Iasul a indulcit cu trufe poetii Romaniei

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Iasul a indulcit cu trufe poetii Romaniei 12

Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu” a gazduit vreme de trei seri, intre 29 noiembrie si 1 decembrie, “Prima petrecere cu poezie, prieteni si trufe de ciocolata”. S-au adunat la Iasi seniori ai literaturii ca Ileana Malancioiu, Emil Brumaru, Serban Foarta sau Ioan Es. Pop si invitatii lor cadeti intr-un concurs in forma de festival, “indulcit” cu surprize artistice. S-au lasat cu totii judecati de un juriu pe masura si citiva au fost chiar premiati.  Organizat de Emil Stratan, proprietarul Galeriilor “Eleusis” si al editurii Eis Art, evenimentul promite sa readuca anual Iasul pe scena culturala romaneasca.

Intiia seara, cu motto-ul “Noua ne este dor de Mihai Ursachi”, a inceput cu o multime de personaje cunoscute mai mult la nume si mai putin la fata. Asa se face ca in sala, Emil Brumaru polemiza nestingherit cu Mihail Galatanu, iar Simona Popescu se plimba nehotarita printre rinduri. Alaturi de ei, tinerii ca scapati de la facultate, desi era zi de weekend. Doar citeva persoane mai in virsta, intre care si o femeie ce isi spunea concluzia barbatului de alaturi “Iasul e un oras mort”.

“Traiesc de pomana. De-ar fi primit!”

Primiti cu trufele de ciocolata promise, poetii seniori au umplut scena. Ileana Malancioiu, Emil Brumaru, Serban Foarta, Ioan Es. Pop, Eugen Suciu, Lucian Vasilescu, Mihai Galatanu, Ion Muresan si-au prezentat pe rind invitatii “cadeti” care au recitat din propriile poezii. Daca initial atmosfera era tensionata din cauza emotiilor, fisticelile si glumele lui Serban Foarta, Lucian Vasiliu sau Emil Stratan  au destins pe toata lumea. S-a lasat cu risete cind Vasiliu s-a intors pe scena dupa servieta. Organizatorul-moderator a precizat ca odata cu virsta pierdem trei lucruri “Unul e memoria si pe celelalte doua le-am uitat”.

Nici poetii cadeti nu s-au lasat mai prejos si cei mai multi au stirnit cu versurile lor chicoteli apreciative sau aplauze prelungite. “Traiesc de pomana. De-ar fi primit” a citit Constantin Acosmei, invitatul lui Brumaru.

“Lasa, dom’le, ca e amnezie!”

A facut spectacol si Vasile Leac, un individ inalt care, fiindca Eugen Suciu l-a prezentat “minimalist”, si-a spus “Dezosata” asezat pe jos, la un microfon scund. La prestatia celorlalti, Andra Rotaru, Claudiu Komartin, Stefan Manasia, Teodor Duna, Adrian Suciu, Radu Vancu si Dan Coman, s-au adaugat interventii in ritm de jazz. Mircea Tiberian si Liviu Butoi au intregit atmosfera de reuniune a unor prieteni vechi.

Nici lansarile de carte sau expozitiile nu au lipsit. In cea de-a doua zi, in Holul Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” si-au prezentat volumele de poezii Serban Foarta- “Cozerii in lila” si Anca Mizumschi- “Poezii cu zimti”. A mai avut loc aici si inaugurarea expozitiei “Nichita Stanescu- 25 de ani de la moarte, 75 de ani de la nastere”.

Seara a debutat cu Antonia, o fetita de patru ani care a recitat din poetul omagiat. Aceasta parte s-a construit pe un alt dor, cel de Stanescu. S-a remarcat prin prezenta criticul Alex Stefanescu, impunator prin fizic si discurs. A facut scurte prezentari, una mai spirituala decit cealalta, fiecaruia din seniorii ce si-au citit poeziile din concurs. Versurile au fost presarate cu acordurile folk ale lui Augustin Fratila. Cu statut de invitat special, Simona Popescu si-a explicat refuzul de a participa la un concurs, dar s-a alaturat seniorilor citind “My life”, din volumul propriu. Emil Brumaru a facut deliciul publicului recitind “Amnezie”. Un coleg de breasla l-a atentionat ca a uitat ceva, primind raspunsul simplu “Lasa, dom’le, ca e amnezie!”

“Cadeti” si seniori aliniati la premiere

Ultima zi a festivalului a inceput cu inca o trufa artistica, o piesa-colaj despre Mihail Sebastian, jucata de actorii Rodica Mandache si Marius Manole. S-au imbinat romante, Mozart si o varianta instrumentala The Unforgiven de la Metallica cu replici din “Jocul de-a vacanta” sau referinte biografice dramatizate. Impresionat, publicul a readus actorii pe scena de trei ori cu aplauzele neoprite. S-a continuat cu prezentarea juriului, compus din Alexandru Calinescu, Dan Silviu Boierescu, Daniel Cristea Enache, Antonio Patras, Bogdan Cretu, Cosmin Ciotlos, Ioan Grosan si Alex Stefanescu. Spre surpriza lor, acestia au fost premiati ei insisi cu tablouri din partea Galeriei “Eleusis”, dupa ce Alexandru Calinescu a spus citeva cuvinte despre fiecare membru al juriului, de la “marele critic” Alex Stefanescu la “tinerii promitatori”. Premiul “cadetilor” a revenit lui Constantin Acosmei, in vreme ce dintre seniori a fost onorat Ion Muresan. Acesta din urma a facut modest o plecaciune simbolica in fata Ilenei Malancioiu, a lui Serban Foarta si a lui Emil Brumaru. Totusi, organizatorul nu i-a uitat pe ceilalti participanti, si a oferit fiecaruia un premiu in acord cu prestatia literara, tablouri si antologiile acestei prime petreceri. S-a ridicat din sprincene la premiul dat din partea studentilor medicinisti, coorganizatori, lui Razvan Aprodu, care nu fusese prezent pe scena cu poezii. Daniel Cristea Enache a mai indemnat spectatorii sa caute cartile “cadetilor”, publicate cel mai adesea la “edituri obscure”. A incheiat Emil Stratan cu o poezie a lui Ioan Es. Pop si cu promisiunea unei a doua editii, cu invitati cel putin la fel de prestigiosi si trufe tot atit de gustoase.

Delia TOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top