sală.

După cîteva momente, în scenă apare furnica care duce un sac cu provizii și greierul cu chitara în mînă. Cu ușoare schimbări aduse de regizor, pe scenă începe să se desfășoare acțiunea din fabula lui Donici „Greierul și Furnica”. După ce greierul rămîne fără provizii pentru iarnă, urmează o operă din creația lui Gheorghe Asachi. Fabula „Broască și boul” este reinterpretată de cei doi actori, astfel încît pe scenă „urcă” două broaște, una care se visează vacă, pe cînd cealaltă preia rolul de povestitor. O altă operă cu morală a fost „Corbul și Vulpea” de La Fontaine. Cu o pelerină neagră și o mască de corb pe față, Radu cîntă vesel pe scenă în timp ce Matei apare dintr-un colț al sălii cu o mască de vulpe și o pălărie plină de flori pe cap încercînd să ademenească pasărea.

După o oră în care copii au făcut cunoștință cu eroii fabulelor, Radu și Matei revin entuziasmați în fața spectatorilor și își povestesc ce au învățat de la fiecare erou interpretat. De la bunătate, hărnicie și sinceritate pînă la istețime și modestie, calitățile au fost prezentate zecilor de copii din sala Ateneului. Deși foarte vesel, spectacolul aduce în prim plan, după cum spun și actorii din scenă, „că ar trebui să mai lăsam dispozitivele electronice într-o parte și să încercăm măcar puțin să ne simțim copii și din cînd în cînd să mai citim cîte o fabulă care cu o morală înțeleaptă, viața ți-o va face dreaptă”.

de Victoria SUCITU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top