Ministrul Educației a rămas fără consilier personal

Academia de gardă Niciun comentariu la Ministrul Educației a rămas fără consilier personal 0

Consilierul personal al minis­tru­lui E­ducației, Cercetării, Ti­ne­re­tului și Spor­tului, Melania Man­­das Vergu, și totodată pur­tă­to­rul de cu­vînt al mi­nis­terului de re­sort a fost de­mis joi, 3 iu­nie. Mi­nis­trul Daniel Fu­­neriu a dis­­pus elibe­ra­rea din func­ție a pro­priu­lui său sfă­tuitor, prin Ordinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), nr. 4035.

Acest lucru s-a întîmplat du­­­pă ce mai mul­te instituții de presă au publicat cîteva materiale, po­tri­vit cărora, Melania Man­das Ver­gu face abuz de funcția pe ca­re o de­ține pentru implementarea unui pro­­iect de patru milioane de eu­ro, ca­re a fost aprobat pe 31 ianuarie 2010, de­și consilierul spune că acest lucru a avut loc în 2009. Proiectul se nu­meș­te „Practică să în­veți, învață să practici” și vizează fo­rmarea profesională a ti­nerilor și sta­giile de practică ale a­ces­tora, iar fos­tul consilier al minis­tru­lui este ma­na­gerul proiectului. Po­trivit do­cu­­men­telor transmise de mass-me­dia, Me­lania Vergu a trimis mai mul­tor u­niversități din țară, un act prin care so­licită informații cu pri­vi­re la modul în care se desfășoară pro­gramele de prac­tică, pe care l-a sem­nat și ștampilat din poziția de con­­silier al minis­tru­lui.

Jurnaliștii au relatat că fostul consi­lier a fost favorizat în ac­cep­ta­rea de­marării proiectului, deoarece mi­nis­trul Funeriu a numit-o pe Me­la­nia Vergu în comitetul de mo­ni­to­ri­za­re a Programulului O­pe­rațional Sec­torial Dezvoltarea Re­surselor U­­mane, pe același do­me­­niu în care a­ceasta avea proiectul depus.

În urma presiunilor mediatice, mi­nistrul Funeriu i-a acordat Me­la­ni­ei Vergu un termen de 15 zile pentru ca aceasta să se pronunțe da­că va păs­tra funcția din minister sau va ale­ge poziția de manager de pro­iect, pen­tru a elimina orice suspi­ciune de in­compatibilitate. Însă, în mai puțin de trei zile de la fur­ni­za­rea acestor in­for­mații, ministrul a ales să își demită con­silierul, fără a da explicații în pu­blic.

Din polul opus

Ca reacție la cele întîmplate, fostul purtător de cuvînt al MECTS preci­zează: „În primul rînd, fondu­rile structurale nu aduc profit ni­mă­nui, în ti­pul acesta de activități, in­di­ferent de cel care face propunerea sau încearcă să facă cererea de fi­nan­țare trebuie să ai­bă contribuția pro­prie și ele sînt me­­nite să aducă plus valoare. Iar dacă muncești și faci totuși un proiect, ai și tu un sa­la­riu sau poți să achiziționezi lu­­cruri pentru firmă, pentru asociație, pen­­tru fundație. Toate lucrurile a­stea sînt perfect legale. Și-atunci in­ter­pre­tă­­rile total tendențioase, de­na­tu­rările de realitate, toată mizeria as­ta im­po­si­­bilă, pentru că mie mi s-a părut așa o chestie absolut imposibi­lă, pentru m­­ine nu poate să aibă al­tă justificare de­cît necunoașterea subiectului, ei nu și-au făcut datoria lor de jurnaliști.”

Mai mult, potrivit spuselor Me­la­ni­ei Vergu, aceasta va da în judecată pos­turile de televiziune Realitatea TV și Antena 3 pentru materialele di­fu­za­te pe post și posibil și presa scri­să care a tratat neprofesionist acest su­biect. Întrebată fiind cum și-a mo­tivat ministrul aceeastă hotărîre, aceasta a menționat: „Mi-a explicat de ce a luat această decizie, dar prefer ca explicația să o dea dînsul. Mi-a explicat că din cauza presiunilor, din ca­uza acestei ne­bunii care se rosto­go­leș­te, eu totuși eram purtătorul de cu­vînt al ministe­ru­lui, iar decizia îi a­par­­ține. Nu pot să spun că mă încîntă, eu aș fi dorit altceva, însă ceea ce zi­ce, eu respect. ce face presa e mani­pu­­­lare și incitare clară. Vedem din ce mo­­tive au fost fă­cute. Ori din prostie sau lipsă de profesionalism a jurna­lis­­­tului ori din rea intenție.”

În afară de coordonarea proiectului de formare profesională în școli, fos­tul consilier se gîndește să înceapă o carieră didactică și să predea „Etica și deontologia presei” studenților de la facultățile de jurnalism din țară.

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top