Universitățile din Iași își aleg decanii

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitățile din Iași își aleg decanii 15

Instituțiile de învățămînt superior ieșene intră în ultimele etape ale ale­ge­rilor structurilor de conducere. În acest sens, pînă la sfîrșitul lunii, toate universitățile din Iași, cu excepția Uni­versității de Arte „George Enescu” (UAGE), vor trece prin cel puțin una dintre fa­zele alegerii decanilor facul­tă­ților.

În cazul Universității „Alex­an­dru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), între 9 și 16 martie, cei care au dorit să candideze pentru șefia uneia dintre cele 15 facultăți au fost nevoiți să își de­pu­nă la Rectorat dosarul. Acesta trebuia să con­țină planul managerial și CV-ul cadrului didactic. Mai departe, săp­tă­mî­na tre­cută, între 19 și 22 martie, candi­datu­ri­le au fost supuse unui vot secret în Con­siliile Facultăților, fiind avizate pentru ultimul pas doar acele cadre di­dactice care au întrunit 50^1% dintre voturile celor din consiliu. Iar de vi­neri, 23 martie, a început ultima etapă care constă în susținerea unei probe de in­terviu în fața unei comisii formate din rectorul instituției de învățămînt superior și echipa de prorectori. Pînă la în­chiderea ediției au fost intervievați can­didații de la Facultățile de Economie și Administrarea Afacerilor, Drept și cei de la Fizică. Rezultatele finale de la toate facultățile vor fi validate în ședința de Senat de joi, 29 martie.

La UAIC a existat, la nivelul vo­tu­lui Consiliilor Facultăților, cîte un candidat respins de la Facultățile de Fi­zică, Informatică și Litere. La ultima dintre acestea și-au depus candidatura pen­tru șefia structurii de conducere prof. univ. dr. Codrin Cuțitaru, care a pri­mit 23 de voturi din 27 posibile, prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu, 16 din 27, pe cînd prof. univ. dr. Eugen Mun­tea­nu a fost ales doar de șase membri ai consiliului. La Fizică au fost două can­didaturi pentru funcția de decan. Dacă prof. univ. dr. Ovidiu Florin Căltun a primit zece din cele 18 voturi posibile și conf. univ. dr. Sebastian Po­pes­cu a fost votat în unanimitate, prof. univ. dr. Tudor Luchian a fost respins, primind acceptul doar a șase din cei 18 membri ai consiliului.

Ultimul caz în care un profesor a fost oprit din cursa pentru decanat a fost cel de la Facultatea de Informatică, unde fostul șef al structurii, prof. univ. dr. Gheorghe Grigoraș nu a reușit să obțină 50^1% din voturi. „Nu am nici o nemulțumire! Consiliul nostru s-a orientat foarte bine spre tineri cu ener­gie și cu idei noi! Le doresc să aibă suc­ces”, a declarat acesta după aflarea re­zultatelor. La celelalte facultăți votul a decurs fără astfel de probleme, cele mai multe abțineri înregistrîndu-se la Facultatea de Teologie Ortodoxă. La UAIC există însă o confuzie în ceea ce privește importanța voturilor din con­silii. Pe de o parte, candidatul care nu obține avizul Consiliului Facultății nu se poate prezenta la interviul realizat în prezența rectorului și a echipei de pro­rectori. Pe de altă parte, reprezentanți ai universității ridică problema importanței, în interviurile finale, ale sufra­gi­ilor pe care le primesc candidații din partea consiliilor. „Nu reiese de nică­ieri dacă voturile astea de la avizare au vreun rol sau nu în alegerea decanilor sau rectorul poate alege în funcție de preferințele sale, fără a lua în considerare acele voturi. Vom vedea ce va fi,” a declarat prof. univ. dr. Ștefan Avă­danei, fostul decan al Facultății de Li­tere.

