Geologia ieșeană a omagiat un Doctor Honoris Causa din Germania

Academia de gardă Niciun comentariu la Geologia ieșeană a omagiat un Doctor Honoris Causa din Germania 13

Profesorul german Harald Dill, de la Institutul Federal pentru Geo­științe și Resurse Naturale din Hanovra, a primit titlul de Doctor Honoris Cau­sa din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Dis­tin­cția i-a fost acordată joi, 30 mai, în Sala Se­nat a UAIC, de către o comisie condu­să de prof. univ. dr. Vasile Ișan, recto­rul instituției de învățămînt superior, din i­ni­țiativa corpului didactic al Fa­cul­tă­ții de Geografie și Geologie a UAIC

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, prorector pentru programe de masterat și studii doctorale și cadru didactic a dat citire do­cumentului Laudatio, explicînd, cu a­cest prilej, omagiul adus profesorului Ha­rald Dill. „În decursul a peste 35 de ani de ac­tivitate a acumulat o experiență re­ma­r­­cabilă în domeniul geologiei re­gio­na­le, prin efectuarea de cercetări, excursii sau aplicații pe teren în zone de pe a­pro­a­pe toate continentele lumii”, a declarat pro­rectorul UAIC. Acesta a amintit de le­gă­tura cercetătorului german cu Ro­mâ­nia și cu universitatea ieșeană, menționînd că acesta a susținut șase prelegeri pe te­me de actualitate la Facultatea de Geo­gra­fie și Geologie în anul 2010, iar din anul universitar 2010 – 2011 este profesor asociat la UAIC.

După citirea și înmînarea diplomei de Doctor Honoris Causa de către prof. univ. dr. Vasile Ișan, profesorul Harald Dill a mulțumit comisiei printr-un discurs în limba română. Acesta a sus­ți­nut și o prezentare intitulată „A walk through Romanian geology wearing seven lea­gue boots”, prin care a evidențiat activitatea sa de cercetare pe teren în domeniul ge­ologiei în spațiul românesc. „Geo­lo­gul trebuie să se piardă, să se îmbrace cu locul în care ajunge. Am descoperit aici zăcăminte valoroase, ele există dar trebuie să ridicăm pămîntul de deauspra lor, să le exploatăm”, a explicat profesorul Harald Dill. Prezentarea sa a cu­prins cîteva imagini cu diferite tipuri de roci rare și chiar zăcăminte de aur descoperite în zone precum Șopotu Nou, Moldova Nouă, Baia Mare sau Scînteia.

Din comisia de elaborare a La­uda­tio au făcut parte prof. univ. dr. Constantin Rusu, președintele Sena­tului UAIC, prof. univ. dr. Ovidiu Ga­briel Iancu, prof. univ. dr. Corneliu Iațu, decanul Facultății de Geografie și Geologie, conf. univ. dr. Nicolae Buz­gar, directorul Departamentului de Geologie, prof. univ. dr. Victor Moca­nu, decanul Facultății de Geologie și Geofizică de la Universitatea din Bu­curești și conf. univ. dr. Gheorghe Ilinca, directorul Departamentului de Mineralogie de la Universitatea din București. Profesorul Harald Dill va coordona anul acesta doi doctoranzi de la Departamentul de Geologie al UAIC pe parcursul unui stagiu de prac­tica de trei luni la Insitutul Fe­de­ral pentru Geoștiințe și Resurse Natu­rale din Hanovra.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top