Făt Frumos de după gratii

Punctul pe VIP Niciun comentariu la Făt Frumos de după gratii 2

Cînd ești celebru, parcă nici puș­că­ria nu te mai sperie atît de mult, mai ales dacă amenințarea ei vine odată cu lupta pentru o cauză nobilă. Cel puțin as­ta reiese din zîmbetul degajat cu ca­re s-a lăsat încătușat George Clooney vinerea trecută, în fața ambasadei Su­da­nului din Washington. Acesta pro­testa, împreună cu tatăl său, jurna­lis­tul Nick Clooney și alți cîțiva ac­ti­viș­ti, pentru respectarea dreptu­ri­lor omului în statul african. După cum de­c­lara în timp ce era invitat în dubița po­liției, arestul l-a bucurat pentru că a atras atenția asupra cauzei pe care o susține.

Actorul consideră că administra­ți­a din capitala Khartoum comite în mod constant crime de război și că es­te necesar să se acționeze „înainte ca aceasta să devină cea mai gravă criză uma­nitară de pe suprafața globului”. În­treaga debandadă cu cătușe n-ar fi fost declanșată, însă, dacă George Cloo­ney și-ar fi menținut protestul în limita mar­cajelor instalate de poliția ame­ri­ca­­nă în fața ambasadei. Și cum, în le­gis­lația de peste ocean, depășirea res­pec­tivei benzi reprezintă o infra­cți­une, actorul s-a ales cu cîteva ore după gra­tii și o cauțiune de 100 de dolari.

Într-adevăr, motivul care l-a adus pe cîștigătorul premiului Oscar în fa­ța ambasadei sudaneze amintește de o situație cît se poate de reală și în­gri­jo­­rătoare. Organizația Națiuni­lor U­ni­te (ONU) a estimat numărul de per­soane decedate de la începutul con­flic­­tului din regiunea Darfur, în 2003, la 300 000. Iar Clooney s-a implicat ac­­­tiv în susținerea refugiaților aflați a­cum în pericol, vizitînd una din re­gi­unile administrative ale Sudanului și încercînd să ridice gradul de con­­ș­ti­en­tizare a situației grave în care se af­lă populația africană. Actorul ameri­can i-a acuzat direct, în timpul vizitei sa­le în Africa, pe președintele su­da­ne­z Omar al-Bashir și pe ministrul a­părării, Mohamed Hussein, că ar fi pre­meditat numeroase crime împotriva populației din regiunea Darfur.

Actorul a plătit, se pare, un preț mă­runt dar, spune el, umilitor, pentru un delict în spatele căruia stă un in­te­res umanitar. Însă, chiar și așa, ceea ce a rămas pe retina publicului american e că George Clooney a ieșit și din si­tu­ația aceasta cu același zîmbet șar­mant cu care și-a cucerit, de-a lungul ca­rierei, admiratoarele.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top