Universitățile ieșene își păstrează cifrele de școlarizare din anii trecuți

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitățile ieșene își păstrează cifrele de școlarizare din anii trecuți 26
Universitățile ieșene își păstrează cifrele de școlarizare din anii trecuți

Universitățile de stat din Iași vor avea pentru anul universitar 2016-2017 cifre de șco­la­rizare similare cu cele aprobate pentru anul universitar ce urmează să se încheie în iulie. Cifrele au fost primite și publicate în toate instituțiile de în­vă­țămînt superior de stat, pentru licență și master, urmînd să fie primite și cele de la doctorat, unde prima sesiunea de admitere începe la 1 septembrie. Potrivit reprezentanților universităților, toate in­formațiile necesare pentru admitere sînt afișa­te pe siteuri proprii, dar mai pot apărea unele mo­di­ficări pe parcurs. „Numărul de locuri a rămas același ca anul trecut, repartiția buget-taxă a aces­tora fiind deja stabilită în Consiliul de Admi­nis­trație, urmînd a fi votată și validată și în Senat, ca mai apoi să se afișeze pe site-ul universității”, a declarat prof. univ. dr. Doina Azoicăi, prorector responsabil cu strategia instituțională la Universitatea de Medicină „G.T. Popa” din Iași (UMF). Admiterea pentru toate ciclurile universitare de la UMF se realizează doar prin concurs de admitere, desfășurat în luna iulie, sub forma unui test grilă.

Cele mai multe locuri disponibile la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) sînt la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, unde există 494 doar la buget. În total, Politehnica ieșeană are 3.101 de locuri la buget și 674 cu taxă la nivel de licență, iar la master 2.220 de locuri bugetate și 729 cu taxă. „Noi ne dorim un număr mare de candidați, dar există foarte mulți factori care contribuie la acest lucru, cum ar fi numărul de elevi care promovează examenul de bacalaureat și apoi numărul celor care doresc să facă o carieră în inginerie. În ultimii ani, numărul de candidați nu s-a modificat consistent, deoarece noi mizăm pe acei elevi care nu se tem de matematică, astfel că avem un nucleu oarecum constant de tineri candidați”, a precizat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghe­din, prorector responsabil cu activitatea didac­ti­că și asigurarea calității.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) scoate la concurs, la nivel de licență, în jur de 6.430 de locuri, dintre care 3.600 la buget, iar pentru master aproximativ 3.750, cu 2.400 locuri pentru buget. Conform informațiilor furnizate pe siteul UAIC, cifrele reprezintă propunerile uni­ver­sității ce urmează a fi aprobate de minister, iar aceste date nu cuprind și locurile pentru can­di­da­ții din Republica Moldova și de etnie rromă. Și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” de la Iași (USAMV) oferă un număr de locuri similar cu cel de anul trecut, anul acesta fiind 739 de locuri disponibile pentru buget și 437 la taxă, pentru licență, iar la masterat 360 și 189 cu taxă.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top