Primul ieşean din Guvernul Grindeanu, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”

Academia de gardă, Subiectele săptămînii 1 comentariu la Primul ieşean din Guvernul Grindeanu, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” 1040
Primul ieşean din Guvernul Grindeanu, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Uni­ver­sității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), este noul ministru al Justiției în Guvernul condus de Sorin Grindeanu. Decretul de numire în func­ție a fost semnat joi, 23 februarie, de către Kla­us Iohannis, președintele României.

În acest context, vineri, 24 februarie, Senatul UAIC a decis suspendarea din funcția de rector a profesorului univ. dr. Tudorel Toader, fost ju­de­cător la Curtea Constituțională, și numirea profe­­sorului univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pen­tru activități studențești și parteneriate cu me­diul economic și sectorul public, în funcția de ordona­­tor de credite. „Rămîn suspendat din funcția de rec­tor atîta timp cît îmi voi exercita prerogati­ve­le de ministru al Justiției. În același timp, voi conti­nu­a și activitatea didactică la Facultatea de Drept, unde sînt profesor”, a declarat prof. univ. dr. Tu­dorel Toader.

Încă din anii 1860, au mai existat profesori ca­re au predat la UAIC și care concomitent, au o­cu­pat și funcții în Guvernul României. Dimitrie Gus­ti, filosof și sociolog, a fost ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice în două guverne; Vasile Con­ta, filosof și avocat – ministru al Cultelor și In­stru­cțiunii Publice; Titu Maiorescu, critic literar și rec­tor al universității între anii 1863-1867 a ocupat și funcția de prim-ministru al României timp de doi ani, între 1912 – 1914. Matei Cantacuzino, jurist și rec­tor, a fost ministru al Cultelor și Instruc­țiu­nii Pu­blice în 1918 și ministrul Justiției în 1920. Pe­tre Negulescu și Vespasian Pella, ambii profesori ai UAIC, au ocupat funcția de ministru al În­vă­ță­mîn­tului, respectiv ministru plenipotențiar la le­ga­ția României din Olanda și Elveția. Petre Andrei, sociolog și profesor al universității, a fost și ministru al Învățămîntului între anii 1938-1940. De asemenea, Ion Petrovici, filosof, a ocupat funcții în trei ministere, ultimul dintre acestea fiind Mini­ste­rul Culturii, între 1943 – 1944.

După anii 1990, niciun alt rector sau profesor al UAIC nu a mai fost numit ministru într-un gu­vern, astfel prof. univ. dr. Tudorel Toader de­vi­ne primul care deschide această listă. „Noi am fost onorați și în momentul în care am aflat că domni­­a sa va fi ministru al Justiției, l-am asigurat de tot spri­jinul nostru – ca echipă de prorectori. Ne-am gîndit că această poziție de demnitate publică va fi în folosul comunității academice a u­ni­ver­si­tă­ții, fiind în același timp o șansă pentru Iași, pentru re­giunea Nord-Est, avînd în vedere că din Iași, sau din Moldova, nu era nimeni în echipa ac­tu­a­lă de miniștri”, a declarat prof. univ. dr. Miha­e­la Onofrei.

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a su­fe­­rit și alte modificări, astfel funcția de ministru al Economiei a fost ocupată de Mihai Tudose, cea de ministru delegat pentru Fonduri Europene de că­tre Rovana Plumb, în timp ce Alexandru Petre­­­scu a fost numit ministru pentru Mediul de A­fa­ceri Comerț și Antreprenoriat. Prof. univ. dr. Tu­dorel Toader a preluat funcția de ministru al Jus­tiției, după ce Florin Iordache și-a dat de­mi­sia în urma protestelor ce au avut loc în lunile ianu­a­rie și februarie a acestui an.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Un comentariu

  1. Mariana Iliescu 28 februarie 2017 at 17:26

    Admitere, admitere, admitere!

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top