Primii aleși

Singura instituție de învățămînt su­perior în interiorul căreia selecția de­ca­nilor pentru toate cele patru facul­tăți a fost finalizată săptămîna trecută este Universitatea de Științe Agri­co­le și Medicină Veterinară „Ion Iones­cu de la Brad” (USAMV). Depunerea dosarelor a avut loc la rectoratul universității, miercuri, 21 martie, între orele 8.00-15.00 și, la aceeași dată, s-a verificat și eligibilitatea candidați­lor. Ast­fel, în ședințele de joi, 22 martie, re­pre­zentanții Consiliilor Facultăților au stabilit că toate cele opt dosare de­pu­se, în total, la nivelul universității, îndeplinesc normele stabilite prin Me­todologia de organizare a concursului pentru selectarea decanilor. „Toate do­sarele au fost validate. Există cîte două candidaturi la nivelul fiecărei facultăți, iar mîine (n.r.: vineri, 23 martie) se va desfășura procedura de evaluare în ca­drul consiliului comisiei de concurs. Nu au existat cazuri de incompatibilitate sau conflict de interese, așa că se­lec­ția se va face din toate cele opt do­sa­re depuse”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Țenu, prorector cu activitatea edu­cațională.

Astfel, în urma selecției, s-a de­cis, vineri, 23 martie, că Facultatea de Agri­cultură va fi condusă în următorii pa­tru ani de către prof. univ. dr. Teodor Ro­bu, cea de Horticultură de către prof. univ. dr. Lucia Draghia, în fruntea Facul­tă­ții de Zootehnie va sta prof. univ. dr. Benone Păsărin, iar prof. univ. dr Li­viu Miron va conduce Facultatea de Medicină Veterinară. Rezultatele vor fi validate luni, 26 martie, în cadrul ședinței Senatului.

Artele, cele din urmă

La celelalte trei universități din Iași situația este diferită de cea de la USAMV. La Universitatea de Me­di­ci­nă și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) au fost depuse dosarele de candidatură pentru funcția de conduce­re a celor patru facultăți. Astfel, la Fa­cultatea de Medicină candidează fos­tul decan, prof. univ. dr. Doina Azo­i­căi și conf. univ. dr. Ionela Lă­cră­mio­ara Șerban, la Facultatea de Far­ma­cie sînt în cursă pentru funcția de de­can prof. univ. dr. Monica Hancianu și asistent univ. dr. Mihai Apostu. Pen­tru următorii patru ani la conducerea Fa­cultății de Medicină Dentară candi­dea­ză prof. univ. dr. Monica Silvia Ta­triciuc și conf. univ. dr. Norina For­na, în timp ce la Bioinginerie conf. univ. dr. Dan Zaharia și conf. univ. dr. Li­li­ana Vereștiuc. Pînă vineri, 23 martie, au fost audiați candidații în Con­si­liile Facultăților, iar săptămîna vii­toa­re vor fi anunțate rezultatele. In­ter­vi­u­rile în fața comisiei conduse de către rec­tor se vor desfășura între 9 și 14 apri­lie.

La Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași, din cauza reface­rii alegerilor la nivel de Senat și de Consilii ale Facultăților, s-au depus candidaturile pentru funcția de decan, însă avizarea va avea loc abia săp­tă­mî­na viitoare, pe 29-30 martie. In­te­r­vi­urile se vor desfășura între 2 și 3 a­prilie.

O situație aparte este la UAGE, un­de pînă acum abia s-a discutat me­to­do­logia de alegere a decanilor. „Nu, în nici un caz nu au fost depuse dosare de candidatură la noi. Abia miercuri (n.r.: 21 martie) a avut loc Ședința Sena­tu­lui în care s-a discutat metodologia. În mo­mentul în care ea va fi finalizată și va­li­dată, respectiv semnată de rector, do­cumentul va fi afișat pe site”, a de­cla­rat prof. univ. dr. Atena Elena Si­mi­o­nescu, rector UAGE.

Săptămîna vi­i­toare se va stabili și la Arte care va fi, în continuare, calen­darul de ocupare a funcțiilor de de­can la cele trei facultăți: de Interpretare Muzicală, de Compoziție, Mu­zi­co­lo­gie, Pegagogie Muzicală și Teatru și de Arte Plastice, Decorative și De­sign.

Dan CONDREA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top