Concerte și circ

Șah-mat Niciun comentariu la Concerte și circ 34
Concerte și circ

Sărbătorile Iașului de anul ăsta s-au încheiat cu focuri de artificii și o țeapă. Una dată atît ieșenilor, cît și unui artist internațional, Ja­mes Arthur, cap de afiș în ultima seară a evenimentului. Pentru că cineva din Primărie n-a semnat un contract, concertul a fost ținut doar de oamenii din deschidere, Smiley, Delia și trei trupe autohtone. Spe­cu­lațiile sînt că cel care trebuia să semneze contractul, Cosmin Co­man, directorul de programe europene al Primăriei, este omul lui Gheorghe Nichita, iar asta n-a fost decît o palmă politică dată primarului interimar Mihai Chirica. Însă nu e prima oară cînd se în­tîm­plă ceva de genul ăsta. Anul trecut, tot de Sărbătorile Iașului, concertul lui Tudor Chirilă era promovat în spoturi și afișe, în timp ce managerul artistului spunea că nu a discutat cu nimeni de la primăria orașului. Coman insista că Chirilă urmează să vină la Iași, managerul nega în continuare. Și, bineînțeles, concertul n-a mai avut loc.

Joc politic sau nu, e încă un exem­plu de cum oamenii sînt fra­ie­riți în timp ce politicienii-și fac jocurile. Ca om venit în Iași acum opt ani, la facultate, și care s-a în­drăgostit de orașul ăsta încît n-a mai vrut să plece, mi-e cu atît mai scîrbă de tot ce se întîmplă pe sce­na politică locală. Privindu-l atît din interior cît și din afară, văd po­ten­țialul enorm al orașului, cît și mo­cirla mediocră în care se scaldă, grație unei mîini mici de oameni care sînt pe cît de meschini, pe atît de incompetenți.

Te-ai gîndi că dacă tot se plim­bă din banii contribuabililor prin țări străine, măcar ar învăța cîte ceva de acolo, lucruri pe care să le ap­li­ce apoi în orașul pe care-ar trebui să-l îngrijească. Administrație, comunicare măcar, orice. Nu, ni­ve­lul la care este condus Iașul este unul medieval, al maimuțelor pe întuneric, în care se iau decizii fără vreo consultare cu segmentul public – vezi celebrul caz al tăierii tei­lor -, în care se discută una și se face alta și în care oamenii de rînd sînt luați de fraieri. În mare parte pentru că sînt fraieri, alt motiv nu văd pentru care Nichita să fi fost votat de atîtea ori la rînd, în con­di­țiile în care Iașul, un diamant neșlefuit, în mîna lui a arătat tot mai mult, pe măsură ce trecea timpul, a tîrg provincial, și nu a capi­tală regională și europeană.

E ok, în ceva timp strada Ale­xan­dru Lăpușneanu nu o să mai arate ca o pistă nouă de aeroport trîntită peste o ruină, fix la timp pentru alegerile locale de la anul, și o să fie bine și o să se voteze și o să vină iar iarna și fasole și cîrnați și Sofia Vicoveanca și treaba va merge mai departe, la fel ca pînă acum.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top