Un profesor de la Politehnică a cîștigat Marele Premiu Euroinvent

Academia de gardă Niciun comentariu despre Un profesor de la Politehnică a cîștigat Marele Premiu Euroinvent 10
Un profesor de la Politehnică a cîștigat Marele Premiu Euroinvent

Salonul de Inventică Euroinvent 2017 a fost deschis oficial pe 25 mai, în Sala „Henri Coan­dă” de la Palatul Culturii, acolo unde Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, le-a oferit organizatorilor, din partea instituției pe care o conduce, Premiul „Cucuteni 5000”, în semn de apreciere. Tot atunci, au fost acordate premii de recunoștință celor 17 ambasadori ai inovației, care provin din 15 țări diferite. În continuare, timp de trei zile, pînă sîmbătă, 27 mai, inventa­to­rii din peste 30 de țări și-au expus cele peste 500 de invenții și au par­ticipat la ateliere de lucru, conferințe și la Salonul de Arte Vizuale, orga­nizat de profesorii Univer­si­tății Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

În ultima zi a avut loc gala de premiere a inventatorilor, începînd cu ora 14.00, în „Sala Voievozilor” din cadrul Palatului Culturii, acolo un­de fiecare instituție parteneră a acordat un număr diferit de premii in­ventatorilor înscriși la Euroinvent 2017. Prof. univ. dr. ing. Marian Silviu Po­boroniuc, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), a primit „Marele Premiu Euroinvent”, în valoare de 10.000 de lei, pentru cea mai bună invenție, oferit de Fundația „Dan Voicu­les­cu”. Invenția sa poartă numele de „Mechatronic glove” (n. red. mănușa mecatronică) și este destinată persoanelor cu dizabilități. „Este o onoare pentru noi. Indirect vor beneficia de acest premiu pacienții din orașul nostru pentru recuperare locomotorie. Acest premiu ne va stimula și cu siguranță vom dezvolta noi produse pentru acești oameni care merită o viață mai bună”, a declarat prof. univ. dr. ing. Marian Silviu Poboroniuc.

De asemenea, în fața celor peste 250 de oameni, a fost acordat și premiul pentru știință care i-a revenit unei echipe de cer­ce­tă­tori de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. Prof. univ. dr. Ion Sandu, cel care a pus bazele salonului de inventică „Euroinvent”, a primit me­dalia Academiei de Științe a Moldovei, iar premiul pentru cel mai în vîrstă inventator i-a fost oferit profesorului Vasile Lupu, în semn de apreciere pentru experiența acumulată pe parcursul anilor. Universi­ta­tea Tehnică a Moldovei din Chișinău i-a premiat pe tinerii care fac parte din proiectul „T.U.Iasi Racing”, pentru mașina de curse pe care au construit-o.

Euroinvent 2017 a fost organizat de TUIAŞI, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Pentru Protecția Mediului, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, UMF Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, UNAGE Iași și Universiti Malaysia Terengganu.

Articole similare:

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top