Ziua Mondială a apei sărbătorită prin poezie

Academia de gardă Niciun comentariu la Ziua Mondială a apei sărbătorită prin poezie 235
Ziua Mondială a apei sărbătorită prin poezie

Vineri, 22 martie, la ora 18:00, la Librăria Cartea Românească din Iași, a fost lansată cartea „Apa care își bea mâinile”, scrisă de Radmila Popovici. Alături de scriitoare au fost prezenți și Lucian Vasiliu, scriitor și membru în Uniunea Scriitorilor din România, lect. univ. dr. Livia Iacob profesor la Facultatea de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și scriitorul Horia Zilieru. Evenimentul a fost moderat de conf. univ. dr. Paul Gorban, cadru didactic la Universitatea „Apollonia” din Iași.

Conf. univ. dr. Paul Gorban a fost cel care a introdus-o pe Radmila Popovici, spunînd despre poeziile acesteia că sînt foarte calde și că te încarcă cu energie pozitivă. Deși pe afișul de prezentare era trecut și scriitorul Valentin Talpalaru, acesta nu a putut ajunge la eveniment. „Este în drumeții, dar m-a rugat să spun cîteva cuvinite din partea lui. În această colecție, Radmila e meteorologul de serviciu, ea ocupîndu-se cu cotele apelor Siretului, Prutului, Dunării. Cînd vine la Iași simțim poeticește cum crește cota apei Bahluiului”, a spus Lucian Vasiliu, transmițînd mesajul lui Valentin Talpalaru.

Radmila Popovici a ținut să amintească celor prezenți că este și Ziua Mondială a Apei. „Nu am pus intenționat lansarea de carte în această zi, pur și simplu așa s-a nimerit”, a declarat aceasta. Autoarea i-a mulțumit public lui Lucian Vasiliu, spunînd că el a fost, de fapt, cel care a ales titlul cărții. „Inițial am trimis cartea la editură cu titlul «Cartea fără titlu», dar Lucian nu a fost de acord și a luat un vers din poezia «Mă numesc apă». Cel mai potrivit vers a fost «Apa care își bea mâinile»”, a declarat scriitoarea. Aceasta a mai adăugat că majoritatea poeziilor au fost scrise cînd stătea cu tatăl ei care era bolnav și care a murit exact în ziua în care ea îi trimisese cartea lui Lucian Vasiliu. Radmila a mulțumit și scriitorului Horia Zilieru pentru curajul pe care l-a avut atunci cînd a fost la ea în Basarabia și a strigat pe stradă către oameni că aceasta este o poetă adevărată.

Horia Zilieru a încheiat evenimentul adăugînd că poemele feministe ale Radmilei sînt asociate cu cele ale unei scriitoare care se răzvrătește împotriva comunismului și implicit a conducătorului, purtînd manșete pe care scrie „Noi vom cînta de acum bărbații”.

de Mădălina Pântescu

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top