Proiecte de 60 de milioane de lei la Medicină

Academia de gardă Niciun comentariu la Proiecte de 60 de milioane de lei la Medicină 30

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Gri­gore T. Popa” (UMF) din Iași au fost de­ma­rate două proiecte, finanțate prin fonduri euro­pene nerambursabile. Cel mai recent este pro­iec­tul „Consiliere profesională pentru studenții în medicină și program integrat de practică în domeniul medicinei generale și dentare”, lansat pe 29 aprilie, în Sala Senat a UMF. Obiectivele ur­mă­rite sînt consilierea în carieră a 5050 de stu­denți la medicină generală și dentară, orga­ni­zarea de stagii de practică în centrele uni­ver­sitare din Iași, Brașov, Cluj, București și Cons­tanța și crearea unor parteneriate cu instituții medicale.

„În ce ne privește, ca facultate, medicina dentară vizează manopere practice pe care studentul le realizează din timpul facultății. Acest lucru înseamnă o bună aprofundare a a­cestor manopere întîi prin simulări, urmate de o practică pe pacient dar și de o simulare virtuală a soluțiilor terapeutice”, a declarat prof. univ. dr. Norina Forna, managerul de proiect și decanul Facultății de Medicină Dentară a UMF. Studenții vor fi consiliați de experți care vor participa la dezbateri pe teme din domeniul cardiologiei, medicinei de urgență, medicinei interne, esteti­cii dentare, chirurgie OMF și proteticii dentare. De asemenea, studenții vor primi consiliere și în comunicarea cu pacienții cu dizabilități.

Prin intermediul proiectului vor fi acordate și 1000 de burse, în valoare de 354.000 de euro pe an. „Deocamdată nu ne gîndim la premii sau la burse, deoarece pînă acolo avem mai multe etape de urmat. Acelea vor exista, dar în faza fi­nală”, a completat managerul de proiect.

Acest proiect este cofinanțat din Fondul Social European prin intermediul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ( POSDRU) 2007- 2013 și are o valoare de 16,3 milioane de lei.

Tot în aprilie, UMF a demarat lucrările pentru construirea „Centrului avansat de cercetare – dezvoltare în medicina experimentală (CEMEX)”, prin care se vor testa medicamente, tratamente și noi tehnici chirurgicale pe animale vii. „La­boratoarele care vor fi construite în acest centru sînt unice în țară. Există un Pet RMN care face parte din cele șase existente în Europa. Dacă vrem să facem cercetări la nivel nanoparticulă și la nivel moleculă, atunci trebuie să avem și apa­ratura potrivită”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF. Institutul va func­țio­na într-o clădire din apropierea Facultății de Bioinginerie Medicală, care va fi renovată și mo­der­nizată. În cadrul centrului vor fi puse la dis­po­ziție 12 posturi permanente de cercetători, în­să numărul locurilor disponibile poate ajunge și la 100.

Costul total al acestui centru este de aproximativ 43,6 milioane de lei, din care, 30,9 milioane au fost obținuți prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE). Diferența de bani este susținută din fondurile proprii ale universității.

Termenul de finalizare pentru ambele pro­iecte este noiembrie 2015.

Liza CÎRJĂ și Cătălina DOBROVICEANU

Autor:

Liza CÎRJĂ

Colaborator la „Opinia studențească", masterand la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top