Doza românească de lectură

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Doza românească de lectură 52

Cafeneaua Fika din Iași a găzduit joi, 25 octombrie 2018, începînd cu ora 18.30, lansarea cărții „O formă de viață necunoscută” de Andreea Răsuceanu. Alături de scriitoare s-a aflat prof. univ. dr. Bogdan Crețu, director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” din Iași, care a moderat discuția și a dialogat cu scriitoarea. Acesta a deschis seara cu o recenzie proprie a cărții, afirmînd, printre altele, și faptul că opera literară a autoarei este „un joc subtil și interesant”, remarcînd și că aceasta „știe ce să apropie de retina cititorului.”

Prof. univ. dr. Bogdan Crețu a relatat publicului din sală ceea ce cartea redă – o poveste a Bucureștiului surprins în trei epoci diferite: secolul al XVIII-lea, secolul XX, cu perioada celui de-al Doilea Război Mondial și epoca contemporană.Acestea din urmă sînt reprezentate de poveștile a trei femei: Ioana, Elena și Stanca. Fiecare dintre ele trăiește cumva sub senzația acută a trecerii ireversibile a timpului, a efemerității lucrurilor, fapt care le îndeamnă să lase un folos în urma lor. Acest lucru le și reușește, întrucît personajele feminine aleg, pe rînd, să construiască o casă, o biserică sau să-și întemeieze pur și simplu o familie. Apropierea morții le sîcîie existența, ceea ce face ca moartea însăși să devină unul dintre subiectele în jurul cărora conversația celor doi prezenți la eveniment să se lege.Stanca Mîntuleasa ridică o biserică cu gîndul la un bărbat pe care îl crede mort, Elena Mangîru visează să construiască o casă, pe locul unor foști boieri, însă planurile îi sînt date peste cap din pricina unui moment fatidic în istorie, anume Primul Război Mondial, iar cel mai apropiat personaj în timp, din secolul XX, Ioana, are un plan venit dintr-o experiență personală.

Conform viziunii lui Bogdan Crețu asupra cărții, tema abordată, cu precădere, în roman este lupta contra morții, „fiecare personaj pierde pe cineva, iar moartea este extrem de concretă, indiferent de cît de îndepărtată o vedem.” Acesta spune în continuare că „spațiul în care trăim se impregnează în noi. În carte sînt prinse multe senzații, detalii, percepții și mirosuri.” Făcînd referire la scriitura și talentul Andreei Răsuceanu, Bogdan Crețu a mai afirmat că „scriitorii buni te fac să citești cu toate simțurile.”

Cunoscută pentru cărțile de non-ficțiune și pentru critică literară, Andreea Răsuceanu își surprinde cititorii printr-o operă mai degrabă fictivă, dar captivantă, prin intermediul căreia evocă trei imagini distincte ale Bucureștiului. În prezent, scriitoarea lucrează la un dicționar de locuri literare bucureștene, alături de Corina Ciocârlie, eseistă și critică literară română, „care va fi publicat anul viitor”, conform spuselor ei, dar și la conturarea unei viitoare cărți de proză.

Text de Claudia Cociug

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top