Viața ia formă de versuri

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Viața ia formă de versuri 24
Viața ia formă de versuri

Varujan Vosganian, om po­li­tic și scriitor de nuvele, romane și poeme și-a lansat la Iași noul său volum de poezii, „Cartea poeme­lor mele nescrise”. Joi, 12 noiembrie, ora 18.00, la Librarium Pa­las, ieșenii s-au strîns în număr mare să-l asculte pe actorul Emil Coșeru în timp ce lectura din poeziile lui Varujan Vosganian și să schimbe vorbe de duh cu autorul însuși. „Varujan Vosga­nian mizează pe nescris, după cum se vede. În cel mai important poem al acestei cărți există miza aceasta pe ceea ce nu se vede, mai degrabă decît pe ceea ce se vede. E poezia care vrea să atace lumea prin ceea ce scapă ochiului. Poe­zia de față nu e totuși una abstractă, lipsită de biografie”, a spus criticul Doris Mironescu despre crîmpeiele din copilăria lui Varujan Vosganian, cuprinse între cele două coperți.

Invitații autorului au subliniat faptul că în acest nou volum este celebrată viața, în cea mai pură formă a ei. „Autorul este un poet remarcabil, dar a avut un debut tîrziu, în 1994. Varujan Vosganian e un poet care reu­șeș­te o performanță extrem de rară, aceea de a scrie o poezie a te­melor mari fără să piardă legă­tura cu esteticul vieții. Discursul lui mizează pe valorizarea vieții, iar el ilustrează faptul că po­ves­tea este importantă prin maniera în care este spusă, nu prin conți­nutul pe care-l vehiculează”, a de­clarat criticul literar Antonio Pa­traș.

„Cartea poemelor mele ne­scri­se” este cea de-a treia lucrare scri­să de Varujan Vosganian, un repre­zentant al generației ’80, despre care el a scris în repretate rînduri. El a dezvăluit că săptămîna aceas­ta marchează finalul unui roman care va fi publicat în curînd, apoi dorește să publice literatura sa de sertar din anii ’90. „Aici s-a vorbit despre cîteva teme pe care le-am abordat eu în carte. Una dintre ele este tema generației mele, care se poate desluși din mai multe poezii. Este, dacă vreți, o biogra­fie a celor născuți după război și care sînt într-un fel cea mai no­rocoasă generație a lumii, pentru că a trecut în viața ei prin granița unui secol, a unui mileniu. O altă temă abordată este cea a zidului”, a spus poetul, căutînd între co­perți poemul „Elegia bucății mele de zid” pentru a desluși misterul ultimei teme.

Varujan Vosganian a lecturat din propria carte, el fiind prezentat de către invitații săi drept un excelent orator, „unul dintre ma­rii oratori ai vremurilor noastre”, iar ascultătorii păreau că nu se mai satură să-l audă „povestind despre viață”.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top