Florin Zamfirescu – potretul unui gazetar

Academia de gardă Niciun comentariu la Florin Zamfirescu – potretul unui gazetar 96
Florin Zamfirescu - potretul unui gazetar

Otilia Bălinișteanu, jurnalist la ziarul „Lumina”, și-a lansat cartea „Florin Zamfirescu, făcătorul de gazete” vineri, 13 martie, la galeriile „Pod-Pogor” din incinta Muzeului Literaturii Române din Iași. La eveniment au fost invitați Alexandru Lăzescu, șeful Catedrei de Jurnalism de la Universitatea „Alex­an­dru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. univ. dr. Daniel Condurache, profesor al Departamentului de Jurnalism de la UAIC și preotul Nicolae Dascălu, director general al ziarului „Lumina”.

Volumul este compus din trei părți. Acesta cuprinde printre altele biografia lui Florin Zamfirescu și o selecție de editoriale publicate de jurnalist în ziarul „Lumina” pe parcursul a cinci ani. Acesta a activat o perioadă îndelungată de timp și în cadrul „Opiniei Studențești“. „Pentru mine a fost aproape o datorie de onoare să scriu acest vo­lum pentru că am lucrat alături de Florin Zamfirescu aproape șase ani și sigur că o parte din ceea ce sînt eu azi îi datorez lui. Am încercat să recompun în aceas­tă carte parcursul biografic a lui Florin Zamfirescu și să fixez bornele drumului său în gazetărie”, a declarat Otilia Bălinișteanu.

Amintirea gazetarului a prins contur din vorbele invitaților. Prof. univ. dr. Daniel Condurache i-a a­dus un omagiu gazetarului. „M-am gîndit cum am reuși să esenția­li­zăm lucrurile și să-i dese­năm un portret lui Florin Zamfirescu. Cel mai frumos a fost cel desenat de colegul său de ca­me­ră din stu­den­ție, Dan Radu, care are și un text memorabil reprodus în car­te numit «Omul din hîrtie de ziar». Exact așa era Florin, plin de subs­tan­ță, dar în același timp fragil și vulnerabil.”

Preotul Nicolae Dascălu a vorbit despre rolul pe care l-a avut acesta în înființarea primului cotidian creș­tin din România și despre prietenia pe care a legat-o cu acesta. În discursul său, preotul a pus accent pe rolul pe care jurnalistul l-a avut în presa vremii, adăugînd că, „oame­nii de felul acesta sînt necesari pentru comunitatea noastră de astăzi pentru că pot reuni în același cadru oameni cu concepții diferite din zo­ne diferite ale societății, dar care, avînd prieteni comuni, pot avea o gîndire comună”.

Lansarea volumului a avut loc în contextul aniversării a zece ani de la înființarea ziarului „Lumina”.

Autor:

Simona POPA

Mă conformez principiului „dacă nu riști nu cîștigi”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top