Ce te legeni, teiule?

Șah-mat Niciun comentariu la Ce te legeni, teiule? 12

Arborii din municipiu suferă de o molimă îngrozitoare: au cres­cut în Iași. Nu e vina lor, săra­cii. Ar fi putut să înverzească în­zecit și liniștit în alte părți, dar soarta le-a purtat sămînța în Iași. Aici, prinși într-un joc grotesc de ambiție, orgolii instituționale, ha­os administrativ, birocrație sufo­cantă și-o eternă campanie elec­to­rală, se usucă. Pînă să îi tăiem, să-i marcăm, să-i ștanțăm sau ce le-a mai făcut adminis­tra­ția locală în ultima săptămînă, co­pacii Iașului mor că sînt prea mulți oameni care-și dau cu păre­rea despre ce ar trebui să se întîmple cu ei.

Cel mai nou capitol din sucombarea spațiilor verzi din Iași îl reprezintă un scandal născut după ce primăria a marcat 500 din copaci, din parcul Expoziției și Copou. Acum între­barea este simplă: pentru ce? Primăria spune că-s marcați pen­tru verificări, autoritatea silvică susține că în toată ecuația ei au adus doar ștanța, o unitate din adminsitrația locală a pretins la început că vor fi tăiați, apoi că vor fi verificați și nici pînă astăzi nu s-a lămurit exact pentru ce au fost sluțiți. Deși, oficial, însemnarea lor de către Ocolul Silvic cu acea ștampilă roșie înseamnă, conform regulamentelor, tăiere.

Comedia neagră este, de fapt, tragică, pentru că exemplul teilor de pe Ștefan este limpede pentru acest haos administrativ: nu ne-am lămurit nici pînă astăzi dacă teii erau bolnavi, dacă nu se ve­dea arhitectura Palatului Culturii și a bisericilor de ei sau dacă nu se puteau organiza evenimente pe contracte grase pe acel pieto­nal. Poate blocau vederea din Pri­mărie, încă nu știm. Și vocile ce­lor care se pricep, teoretic, în do­meniu contestă de fiecare dată de­ciziile, fără a oferi o soluție, decît că lucrurile trebuiau făcute „altfel“. S-au uscat mulți copaci după ce au fost toaletați. Cum tre­buiau făcute lucrurile? Altfel. S-au tăiat teii de pe Ștefan, s-au marcat pentru tăiere cei din Ex­po­ziției. Cum trebuiau făcute lu­crurile? Altfel. În tot acest tam-tam copacii se usucă, salcîmii ja­po­nezi înfloresc, iar în locul lor, dacă e să ascultăm anumite bîrfe, se vor ridica „proiecte imobiliare“.

Problema copacilor din Iași a fost mereu lipsa unui singur gră­dinar, iar ai noștri par a avea în do­tare drujbe în loc de greble. E ca în fotbal, unde toată lumea ca­re a cumpărat o pungă de semin­țe are licență de antrenor. Toți știm care ar trebui să fie soarta arborilor ieșeni, primarul îi face isterici, cretini sau bolnavi mintal pe cei care-și dau cu părerea, iar între timp Iașul se transformă în­cet-încet în deșert. Dar stați liniș­tiți, chiar dacă se ridică blocuri în Copou și Expoziției, putem să mergem oricînd pe tăpșanul verde din „inima orașului“, la Palas. Acolo vom putea sta liniștiți, fiindcă în Iași nu se vor mai auzi drujbe. Salcîmii japonezi se pot tăia cu foarfecele.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top