Fericirea e predată de studenți

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Fericirea e predată de studenți 48
Fericirea e predată de studenți

„Să găsim bucuria în cele mai mici lucruri din jur”, acesta este obiectivul pe care și l-au propus studenții care au urcat pe scena Casei de Cultură a Studenților din Iași (CCS), joi, 11 aprilie de la ora 20.00, în timpul festivalului studențesc „Gaudeamus”. Sala CCS a fost plină la spectacolul intitulat „Tu mai știi cum este să fii fericit?”, care a fost pus în scenă de către tinerii din Liga Studenților de la Mecanică (LSM) și Asociația Studenților și Absolvenților de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului (ASAHGIM).

Luminile s-au stins și pe ecranul din sala „Gaudeamus” a CCS a început proiectarea unui filmuleț intitulat „In shadow-a modern odyssey”, o animație care arată omul în lumea modernă, înconjurat de tehnologie și cufundat în invidie și lupta pentru putere. Videoclipul ilustrează o succesiune de imagini care arată omul în diferite împrejurări, de la faptul că telefoanele au înlocuit comunicarea față în față, la momentele în care persoanele sînt manipulate de cei aflați la putere. Atunci cînd proiecția se termină și își fac apariția „actorii”, cu fețele acoperite de măști, tinerii pun în scenă un moment artistic însoțit de un monolog. „Avem timp pentru toate, să dormim, să alergăm în dreapta și în stînga, să regretăm ca am greșit și să greșim din nou, să judecăm pe alții și să ne absolvim pe noi înșine. Avem timp să facem proiecte și să nu le respectăm. Avem timp să ne facem iluzii și să răscolim prin cenușa lor mai tîrziu. Avem timp pentru toate. Nu e timp doar pentru puțină tandrețe, cînd să facem asta-murim”, răsună în întreaga sală o voce masculină. Sunetul se stinge ușor, iar actorii dispar după cortină și pe ecran pornește un alt filmuleț care prezintă visul unui băiat de a face artă. Un alt moment teatral, în care este prezentat faptul că banii nu vor înlocui niciodată visele, este însoțit de lectrura unei „pilde” din volumul „Prisaca unui roi stelar” de Efim Chicu. Textul este citit cu o voce calmă și gravă, în timp ce pe scenă sînt prezenți mai mulți studenți care dansează, cîntă sau pictează. Fiecare student se ocupă de pasiunea sa, în vreme ce altul se plimbă printre ei și le propune o valiză cu bani în schimbul talentelor lor.

După un timp atmosfera din sală se schimbă, iar pe scena CCS urcă Corul Marii Uniri a Ateneului din Iași, condus de dirijorul Andrei Fermeșanu. Vocile puternice și piesele patriotice se revarsă în întreaga sală și îți lasă impresia că ești la operă. De la muzică și dansuri populare la melodii și trupe de dans modern și stand-up, toate se întîlnesc într-un mix pe scenă. Într-un spectacol care a cuprins nu doar prezentarea talentelor ascunse printre băncile facultății, dar și răspunsul la întrebarea „tu mai știi cum este să fii fericit?”, studenții au demonstrat ca și-au găsit fericirea în ceea ce fac și nu contează faptul că nu studiază artele, căci dansul, muzica sau teatrul se pot întîlni și la mecanică sau inginerie.

de Victoria Sucitu

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top