Dezastrele care ne înconjoară

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Dezastrele care ne înconjoară 12
Dezastrele care ne înconjoară

Deși piesa „Proteine Fluo­res­cente” nu reflectă un dialog în­tre per­sonaje și nici nu are conflict sau acțiune propriu-zisă, aceasta este construită pe povestea oamenilor și a orașului în care trăiesc. Piesa este realizată prin interme­diul unui colaj de întîmplări, gînduri sau citate adunate din diferite jur­nale, care au fost prezentate pu­blicului miercuri seară, la Teatru Fix.

Mesajul transmis pare a fi ace­la că, în ciuda dezastrelor absurde din jurul nostru, în ciuda fricii de moarte, trebuie să continuăm să ne trăim viața cu gîndul că totul e bine. Cei cinci actori, îmbrăcați a­proape la fel, fiecare cu cîte o pe­reche de căști colorate, stau în mij­locul scenei și se uită la public des­chizând piesa cu întrebarea „Ce s-ar întîmpla dacă o tornadă ar lovi A­merica?” Unul dintre dintre ei su­­­gerează să ne ascundem sub a­pă, un altul să plecăm pe o altă pla­netă, în timp ce al treilea crede că aterizarea pe lună a fost „o far­să”. Ca răspuns la întrebarea cum ar arăta sfîrșitul lumii, unul dintre actori ne spune că ar fi beznă. În sală se face apoi întuneric, singurul lucru vizibil fiind o sticlă ver­de, fluorescentă, care pare să plu­tească prin fața noastră.

Mesaje în sticlă

Prima parte este relatată prin re­citarea unor fragmente din me­moriile Ecaterinei Teodoriu, publicate în „Observatorul militar”. A­flăm astfel, prin intermediul actorilor, despre momentele de vitejie ale Ecaterinei de la bătălia de la Mă­rășești unde, deși rănită în timp ce încerca să scape din custodia u­nor soldați, s-a întors înapoi pe cîm­pul de luptă. Scena se schimbă și urmează o relatare scurtă des­pre un bătrînel care stă la balcon în­conjurat de mușcate, fiind curios ce părere au porumbeii despre grijile, anxietățile și fricile noastre.

U­nul dintre actori face apoi o com­parație între generații și su­ge­rează că, avînd în vedere opor­tunitățile pe care le avem, ar trebui să fim o ge­nerație fericită. La un moment dat, sticla fluo­re­scentă ajunge la A­lexandra Caras, una din­tre ac­trițe. Ea ne întreabă ce ar trebui să fa­că mai de­parte: să desfacă și să ci­tească me­sajul di­nă­untru sau nu. Într-adevăr, chiar as­­ta te și aștepți să se întîmple. În schimb, Ale­xan­dra se ridică și pu­ne sticla deopar­te, ne­des­făcută, gîn­dindu-se că nu se va întîmpla nimic grav dacă nu ci­tește me­sa­jul.
Printre povești se numără și cea a unui student care stă prost cu banii, sau cea a fetiței care vrea să meargă în pădure cu părinții ei.

De asemenea, au fost men­țio­nate diverse atentate, precum cel din Or­lando sau cel de la aeroportul Atatürk, cei cinci întrebîndu-se, la sfîrșitul acestei părți a spectacolului, dacă e mai rău să tră­iești cu fri­ca de moarte, sau cu frica că nu ai să cunoști vreodată iubirea. La fi­nal, luminițele verzi care ne în­conjoară, accentuează tonul op­timist al piesei care ne ia gîndul de la sfîrșitul lumii și de la alte tra­gedii.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top