Ultimele doctorate pe bani europeni trăiesc din împrumuturi

Academia de gardă Niciun comentariu la Ultimele doctorate pe bani europeni trăiesc din împrumuturi 7

Instituțiile de învățămînt superior ieșene nu au primit de mai bi­ne de un an rambursările din cadrul pro­iec­telor de burse doctorale Pro­gram Ope­ra­țio­nal Sectorial pentru Dezvoltarea Re­surselor U­ma­ne (POSDRU). Stu­den­ții din anul al III-lea al ciclului de doctorat trebuiau să primească burse în valoare de 1850 de lei, însă totul de­pin­de de modul în care universi­tă­ți­le și-au gestionat propriile re­sur­se.

Pentru a reuși să plătească bur­se­le doctoranzilor, Universitatea de Ști­in­țe Agricole și Medicină Ve­te­ri­nară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași a fost nevoită să scadă cuantumul acestora. „Am a­chitat cîte 700 de lei lunar fiecărui stu­dent, cu precizarea că pentru cei plecați cu mo­bi­lități, bursele au fost plătite integral. Noi avem un contract între universitate și Autoritatea de Management a POSDRU (AM­POS­DRU) prin ca­re aceștia erau o­bligați ca cererea de ram­bursare să fie verificată și achitată în 45 de zi­le. În realitate, verificarea și evalua­rea cererilor de rambursare s-a re­alizat vreme de un an și trei luni. În aceste condiții, universitatea nu a a­vut suficiente fonduri pentru a plăti bur­se­le și de aici au pornit în­tîr­zi­erile asu­pra plăților”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Țenu, prorector USAMV.

În schimb Universitatea Teh­ni­că „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a reușit să achite din fon­duri proprii bursele, la zi. A­ceasta a demarat pro­iectul de burse doctorale EURO­DOC în octombrie 2009 care, la sfîrșitul lu­nii februarie 2013, urmează să fie fi­na­lizat. „I­nițial au fost 141 de docto­ranzi, au mai rămas 129 care trebuie să fi­na­lizeze programul și trei care mai au de susținut teza. În jur de 80% din grupul țintă a primit titlul de doctor”, a declarat prof. univ. dr. ing. Lu­mi­ni­ța Mihaela Lupu, director al pr­o­iec­te­lor EURODOC de la TUIAȘI. Bur­sele în valoare de 1.850 de lei în țară și 3.700 lei pentru mobilități de studiu în străinătate au fost achitate complet, fără a fi diminuate, „dar au fost unele în­tîrzieri, de maximum două luni ca­re ulterior au fost recuperate”, a a­dă­ugat prof. univ. dr. ing. Lu­mi­ni­ța Miha­e­la Lupu. Singurele cheltuieli pe care uni­versitatea nu a reușit să le plătească în totalitate au fost deplasările la conferințe și în scop de cercetare ale doctoranzilor, pentru care nu există în acest moment bani.

În aceeași situație se regăsește și Uni­versitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași, unde doctoran­zi­lor li s-au plătit bur­se­le la vreme. „Nu au existat sincope de plată sau alte probleme pentru studenții doctoranzi, ne aflăm la zi cu plata în cadrul proiectelor pentru că am reușit să dăm burse din resurse pro­prii”, a declarat conf. univ. dr. Dra­goș Pieptu, prorector cu strategie in­sti­tuțională, evaluare academică și re­la­ții cu organizațiile studen­țești, sin­di­cale, ONG-uri și comunitatea locală al instituției.

Conducerea Universității „Alexan­dru Ioan Cuza” din Iași susține că este mulțumită de rezultatele proiectului, aceasta justificînd că obiecti­ve­le au fost atinse și chiar depășite, la ni­ve­lul numărului de teze susținute și pu­blicate. În schimb, banii au fost ofe­riți pe mă­sură ce au venit. „În măsura în care primim fondurile pentru ce­re­rile de rambursare noi reușim să plă­tim bur­sele. Aceste proiecte s-au derulat foar­te greu din cauza su­me­deniei de proceduri birocratice și a incompetenției AMPOSDRU”, a de­clarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul instituției.

În așteptarea banilor

Chiar dacă într-o formă sau alta au reușit să ofere o parte dintre bani studenților, toate cele patru instituții de învățămînt superior ieșene au întîr­zieri în cazul ce­re­ri­lor de rambursare, pentru care uneori au primit răspuns după abia un an. „Problema în derularea și im­plementarea acestor pro­iec­te a fost generată de întîrzierea evaluă­rii și aprobării cererilor de rambursare de la Ministerul Educației, Cer­ce­tării, Tineretului și Sportului. Fi­ind­că me­ca­nismul este acesta, lu­ăm o prefinan­țare din partea AM­POSDRU, facem cheltuieli, plătim burse și solicităm rambursarea”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Țenu, prorector cu activita­tea e­du­ca­țio­nală la USAMV. Condu­ce­rea universității a primit răspuns doar la două dintre cererile de rambursare, o a treia fiind depusă din luna iu­nie, iar a patra aflîndu-se în stadiul de pre­gă­ti­re, restul plăților fiind susținute din fonduri proprii.

În cazul TUIAȘI, în cadrul pro­iec­tului EURODOC au fost de­puse pînă acum patru cereri, iar a cincea se reali­zează acum. „La pri­mele două am pri­mit banii, a treia a fost înaintată în noiembrie 2011, are bun de plată de pe 8 august, din care s-a achitat doar 15% din contribuția Guvernului Ro­mâ­niei, iar restul banilor îi așteptăm. În total s-au rambursat 2.9 milioane de lei”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Lu­minița Mihaela Lupu. În aș­tep­tarea răspunsurilor la cererile de ram­bur­sa­re se află și bursele doctorale din ca­drul proiectului condus de UAIC și a celor două a UMF, care, deși au reali­zat for­me­le legale de decontare sînt încă în aș­teptare. „UMF Iași a primit su­mele aferente pentru primul an din fiecare proiect însă așteptăm de a­proa­pe un an rambursarea le­ga­lă,” a precizat conf. univ. dr. Dragoș Piep­tu.

Deși pe parcursul celor trei ani, proiectele de doctorat au în­tîm­pi­nat probleme la nivel financiar, cu întîrzieri la plata burselor cît și a rambursărilor, o mare parte din stu­denții înscriși au reușit să-și finali­zeze studiile și să primească titlul de doctor.

Paul ANDRICI

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top