Armonia destrămării unui vis

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Armonia destrămării unui vis 10

Teatrul contemporan se joacă în afară scenei. Pe scaune, pe treptele sălii și în ochii fiecărui spectator. Nu există inhibiții sau pudibondrie, ci doar o ușoară modestie a actorului care strigă din toți rărunchii „Uitați-vă la mine!”. Iar de se întîmplă să rămînă fără suflu, se așază pe canapeaua din decor și așteaptă să fie scos din scenă odată cu recuzita. Doar că cele patru seri ale festivalului ContemporanIS, găzduite de Casa de Cultură a Studenților (CCS), între 22 și 26 aprilie, îi obligă să rămînă în vertij.

Cine uită de trei ori

În prima seară a jocului, în sala Gaudeamus a CCS se făcea Anul Nou pentru trei cupluri plecate după avere din Belgrad. Pașii grăbiți ai unei fete, lipită de gîtul iubitului său, anunțau o tragedică „Trilogie din Belgrad” la care se rîde cu lacrimi. Ea îl implora să nu o lase, iar el îi spunea într-una că pleacă în Cehia să facă bani. Atît i-a rămas fetei după doi ani în care Mika a dansat gol prin baruri, cu fratele său, Kika. L-a așteptat cît a putut, pînă cînd a crezut că îmbătrînește și că n-o mai vrea nimeni de nevastă. S-a luat cu primul bogătan pe care i l-a adus maică-sa la ușă și a plecat, fără să-i spună nimic lui Mika.

Din cauza aceluiași vis de îmbogățire s-a pierdut și căsnicia lui Milos. A îndrăznit acum un an să-și ia nevasta și să plece-n Australia, departe de comunismul care-i ajunsese pînă la oase. A așteptat puțin, și și-a chemat amanta, cu tot cu bărbat după ea. Le-a promis amîndurora că acolo or s-o ducă mai bine ca niciodată. Dar e de ajuns un singur păhărel de țuică trimisă de acasă ca Milos să-și dorească numai rele: ar vrea ca nevastă-sa să moară, amanta lui să dispară, iar el să se poată întoarce acasă ca un rege. Dar în loc de asta, s-a ales cu un scîncet de copil pe care nu-l mai suportă și o nevastă beată care-l înjură și-l bate.

Numai peste un singur copil teribilist se pare că a dat norocul. Jovan a venit în Hollywood ca să joace în filme și a ajuns să spele pe jos. Dar e mulțumit că poate fuma iarbă oriunde. Asta pînă cînd se întîlnește cu Mara, o sîrboaică de-a lui de care se îndrăgostește pe loc. Ajung să-și împlinească visul după care au plecat: să fie liberi și să facă dragoste toată ziua. Doar că Belgradul se-ntoarce peste ei ca o molimă și într-un singur ceas se încheie toată bucuria. Jovan rămîne cu un glonte bine înfipt în tîmplă, iar Mara nu-și poate lua ochii de la violatorul său, Daka.

Incendiatorul ce se temea de scrum

Dar despre toate astea, Ada Milea a rămas „Fără păreri”. Și-a luat chitara și cei doi amici, pe actorii Catinca Tudose și Octavian Jighirgiu și-a înmărmurit pe scenă în cea de-a doua seară a festivalului. Ne-a spus că „nenorocirea se învîrte deasupra capului nostru” și ne-a lăsat să ne frămîntăm. Apoi ne-a asigurat că toată viața noastră n-o să se liniștească pînă cînd „n-o să se facă scrum” și ne-a mărturisit că se teme de foc de cînd n-a mai văzut piesa în care joacă cei doi amici ai săi „Biederman și incendiatorii”. Își dorește numai să locuiască într-un oraș care să ardă din temelii, peste care să se construiască altul, mai luminos și mai curat. Iar dacă nu se va înfăptui întocmai, va avea grijă să pună o scînteie în gîndurile oamenilor și să o lase să se facă văpaie. Și cînd va mistui totul, ne va chema și pe noi, să strîngem cenușa și să ne-o punem în cap.

Olimpiada fetelor bune

De flăcări se teme și Pompiereasa. Adăpostește în cea de-a treia seară a festivalului, într-o baracă în care nu se fumează trei prostituate alungate din Moscova. Ele sînt cele trei „Stele în lumina dimineții”, care așteaptă să treacă Olimpiada ca să se poată întoarce acasă. Maria, Lora și Anuska nu vor decît să trăiască în iubire și să se îmbete pe scena Sălii Teofil Vâlcu din Teatrul Național „Vasile Alecsandri” . Visează să plece cu bărbați străini departe de Rusia lor friguroasă. Dar pînă atunci, miliția le-a trimis într-un fost sanatoriu pentru nebuni, să se căiască și să uite de viața lor desfrînată. Nu pot face asta. Caută să fugă de acolo deși nimeni nu le ține prizoniere. Tot amînă plecarea lor din cocioaba de lemn pînă cînd fuga le găsește pe toate visînd la moarte.

***

Draperiile roșii nu se lasă pe cît de repede ne-am aștepta. Ele lasă la vedere micile discuții din culise și îmbrățisările pe care și le dau tinerii actori între ei. Doar ei țin ochii închiși pînă cînd toată lumea se ridică în picioare și îi alungă cu aplauze.

***

Cea de-a doua ediție a Festivalului de Teatru Contemporan ContemporanIS 2010, a debutat joi, 22 aprilie, la ora 17, cu piesa de teatru „Trilogie din Belgrad”, jucată de studenți ai Universității de Artă Teatrală din Tîrgu Mureș. Cea de-a doua seară i-a avut ca invitați pe scena CCS pe Ada Milea și actorii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași: Catinca Tudose și Octavian Jighirgiu, care au interpretat cîteva fragmente din piesa „Biederman și incendiatorii”. Cea de-a treia seară a festivalului s-a încheiat cu piesa „Stele în lumina dimineții”, jucată de studenții Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj, pe scena din Sala Teofil Vâlcu, a Teatrului Național din Iași.

Evenimentul se va încheia luni, 26 aprilie, cu piesa „Plecați în UE”, jucată de studenții Universității de Artă „George Enescu” din Iași.

Adriana ZĂVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top