Trenurile au fost oprite în cele mai apropiate stații

Șah-mat Niciun comentariu la Trenurile au fost oprite în cele mai apropiate stații 3

S-a întîmplat ce trebuia să se întîmple, și niciun cetățean cumsecade nu poate zice că n-a fost prevenit. România a trecut la ora de iar­nă, ceea ce înseamnă că, în di­mineața zilei de duminică, ora 4 a devenit ora 3. Au fost date înapoi ceasurile gre­oaie din gări sau piețe publice, precum și deșteptătoarele kitschoase, de­corate cu găini care ciugulesc la fiecare secundă. Te­lefoanele mobile deștepte s-au dat singure înapoi, la căpătîiul posesorilor fără de griji.

Toate buletinele de știri au a­nun­țat, ca în fiecare an, că CFR a dispus oprirea trenurilor în cele mai apropiate stații, pentru a regla programul circulației. Așadar, din punct de ve­dere instituțional, ora asta n-a existat: a fost topită cu totul în ne­miș­care. Iar orice român responsabil – că­­lător CFR sau nu – s-a odihnit cu o oră în plus, înaintea unei săp­tămîni în­­­cărcate. Mă consider un bun român, așa că am dormit pe rup­te.

Într-o duminică atît de lungă, ră­mîne totuși timp pentru o grămadă de chestii: pîine cu unt, ceai negru cu lapte, Dilema Veche citită pe să­rite, după regula personală (pagina 24, a­poi 3, 12, 19, cu revenire la 11 și sta­ționare la dosarul săptămînii), vreo treizeci de pagini de jurnal or­wellian pînă după prînz.

Am avut destul timp cît să mă mir pe îndelete de obiceiul scriitorului bri­tanic: în iulie și august 1939 interca­­lează, între relatări despre apro­­pi­erea unui crunt război, amă­nuntele vieții tihnite de la Wal­lington, acolo unde cultivă legume. Crește găini și două capre botezate Muriel și Kate. Pe 4 august, Or­well scrie: „Am mai dezgropat niște cartofi noi. (…) Azi dimineață am văzut iar găina pierdută”. Iar cîteva rînduri mai încolo no­­tează că o editură germană i-a ce­rut să scoată din cartea pe care ur­mează să i-o pu­blice „anumite re­feriri fără menajamente la Hitler”, precum și „un pa­saj de aproximativ o pagină, care su­gerează că războiul e iminent”. Mai încolo, cînd mitra­li­erele și bombar­dierele încep să-și fa­că treaba peste tot în lume, scriitorul descoperă în iarba din fața casei un miriapod fosforescent, „cu multe piciorușe sub­țiri pe fiecare parte și un soi de an­tene pe cap”. E o tehnică sim­plă de supunere a timpului is­toric: Or­well îl oprește în cea mai a­propiată stație, adică propria grădină.

A rămas vreme și pentru televizor: după cîteva scene de comedioară americană, cu un ratat care încearcă să cucerească o colegă din gimnaziu și o bucată de concurs muzical între anti-talente, dau de un jurnal de știri. Ca orice român res­ponsabil, caut să fiu informat. Aflu că mîine vor fi 12 grade Celsius la Tulcea și că un in­stitut belgian pentru securitate rutieră anunță că schim­barea orei duce, în fiecare an, la creșterea numărului de accidente, pentru că șoferii se adaptează greu. Tot acum se inaugurează cică se­zonul furturilor din locuințe, „pentru că hoții au o oră în plus pentru a sparge case”. În același material, un studiu al Universității din Liege avertizează că schimbarea înmul­țește depresiile și recomandă plim­bări în aer liber. Un cetățean responsabil se bucură de ora de iarnă, dar cu măsură.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top