Gala celor care s-au cățărat pe culmile timpului

De pe scena Iașului 1 comentariu la Gala celor care s-au cățărat pe culmile timpului 23
Gala celor care s-au cățărat pe culmile timpului

Sîmbătă seara, de la ora 21.30, în sala mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași a avut loc Gala „Oamenii Tim­pu­lui”, unde au fost premiați oa­menii de cultură ai Iașului. Scena cufundată în fum lasă să iasă la iveală un pian negru şi impu­nător, iar vocea caldă a actorului Ion Caramitru, director al Tea­trului „I.L. Caragiale” din Bucu­reşti începe seara interpretînd un scurt monolog. „M-am născut să văd ce mai faceţi, sănătoşi, voi­nici, cum o mai duceţi cu ferici­rea. Nu, mulţumesc nu-mi răs­pun­­deţi, n-am nevoie de răspun­suri. Abia dacă am timp să pun întrebări”, spune acesta.

Decernarea a început cu acordarea premiului „Oamenii Tim­pului” la categoria „Educaţie şi cercetare” prorectorului Universi­tăţii „Ştefan cel Mare” din Sucea­va, prof. univ. dr. Mihai Dimian, premiul la categoria „Literatură” a fost câştigat de profesorul de limba şi literatura română, Gheor­ghe Cîrstian din Suceava. La categoria „Arte” a cîștigat actorul ie­şean Teodor Corban, iar un premiu special i-a fost acordat academicianului Solomon Marcus. La „Societate Civilă” a cîștigat Ioana Maria Andrioaie, iar la categoria „Diplomaţie publică” dramaturgul și jurnalistul Matei Vişniec.

La categoria „Jurnalism”, premiul i-a fost înmînat redactorului-şef de la „Suplimentul de Cultură”, George Onofrei, iar la categoria „Memorie şi Istorie” a fost onorat istoricul Andrei Mu­raru. Directorul editurii Polirom, Silviu Lupescu, a luat premiul de excelenţă în cadrul Galei. De asemenea, un premiu special i-a fost acordat Înalt Preasfinţitului Mihai Jar, episcop român în Ucraina, iar la categoria „Sănă­tate” a fost premiată prof. univ. dr. Evelina Moraru. La categoria „Antreprenoriat”, premiul i-a fost acordat lui Vlad Alexandru Boboc, din Huşi, un premiu special fiind acordat și Paulei Ale­xandru Gîtu, campioană mon­dia­lă la şah din Bălţi.

Dacă în 2014 această acţiune a avut loc doar în oraşul Iaşi, anul acesta a fost extins la nivelul tu­turor judeţelor din regiunea nord est unde au fost adăugate oraşele Cernăuţi şi Chişinău. Iniţiatoarea acestui proiect este revista de cul­tură contemporană „Timpul”, pro­ducătorul galei fiind editura Adenium.

Decernarea trofeului „Oame­nii timpului” a fost încheiată de un recital de saxofon şi pian apoi de un moment dedicat lui Adrian Rugină, unul dintre eroii clubului Colectiv.

Text scris de Anca Micodan

Autor:

Oana Olariu

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, asistent universitar asociat la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării al UAIC.

Un comentariu

  1. Gologot 15 decembrie 2015 at 13:02

    Admitere, admitere, admitere!

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top