Vedere din Piața Victoriei

Șah-mat Niciun comentariu la Vedere din Piața Victoriei 0

Piața Victoriei și-a schimbat me­­nirea. Nu mai e intersecția aceea a­glo­merată din care pornesc cîteva mari bu­­levarde ale Bucureștiului, ci un re­ge­nerabil loc de bătălie, asfaltat, se­ma­forizat, dotat cu gărdulețe și ministudiouri de televiziune. Se întîmplă ca de o lună încoace să locuiesc la vreo 10 mi­nute de mers pe jos de acest punct zero al sindicalismului românesc. În ul­timele săptămîni, mă trezesc cu ce­le­brul îndemn „Ieși afară, javră ordinară”, cu „Jos Guvernul!”, cu flu­ie­ră­turi și strigături tradiționale, transmi­se prin viu grai de bugetarii țării, întru pri­menirea vieții politice și creșterea salariilor.

Cînd în Piața Victoriei e miting, spațiul dintre blocurile negricioase pri­mește ecourile revoltei cu detașare: de dimineață, majoritatea vecinilor mei de clasă socială mijlocie coboară preo­cu­pați din lift, se urcă în mașinile lor de clasă mijlocie și pleacă spre jo­bu­ri­le lor solicitante, plătite mediocru spre bine. Ies greu din parcare, iar din parcare și mai greu înspre Bulevardul Ti­tu­lescu: au zis iar la televizor că e mi­ting și, cînd e miting, orașul devine și mai sufocant. Dacă întîrzie, șeful o să se uite cumva și poate își găsește un nou client pentru lista de disponibilizări de care se aude în firmă.

Peisaj cu sindicaliști relaxați

Mitingul începe pe la 10.00-11.00, în funcție de cum se strîng autocarele de prin țară și de cît de tare țipă liderii sindicali pentru a organiza „detașamen­tele”. Cei ajunși mai devreme pun flu­ierele, șepcuțele și pancartele deopar­te și se relaxează la terase, își adună for­țele cu un mic dejun sănătos și o cafea tare: trebuie să țipe tare de tot, altfel șefii din sindicat o să vadă și o să zică: „De ce te-am adus la București?! Urlă că ți-e foame!?”. Sindicaliștii de te­ra­să par oameni veseli, aerul poluat al Ca­pi­talei pare să le priască. Doar cînd des­cind echipele televiziunilor de știri prin­tre ei, oamenii scot fluturașele de salarii de prin buzunare, se aruncă spre camera de luat vederi, trag aer în piept și strigă că așa nu se mai poate: „Am rată de cinci milioane, cu ce plă­tesc?!”.

„Disperarea oamenilor”, pe sticlă

Se lucrează la structura de rezistență a Palatului Victoria, pe colțu­ri­le dinspre piață ale clădirii sînt mereu cocoțați muncitori cu veste fosforescente. Cînd protestul se aprinde, oa­me­­nii se opresc și se așază pe schele, dar se întorc repede la mistrie și la apa­ra­tul de sudură.

În partea opusă a pieței, înspre mu­­zeul „Antipa”, moderatoarele, invita­ții permanenți și analiștii de ocazie se a­ra­tă darnici: împart vorbe despre „disperarea oamenilor”, despre incapacitatea guvernanților de a rezolva problemele și, desigur, despre dicta­tu­ra în care ne scufundăm. „Doam­ne­lor și domnilor, am revenit în Piața Vic­to­riei. Am auzit în pauză povești terifiante ale oamenilor pe care sărăcia i-a adunat aici”, spune prezentatoarea de la Realitatea TV și vocea i se în­moa­ie. La următoarea pauză o văd privind în gol, vizibil iritată, poate și plictisită, de prezența și vociferările unui manifestant de rînd. Cu siguranță, și omul res­pectiv avea să-i zică o „poveste terifiantă”, ocupa însă un spațiu publicitar oarecare și timpul prețios al doamnei. O să înceapă emisia, vocile vor redeveni însuflețite, președintele și premi­e­rul vor fi din nou de vină pentru toa­te cele ce au fost și sînt. Poate de data asta prinde în direct o cămașă ruptă, niște spray lacrimogen, sau măcar un găr­du­leț prăbușit.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top