Adevărata Basarabie se cunoaște dansînd

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Adevărata Basarabie se cunoaște dansînd 3

Provocarea studenților din ATRAG (Asociația Tinerilor Români din A­fa­ra Granițelor) de a cu­noaș­te „Adevărata Ba­sa­ra­bie”, o Basarabie a Ro­mâniei, cu aceeași lim­bă, cultură și valori, s-a încheiat prin „Let’s fan­tasize!”. Petrecerea din Skye, de miercuri, 26 mai, a avut drept invitat un român de dincolo de Prut, Cătălin Jo­san, megastarul de care s-au îndrăgostit toate studentele. Acesta, plăcut surprins de o ase­me­nea inițiativă a încercat să cînte și să încînte, plîn­gîndu-se doar de prea multă căldură.

„Cum o fi oare «Adevărata Ba­sa­rabie»?” se întreabă un tînăr pri­­­vind afișul campaniei al cărei sfîr­­șit toc­­­­mai începuse să-l săr­bă­to­reas­că. Pa­­­șii mărunți, dar entuziaști fă­cuți în de­­­­­cursul lunii mai de ATRAG pentru descoperirea pă­mîn­­­tului ro­mâ­nesc încercat de isto­ri­e și subjugat de sis­­teme, s-au în­drep­tat spre un loc un­­de ți se cerea doar un zîmbet în­­cre­­zător. Muzica hou­se, cli­enta cea mai fidelă a Skye-ului a miș­cat cei pes­­­­te 400 de „oas­peți” în a­celași ritm, făcînd aș­tep­tarea mai plă­­cută. Ni­­­meni nu a re­gretat cînd un „Bu­nă sea­ra Iași!” a fost dat de Că­tă­­lin Jo­san.

Furorii Veronicăi cea demonică

Încîntat nu numai de ini­țiativa ti­­­­nerilor basarabeni, care „nu u­ită nici de unde au plecat, nici cine le sînt strămoșii”, ci și de mol­do­ven­ce­le frumoase, solistul a ținut o da­tă la do­­­uă, trei melodii să le amintescă bă­­­­­ieților cît de norocoși sînt. De-a­tî­ta bucurie a­ceștia au cedat pînă și lo­cu­­­rile de pe boxe, de unde cerșeau pri­­­viri ad­mi­rative.

 „Chiar că-i diabo­li­că Ve­ro­ni­ca as­ta!” ex­cla­mă un student cu o be­­re într-o mînă și țigara în cea­laltă.

Alături de un toboșar cu plete și un chitarist ce a stîrnit mai multe sus­­­­­­pine decît el, basarabeanul a fost ca un titirez pe scena în­gus­­­­tă. Pentru ce­le mai noi piese ale sa­­­le, ca și pentru cele „împrumuta­te” de la străini, el a fost răsplătit din plin cu aplauze și cu dansul unei bru­­ne­te ce s-a că­ță­rat pînă la el. S-ar fi ur­cat ele și mai mul­te, dar îndemnul lui Cătălin de a nu lăsa fe­te­­le fru­moase să scape a fost ascultat a­se­menea unei porunci de băieții ce nu își mai găseau locul la concert. Iar pentru cîntăreț, care și-a dorit să mai ră­mî­nă în Iași, s-a gă­­­sit un loc în că­mi­nele C5 sau C6. Nu s-a putut ho­­tă­rî asupra niciunuia, că­­ci fetele din am­bele tabere au țipat la fel de ta­re.

A mai luat cîteva șer­vețele să-și ștear­­gă fruntea asudată și a mai cîntat cî­teva melodii. „Dra­gii mei, o să vă po­vestesc des­pre o fată fru­moa­­să pe nu­me Ve­r­o­ni­ca­…de­mo­ni­ca”. Spusă în graiul mol­­­dovenesc a avut far­me­cul pe ca­re nici măcar pre­miera piesei „Don’t wanna mi­ss you” nu a re­u­șit să-l trezească în gla­sul celor pre­­zenți. „Chiar că-i diabo­li­că Ve­ro­ni­ca as­ta!” ex­cla­mă un student cu o be­­re într-o mînă și țigara în cea­laltă.

Hora bucuriei

Nici hora nu putea lipsi de la o ast­fel de seară. Plini de viață, cu spi­­­­­ritele încinse, tinerii și-au dat mî­nă cu mînă ca-ntr-o unire care nu a fost ni­ciodată pusă sub semnul în­tre­­­bării. Pe ei, Pru­­­­­tul nu i-a împărțit ni­­cicînd în „cei de aici și cei de din­co­­­lo”. Fie că au fost pe un mal sau pe celălalt, tot spun că se simt ca a­ca­­să, iar pentru asta dan­­sul lor a ră­su­­nat de glasuri vioaie și bătăi pu­te­r­­ni­ce din palme.

După con­certul in­­vitatului basa­ra­­­­­bean și încă un bis ce­rut de pu­blic, a ur­mat un joc al blitz-u­rilor. „Vrei să te pozez cu Cătălin sau îl vrei pe chi­­­­­tarist?”, își întreabă o tî­nă­ră inde­ci­­să prietena. Pînă la ur­mă se ho­tă­răsc să strîngă cî­te o amin­ti­re cu a­mîn­­­­doi. Doar stu­dentul care se gîn­dea cum arată a­devarata Basa­ra­bi­­e, a mai tras cu ochiul cînd la ani­ma­­­toa­re, cînd la a­fi­șul de unde por­ni­se ne­­dumerirea lui de la în­ce­pu­tul se­­­rii. Oftează ve­sel și spune ho­tărît: „Straș­­­­­­nică trebe să fie!”.

Andreea JUGARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top